Κόσμος Κυριακή 6/06/2021, 08:38
ΕΡΓΑΣΙΑ

Οι καλύτερες χώρες για τη γυναικεία εργασία – Σε ποια θέση βρίσκεται η Ελλάδα

Ξεκάθαρη επικράτηση των σκανδιναβικών χωρών

Οι καλύτερες χώρες για τη γυναικεία εργασία – Σε ποια θέση βρίσκεται η Ελλάδα

Με την πανδημία και τις σαρωτικές αλλαγές που επήλθαν στις συνθήκες εργασίας από αυτήν, η συζήτηση αναφορικά με την ισότητα των δύο φύλων στην εργασία όπως και η ποικιλομορφία στη σύνθεση του εργατικού δυναμικού εμφανίζεται με συχνή πλέον μορφή.

Εν μέσω των περιοριστικών μέτρων και της καραντίνας και με τα παιδιά να κάνουν μαθήματα μέσω της τηλεκπαίδευσης, για πολλές γυναίκες η τηλεργασία ήταν μονόδρομος, ωστόσο για εκείνες που η εργασία τους απαιτούσε φυσική παρουσία μια συνθήκη επίσης ήταν μονόδρομος: να παραμείνουν στο σπίτι θυσιάζοντας τη δουλειά τους, προκειμένου να φροντίσουν τα παιδιά που παρέμεναν στο σπίτι. Ένα πρόβλημα που ιδιαίτερα στις ΗΠΑ ήταν οξύτατο, σε μια χώρα όπου στην κορύφωση της κρίσης από την πανδημία, έμειναν άνεργοι συνολικά ανεξαρτήτως φύλου ή φυλής περισσότεροι από 22 εκατ. Αμερικανοί.

Πρόσφατη έρευνα που διεξήχθη στο Ηνωμένο Βασίλειο από εταιρεία αναλύσεων, προσπάθησε να αποτυπώσει σε ποιες χώρες είναι καλύτερες οι συνθήκες εργασίας για τις γυναίκες, καταρτίζοντας μια λίστα με μια σχετική βαθμολογία.

Η έρευνα έλαβε υπόψη έξι παράγοντες για να καταρτίσει τη σχετικά λίστα, με στοιχεία από τον Οργανισμό Οικονομικής Ανάπτυξης και Συνεργασίας (ΟΟΣΑ) και την DataBank, τους εξής: τη μισθολογική διαφορά ανάμεσα στα δύο φύλα (ΟΟΣΑ), το επί της εκατό ποσοστό των γυναικών στο σύνολο του εργατικού δυναμικού στην εξεταζόμενη χώρα (DataBank), το σύνολο σε εβδομάδες της μητρικής (εγκυμοσύνης) και γονικής άδειας (ΟΟΣΑ), το μέσο κόστος σε ποσοστό επί του ΑΕΠ κάθε χώρας για να συστήσει επιχείρηση μια γυναίκα (DataBank) και τον μέσο όρο των ημερών που απαιτείται για να ξεκινήσεις μια επιχείρηση από μια γυναίκα (DataBank).

Σε αυτή τη λίστα η Ελλάδα καταλαμβάνει την 9η θέση με τη συνολική της βαθμολογία με άριστα το δέκα, 7,46.

Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, στη χώρα μας η μισθολογική διαφορά υπέρ των ανδρών διαμορφώνεται στο 4,49%, το ποσοστό των γυναικών στο εργατικό δυναμικό βρίσκεται στο 43,82%, το σύνολο των εβδομάδων γονικής άδειας είναι στις 43 εβδομάδες, στο 1,5% επί του ΑΕΠ είναι το κόστος για την ίδρυση μιας επιχείρησης και χρειάζονται μόλις 4 ημέρες για την έναρξή της.

Στις πρώτες θέσεις στη λίστα της έρευνας κυριαρχούν οι χώρες της Σκανδιναβίας, από τη στιγμή που στις πέντε πρώτες θέσεις, βρίσκονται τέσσερις σκανδιναβικές χώρες.

Με τη σειρά, πρώτη είναι η Νορβηγία με συνολική βαθμολογία 8,54, στη δεύτερη η Δανία (8,26), τρίτη είναι η Φινλανδία (8,16), στην τέταρτη θέση «σφήνα» μπαίνει η Νέα Ζηλανδία (7,99) και την πέμπτη θέση καταλαμβάνει η Σουηδία (7,97). Ακολουθούν 6η η Πορτογαλία (7,67), 7η η Γαλλία (7,65), 8ος ο Καναδάς (7,56), 9η η Ελλάδα (7,46) και 10η η Σλοβακία (7,39%).

Οι καλύτερες χώρες για τη γυναικεία εργασία – Σε ποια θέση βρίσκεται η Ελλάδα-1

Προκαλεί αίσθηση ότι κάτω από την πρώτη δεκάδα βρίσκονται το Ηνωμένο Βασίλειο (12), η Γερμανία και η Ελβετία (16) και οι ΗΠΑ (18).

Ανά κατηγορία, οι κορυφαίες χώρες έχουν ως εξής:

  1. Μισθολογικό χάσμα: Κολομβία, 4% (η Ελλάδα είναι 3η με ποσοστό 4,49%)
  2. Ποσοστό συμμετοχής στο εργατικό δυναμικό: Πορτογαλία 49,13%
  3. Συνολική γονική άδεια: Σλοβακία, 164 εβδομάδες
  4. Μέσο κόστος ίδρυσης μιας επιχείρησης: Ηνωμένο Βασίλειο, 0,1%
  5. Ημέρες έναρξης μιας επιχείρησης: Νέα Ζηλανδία, 0,5

moneyreview.gr με πληροφορίες από Smartsurvey, ΟΟΣΑ, DataBank

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News