Κόσμος Πέμπτη 13/05/2021, 15:38
ΚΟΣΜΟΣ

Εμβόλια: Λάδι στη φωτιά των αρνητών έριξαν τα προς-πίσω με την AstaZeneca

Εμβόλια: Λάδι στη φωτιά των αρνητών έριξαν τα προς-πίσω με την AstaZeneca

Η διστακτικότητα των Ευρωπαίων απέναντι στα εμβόλια κατά του κορωνοϊού αυξήθηκε έπειτα από την αναστολή της χορήγησης του σκευάσματος της AstraZeneca, με αποτέλεσμα τουλάχιστον ένας στους τρεις ενήλικες να λέει ότι είναι απίθανο ότι θα κάνει το εμβόλιο.

Αφότου αρκετές ευρωπαϊκές χώρες «πάγωσαν» τους εμβολιασμούς με AstraZeneca στα μέσα του Μαρτίου, το 34% των ερωτηθέντων που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Eurofound εξέφρασε διστακτικότητα απέναντι στον εμβολιασμό. Πριν από την αναστολή, το 25% έλεγε ότι είναι «αρκετά απίθανο» ή «πολύ απίθανο» να εμβολιαστεί.

«Αυτά τα ευρήματα αντανακλούν την αποτυχία να υπάρξει μία πειστική και ξεκάθαρη επικοινωνία σε σχέση με την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια των εμβολίων», λέει η Ντάφνι Άχρεντ του Eurofound. «Η εμπιστοσύνη στα εμβόλια σχετίζεται με την εμπιστοσύνη στους θεσμούς και αυτό είναι ένα ζήτημα κυρίως για τους χαράσσοντες τις πολιτικές, αλλά μπορούμε επίσης όλοι να έχουμε μία συλλογική ευθύνη, σε όλη την κοινωνία, για να διασφαλίσουμε ότι επικοινωνούμε και δημοσιεύουμε ακριβείς και σωστές πληροφορίες για την ασφάλεια και τη σημασία των εμβολίων».

Στο σύνολο της περιόδου της δημοσκόπησης του Eurofound, που έγινε τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο, η διστακτικότητα για τα εμβόλια ήταν στο 27%. Τους περισσότερους σκεπτικιστές έχει η Βουλγαρία (61%), ενώ κάτω από το 10% κινούνται η Δανία, η Μάλτα και η Ιρλανδία. Η Βρετανία έχει ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά διστακτικότητας στον κόσμο.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News