Το νέο δίλημμα των εμβολίων Covid: Τι κάνουμε όταν η προσφορά ξεπερνά τη ζήτηση;
Πώς θα παράξουμε αρκετές δόσεις, πώς θα τις διανείμουμε δίκαια ανά τον κόσμο, ποιες ομάδες θα πρέπει να έχουν προτεραιότητα, πόσο ασφαλή είναι και για πόσο προσφέρουν ανοσία; Αυτά είναι ορισμένα από τα ερωτήματα που μας απασχολούν εδώ και καιρό για τα εμβόλια κατά της Covid-19. Τώρα έρχεται να προστεθεί ακόμη ένα σε ορισμένα του πλανήτη: Τι κάνουμε όταν η προσφορά των εμβολίων υπερβαίνει τη ζήτηση;
Σύμφωνα με εκτενές ρεπορτάζ των New York Times αρκετές πολιτείες των ΗΠΑ, καθώς πάλευαν να εξασφαλίσουν όσες περισσότερες δόσεις μπορούν, σήμερα έχουν καταλήξει να μείνουν με χιλιάδες αχρησιμοποίητες δόσεις εμβολίων. Και τούτο γιατί ξαφνικά οι ρυθμοί των εμβολιασμών υποχωρούν, ενώ η προσφορά χάρη στις προπαραγγελίες που είχαν γίνει και τις βελτιώσεις στις γραμμές παραγωγής αυξάνεται με ταχύτερους ρυθμούς.
Όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία που έχουν δοθεί στη δημοσιότητα έως και το Σάββατο στις ΗΠΑ είχαν εμβολιαστεί πλήρως (είχαν κάνει και τις δύο δόσεις ή την μία που απαιτεί το εμβόλιο της Johnson & Johnson) 112,6 εκατ. άνθρωποι ή το 36% του πληθυσμού. Ωστόσο το 43% των Αμερικανών δεν έχει κάνει καθόλου εμβόλιο.
Οι πολιτειακές και ομοσπονδιακές αρχές αντιλαμβάνονται πως ο μεγαλύτερος αριθμός των ανθρώπων που ήθελαν εξ αρχής να κάνουν το εμβόλιο έχουν ήδη κλείσει ραντεβού τουλάχιστον για την πρώτη δόση. Στόχος τώρα να είναι πείσουν τους υπόλοιπους να κάνουν το βήμα προς την ανοσία. Υπάρχουν δύο ομάδες, που δεν έχουν κάνει εμβόλιο: οι αρνητές και οι διστακτικοί. Οι πρώτοι έχουν επιλέξει να πιστέψουν σε θεωρίες συνωμοσίας. Δύσκολα μπορεί κανείς να τους αλλάξει τη γνώμη. Οι δεύτεροι είναι επιφυλακτικοί, ανήσυχοι για τις παρενέργειες, θέλουν περισσότερη ενημέρωση. Αυτοί μπορούν να αλλάξουν γνώμη, εάν ενημερωθούν καλύτερα για τα δεδομένα, όπως προκύπτει από έρευνες.
Σε περίπτωση πάντως που εμβόλια μείνουν στις αποθήκες ανεπτυγμένων χωρών, παρά την προσπάθεια να εμβολιαστεί το σύνολο σχεδόν του ενήλικου πληθυσμού, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα γίνουν δωρεές προς φτωχές χώρες. Σε ορισμένες εξ αυτών δεν έχουν φτάσει ακόμη καθόλου εμβόλια.
moneyreview.gr
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News