Οι ΗΠΑ στηρίζουν την άρση των πατεντών για τα εμβόλια κατά της Covid-19
Σε μία ιστορική μεταστροφή της έως τώρα στάσης τους οι ΗΠΑ αποφάσισαν να στηρίξουν την πρωτοβουλία για άρση των δικαιωμάτων πατέντας στα εμβόλια κατά της Covid-19. Σε αντίθεση με τα όσα υποστήριζαν η κυβέρνηση Τραμπ, αλλά και άλλες μεγάλες δυνάμεις της Δύσης, όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Βρετανία, η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν πιστεύει ότι με τον τρόπο αυτό θα αυξηθεί η παραγωγή εμβολίων, θα επιταχυνθεί η διανομή και θα φτάσουμε πιο γρήγορα στον τερματισμό της πανδημίας.
Η απόφαση επικροτήθηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, αλλά προκάλεσε την έντονη αντίδραση της φαρμακευτικής βιομηχανίας, που υποστηρίζει ότι είναι μία φαινομενικά απλή, αλλά εσφαλμένη απάντηση σε ένα σύνθετο πρόβλημα και υπονομεύει τις προσπάθειες των εταιρειών εκείνων, που πραγματικά επενδύουν σε έρευνα και ανάπτυξη.
«Σε έκτακτες καταστάσεις απαιτούνται έκτακτα μέτρα» εξήγησε η Κάθριν Τάι, εκπρόσωπος Εμπορίου των ΗΠΑ, επιβεβαιώνοντας την προεκλογική δέσμευση Μπάιντεν να στηρίξει την πρόταση που είχαν καταθέσει στον ΠΟΥ περίπου 60 χώρες με επικεφαλής την Ινδία και τη Νότια Αφρική.
«Μνημειώδη στιγμή στη μάχη κατά της Covid-19» χαρακτήρισε ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας την απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν να στηρίξει την άρση της πνευματικής ιδιοκτησίας για τα εμβόλια.
Σε ανάρτησή του στο Twitter ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους έγραψε ότι η δέσμευση του Αμερικανού προέδρου και της εκπροσώπου των ΗΠΑ για θέματα εμπορίου Κάθριν Τάι να στηρίξουν την άρση των πατεντών είναι ένα «πανίσχυρο παράδειγμα» της αμερικανικής ηγεσίας στην αντιμετώπιση των παγκόσμιων υγειονομικών προκλήσεων.
«Η στήριξη του Λευκού Οίκου σε αυτήν την προσωρινή άρση των πατεντών για τα εμβόλια αντικατοπτρίζει τη σοφία και την ηθική ηγεσία των ΗΠΑ» για την ισότιμη πρόσβαση στα εμβόλια και τον τερματισμό της πανδημίας, πρόσθεσε ο γενικός γραμματέας του ΠΟΥ.
Έντονη αντίδραση των φαρμακευτικών
Η απόφαση των ΗΠΑ να στηρίξουν την πρόταση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας περί κατάργησης της πνευματικής ιδιοκτησίας στα εμβόλια για την Covid-19 «είναι απογοητευτική», δήλωσε χθες σε ανακοίνωσή της η Διεθνής Ομοσπονδία Φαρμακοβιομηχανιών (IFPMA).
«Είμαστε απόλυτα ευθυγραμμισμένοι με τον στόχο τα εμβόλια κατά της Covid-19 να μοιράζονται γρήγορα και δίκαια σε όλο τον κόσμο. Αλλά όπως συνεχίζουμε να λέμε, μια προσωρινή άρση είναι η απλή αλλά λάθος απάντηση σε ένα σύνθετο πρόβλημα», υπογράμμισε η ανακοίνωση του λόμπι φαρμακοβιομηχανιών, που έχει έδρα στην Γενεύη.
«Η άρση των πατεντών στα εμβόλια για την Covid-19 δεν θα αυξήσει την παραγωγή, ούτε θα παράσχει πρακτικές λύσεις που χρειάζονται για την αντιμετώπιση αυτής της παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης. Αντιθέτως πιθανώς θα οδηγήσει σε αποσυντονισμό», πρόσθεσε η IFPMA.
Οι πραγματικές προκλήσεις είναι οι εμπορικοί φραγμοί, η συμφόρηση στις αλυσίδες εφοδιασμού, οι ελλείψεις πρώτων υλών και η «προθυμία των πλούσιων χωρών να αρχίσουν να μοιράζονται δόσεις με φτωχές χώρες», ανέφερε.
Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, που είχε ταχθεί υπέρ της άρσης των πατεντών κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του, δήλωσε χθες ότι στηρίζει την πρόταση του ΠΟΥ περί κατάργησης της πνευματικής ιδιοκτησίας στα εμβόλια για την Covid-19.
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News