Κολωνία: Το τεστ γλειφιτζούρι που κρατά τους παιδικούς σταθμούς ανοικτούς
Ανταπόκριση από Κολωνία
Για τα παιδιά προσχολικής ηλικίας η κοινωνικοποίηση σε ομάδες είναι πολύ σημαντική και δυστυχώς είναι μια από τις θυσίες που κάνουμε ως κοινωνία για την καταπολέμηση του κορωνοϊού. Το τεστ γλειφιτζούρι είναι η λύση που ανέπτυξε η πόλη της Κολωνίας σε συνεργασία με το πανεπιστημιακό νοσοκομείο της πόλης προκειμένου να μπορούν τα παιδια προσχολικής ηλικίας να πηγαίνουν στον παιδικό σταθμό και να μην χάνουν αυτόν τον πολύτιμο χρόνο κοινωνικοποίησης.
Το τεστ μοιάζει με μια μπατονέτα την οποια τα παιδιά χρησιμοποιούν σαν γλειφιτζούρι για 30 δευτερόλεπτα. Έτσι μαζεύεται το δείγμα για το PCR τεστ, που διαφορετικά θα γινόταν είτε από τη μύτη είτε με συλλογή σάλιου. Καμιά από τις δύο μεθόδους δεν είναι ευχάριστη για τα παιδιά. Το γλειφιτζούρι αντίθετα φαίνεται πως αρέσει. Το τεστ γίνεται στο σπίτι από τους γονείς και τα δείγματα μαζεύονται στο σχολείο. Το αποτέλεσμα είναι έτοιμο το βράδυ της ίδιας μέρας.
Δυο φορές την εβδομάδα τα παιδιά φτάνουν στον παιδικό σταθμό με το τεστ τους. Τα τεστ συλλέγονται όλα μαζί σε ένα δοχείο ανά ομάδα. Οι ομάδες είναι έτσι και αλλιώς αυστηρά διαχωρισμένες λόγω του ιού, και δεν υπάρχει επαφή. Το τεστ γίνεται με βάση τα δείγματα όλης της ομάδας. Αν μία ομάδα δώσει θετικό δείγμα τότε οι γονείς ενημερώνονται άμεσα και αρχίζει η περίοδος καραντίνας για όλη την ομάδα. Το τεστ επαναλαμβάνεται ατομικά την επόμενη μέρα για να υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα πόσα και ποια είναι τα κρούσματα.
Ο πανεπιστημιακός παιδικός σταθμός της Κολωνίας (με ηλικίες παιδιών από 0 έως 6 χρονών) ήταν ένα από μέρη όπου το σύστημα αυτό δοκιμάστηκε πιλοτικά με μεγάλη επιτυχία. Οι γονείς είχαν τη δυνατότητα να ενημερωθούν από την επιστημονική ομάδα και να επιλέξουν αν θέλουν να συμμετέχουν. Τα παιδιά ενημερώθηκαν από τους παιδαγωγούς και δέχτηκαν με μεγάλο ενθουσιασμό να κάνουν το τεστ. Οι μέρες του τεστ, Δευτέρα και Τετάρτη, είναι σχεδόν μέρες γιορτής για τα παιδιά. Από τριών χρονών και πάνω, τα παιδιά δεν ξέρουν ακριβώς τι είναι ο κορωνοϊός αλλά τον νιώθουν ως μια ακαθόριστη απειλή. Τα τεστ τα βοηθούν να διαχειριστούν αυτό τον φόβο και να αισθάνονται ότι κάνουν κάτι σημαντικό για την καταπολέμηση του. Τα τεστ έδρασαν εφησυχαστικά τόσο στους γονείς όσο και στο προσωπικό του παιδικού σταθμού, σε μια περίοδο όπου τα κρούσματα σε τέτοια μέρη αυξανόταν και οι θέσεις σε ΜΕΘ μειωνόταν ραγδαία.
Όταν βρέθηκε ένα κρούσμα σε μία απο τις ομάδες, παιδαγωγοί και παιδιά τέθηκαν άμεσα σε καραντίνα. Το σύστημα αυτό όμως τους επέτρεψε να είναι σε καραντίνα μαζί. Δόθηκε λοιπόν ειδική άδεια από τους αρμόδειους φορείς του δήμου σε αυτά τα παιδιά να μπορούν να πηγαίνουν στον παιδικό σταθμό, αρκεί να κάνουν κάθε μέρα ατομικά τεστ και να μην έχουν καμία άλλη επαφή εκτός αυτού. Η διαδρομή δηλαδή σπίτι-παιδικός έπρεπε να γίνεται είτε σε ιδιωτικό Ι.Χ. είτε με ποδήλατο ή με τα πόδια και όχι με τα ΜΜΜ. Διαφορετικά τα παιδιά αυτά θα έπρεπε να είναι σε καραντίνα στο σπίτι τους για δύο εβδομάδες χωρίς επαφές και χωρίς τη δυνατότητα να βγουν έξω, πράγμα εξαιρετικά ψυχοφθόρο τόσο για τα παιδιά τα ίδια όσο και για τις οικογένειες τους που θεωρητικά θα μπορούσαν να συνεχίσουν τις δραστηριότητες τους κανονικά. Το πείραμα αυτό στέφθηκε με επιτυχία μιας και η μόλυνση απομονώθηκε και δεν υπήρξε άλλο κρούσμα.
Τα τεστ γλειφιτζούρια χρησιμοποιούνται τώρα σε παιδικούς σταθμούς σε όλη τη Γερμανία για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
Η Αλεξία Κατσανίδου ειναι καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Κολωνίας και μέλος του συλλόγου γονέων του παιδικού σταθμού του πανεπιστημίου.
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News