Ποιες χώρες έχουν κρατήσει τα σχολεία περισσότερες μέρες κλειστά
Η πανδημία του κορωνοϊού, αναντίρρητα, έχει επηρεάσει σημαντικά και την εκπαίδευση, με εκατομμύρια παιδιά ανά τον κόσμο να «εγκαταλείπουν» τα θρανία. Μάλιστα, σε ορισμένες περιπτώσεις, οι μαθητές απουσιάζουν από τις σχολικές αίθουσες έως και έναν ολόκληρο χρόνο, με απρόβλεπτες συνέπειες σε πολλαπλά επίπεδα.
Για παράδειγμα, οι μαθητές σε ΗΠΑ, Μεξικό και Ινδία έχουν τη μεγαλύτερη -χρονικά- απουσία από τα σχολικά θρανία, ενώ αντίθετα οι ανήλικοι σε Γαλλία και Ελβετία έχουν χάσει τις λιγότερες ημέρες από το σχολείο.
Παρότι η τηλεκπαίδευση, η οποία εφαρμόζεται σε αρκετές χώρες, έχει κατορθώσει να αμβλύνει ένα μέρος των συνεπειών, οι ειδικοί ομονοούν ότι η απουσία από τις σχολικές εγκαταστάσεις έχει πολλαπλές επιπτώσεις τόσο στην εκπαιδευτική κατάρτιση των παιδιών όσο και στην κοινωνικο-ψυχολογική τους υπόσταση.
Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι το κόστος της πανδημίας στις προοπτικές ευημερίας και επαγγελαμτικής αποκατάστασης των μελλοντικών γενεών ήδη προβληματίζει αρκετές κυβερνήσεις ανά τον κόσμο.
Ενδεικτικά, η Επιτροπή Σοφών της γερμανικής κυβέρνησης έκρουσε προσφάτως τον κώδωνα του κινδύνου για τις μελλοντικές απώλειες στο εισόδημα των σημερινών παιδιών.
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με έρευνα του Brookings Institution στις ΗΠΑ, τέσσερις μήνες «χαμένης» σχολικής εκπαίδευσης θα μπορούσαν να πλήξουν το μελλοντικό εισόδημα των Αμερικανών έως και κατά 2,5 τρισ. δολάρια. Ή αλλιώς έως το 12,7% του ετήσιου ΑΕΠ.
Από την πλευρά του, o Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) υπολογίζει ότι ακόμη και η απώλεια του 1/3 του σχολικού έτους δύναται να περιορίσει έως και κατά 1,5% του ετήσιου ΑΕΠ τις επόμενες δεκαετίες και έως το τέλος του τρέχοντος αιώνα.
Οι χώρες με τις περισσότερες χαμένες σχολικές εβδομάδες:
*Όσο πιο σκούρα είναι η απόχρωση του μπλε, τόσες περισσότερες εβδομάδες είναι κλειστά τα σχολεία.
moneyreview.gr
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News