Κόσμος Πέμπτη 18/03/2021, 14:48
ΚΟΣΜΟΣ

Γιατί η WMO σταματάει να χρησιμοποιεί το ελληνικό αλφάβητο για ονομασίες τυφώνων

Γιατί η WMO σταματάει να χρησιμοποιεί το ελληνικό αλφάβητο για ονομασίες τυφώνων

Τα γράμματα του ελληνικού αλφαβήτου δεν θα χρησιμοποιούνται στο εξής για την ονομασία τροπικών κυκλώνων στον Ατλαντικό, όπως ανακοίνωσε η Παγκόσμια Μετερεωολογική Ένωση (WMO). «Το ελληνικό αλφάβητο δεν θα χρησιμοποιηθεί ποτέ ξανά. Προκαλούσε σύγχυση» έγραψε σε ανάρτησή της η WMO δικαιολογώντας την απόφαση.

Αποσύρθηκαν έτσι μεταξύ άλλων τα ονόματα Eta (το ελληνικό γράμμα Η) και Iota (το ελληνικό Ι) από δύο καταστροφικούς τυφώνες του 2020. Οι τυφώνες Eta και Iota άφησαν πίσω τους 272 νεκρούς και προκάλεσαν ζημιά 9 δισ. δολαρίων στην Κεντρική Αμερική. Για διαφορετικούς λόγους αποσύρθηκαν επίεσης τα ονόματα Laura και Dorian. 

Κάθε έξι χρόνια επαναλαμβάνονται οι λίστες ονομάτων (σε αλφαβητική σειρά) για τους τροπικούς κυκλώνες του Ατλαντικούς. Υπάρχουν 21 ονόματα σε κάθε λίστα και ονόματα που αποσύρονται για να αντικατασταθούν με άλλα που αρχίζουν από το ίδιο γράμμα. Στο παρελθόν η ένωση χρησιμοποιούσε το ελληνικό αλφάβητο όταν οι κυκλώνες ήταν περισσότεροι σε μία σεζόν από ό,τι τα ονόματα στη λίστα. 

Όπως εξηγεί η WMO η γραφή στα αγγλικά και η προφορά αρκετών ελληνικών γραμμάτων (Zeta, Eta, Theta) είναι παρόμοια και διαδοχική. Το 2020, αυτό είχε ως αποτέλεσμα καταιγίδες με πολύ παρόμοια ονόματα να λαμβάνουν χώρα ταυτόχρονα, κάτι που δυσκόλεψε τη μεταφορά πληροφοριών αντί να είναι ξεκάθαρη.

Πηγή: The Verge 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News