Κόσμος Σάββατο 6/03/2021, 17:35
ΔΙΟΞΕΙΔΙΟ ΤΟΥ ΑΝΘΡΑΚΑ

Προσωρινή αποδεικνύεται η μείωση των εκπομπών ρύπων

Προσωρινή αποδεικνύεται η μείωση των εκπομπών ρύπων

Τα lockdowns στη διάρκεια της πανδημίας οδήγησαν στη μεγαλύτερη πτώση, από το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα από την χρήση ενέργειας. Ομως, όταν τα περιοριστικά μέτρα άρχισαν να αποσύρονται σταδιακά και η οικονομική δραστηριότητα ανέκαμψε σε διάφορες περιοχές του πλανήτη, οι εκπομπές ρύπων επέστρεψαν και αυτές απίστευτα γρήγορα έως τα τέλη του περασμένου έτους. Το Δεκέμβριο του 2020, οι εκπομπές ρύπων ανά τον κόσμο ήταν 2% υψηλότερες από την αντίστοιχη περίοδο του 2019, σύμφωνα με στοιχεία της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας (ΙΕΑ).

Οι εκπομπές ρύπων από την χρήση ενέργειας μειώθηκαν κατά 2 δισ. μετρικούς τόνους ή κατά 5,8% το 2020 συγκριτικά με το 2019. Μία τέτοια πτώση δεν έχει προηγούμενο στην ανθρώπινη ιστορία – είναι αντίστοιχη με την απόσυρση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα της Ε.Ε. από τον πλανήτη, σύμφωνα με την ΙΕΑ.

Τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Ε.Ε. «είδαν» τις εκπομπές ρύπων να μειώνονται κατά 10% καθ΄όλη τη διάρκεια του 2020, με τη μεγαλύτερη πτώση να λαμβάνει χώρα το Μάρτιο, τον Απρίλιο και το Μάιο του 2020. Αντίθετα, η Κίνα αποτέλεσε τη μοναδική μεγάλη οικονομία που «είδε» τις εκπομπές ρύπων να αυξάνονται, κατά 0,8%, σε ετήσια βάση. Μεγάλο μέρος αυτής της αύξησης συντελέστηκε στα τέλη του έτους: οι εκπομπές ρύπων το Δεκέμβριο του 2020 ήταν 7% υψηλότερες συγκριτικά με την αντίστοιχη περίοδο του 2019.

Η κατηγορία με τη μεγαλύτερη μείωση των εκπομπών ρύπων ήταν οι μεταφορές, καθώς οι εργαζομενοι έμειναν στο σπίτι τους λόγω καραντίνας και οι επιχειρήσεις είτε διέκοψαν τη λειτουργία τους είτε λειτουργούσαν κατά το ήμισυ. Η μείωση της χρήσης καυσίμων συνέβαλε περισσότερο από το ήμισυ του συνόλου. Από την άλλη πλευρά, η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από αιολική και ηλιακή ενέργεια έφθασε στο ρεκόρ του 20% επί του συνόλου των παγκόσμιων πηγών ενέργειας για πρώτη φορά.

Η ΙΕΑ ωστόσο προειδοποιεί ότι η ταχύτητα με την οποία η ενεργειακή ζήτηση έχει επιστρέψει υπογραμμίζει τον κίνδυνο σημαντικής αύξησης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στη διάρκεια του τρέχοντος έτους. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News