Κόσμος Πέμπτη 25/02/2021, 16:50
ΚΟΣΜΟΣ

«Περίεργες» 900 εκατ. δόσεις του εμβολίου έχουν προσφερθεί στην Ε.Ε. 

«Περίεργες» 900 εκατ. δόσεις του εμβολίου έχουν προσφερθεί στην Ε.Ε. 

Αρκετές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν καταγγείλει ότι τους έχουν προσφερθεί από διάφορους «φερόμενους ως μεσάζοντες» δόσεις για το εμβόλιο κατά της Covid-19, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης, OLAF.

Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της η ευρωπαϊκή αρχή, στο σύνολό τους οι προσφορές ξεπερνούν τις 900 εκατ. δόσεις, με μια αξία περί των 12,7 δισ. ευρώ.

Στα συμπεράσματα αυτά κατέληξε η OLAF, μετά την έρευνα που ξεκίνησε πριν από ένα μήνα, καθώς τα περιστατικά με διάφορους επιτήδειους να προσπαθούν να καπηλευτούν τα ευρωπαϊκά προγράμματα εμβολιασμού προκειμένου να αποκομίσουν χρήματα με απάτες, έχουν πληθύνει εντός της Ε.Ε. Σημειώνεται ότι οι φαρμακευτικές εταιρείες που παρασκευάζουν εμβόλια κατά της Covid-19, τα πουλάνε απευθείας στις κυβερνήσεις των χωρών. 

«Η υπηρεσία έλαβε πληροφορίες από αρκετές χώρες μέλη για προσφορές σε εμβόλια κατά του κορωνοϊού, από φερόμενους ενδιάμεσους», σημειώνεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο τύπου της OLAF. «Έως σήμερα αυτές οι διαφορετικές προσφορές σωρευτικά ξεπερνούν τις 900 εκατ. δόσεις, με το συνολικό ποσό που απαιτείται να φθάνει σχεδόν στα 12,7 δισ. ευρώ.  

Σήμερα Πέμπτη, οι Ευρωπαίοι ηγέτες κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης, θα συζητήσουν πώς θα προστατέψουν καλύτερα τους πολίτες της Ε.Ε. από τις καινούργιες μεταλλάξεις, πώς οι παραδόσεις των εμβολίων θα συνεχισθούν χωρίς προβλήματα και πώς θα επιταχυνθεί η παραγωγή τους. 

Ωστόσο δύο Ευρωπαίοι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εξέφρασαν έντονο προβληματισμό αναφορικά με την κυκλοφορία των ψεύτικων εμβολίων. 

Όπως τόνισε η μια πηγή «κυκλοφορεί μεγάλη ποσότητα. Κανείς δεν έχει ιδέα τι περιέχουν αυτά τα φιαλίδια. Στην καλύτερη περίπτωση απλά δεν κάνουν τίποτα, στη χειρότερη είναι ένα πολύ σοβαρό ζήτημα». 

«Δεν είναι ξεκάθαρο αν αυτές οι παρτίδες αγνώστου προέλευσης είναι κανονικά εμβόλια, ή απλά αλατόνερο», ανέφερε η δεύτερη πηγή στο Reuters. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News