Κόσμος Σάββατο 20/02/2021, 10:23
ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ

Πώς η Χιλή βρέθηκε μπροστά στην κούρσα των εμβολιασμών

Πώς η Χιλή βρέθηκε μπροστά στην κούρσα των εμβολιασμών

Στα τέλη του περασμένου Μαΐου, καθώς η πανδημία του κορωνοϊού σάρωνε τον πλανήτη, η Χιλή βρισκόταν, μαζί με το Περού, στην κορυφή της λίστας των χωρών με τα περισσότερα κρούσματα αναλογικά με τον πληθυσμό τους. Εννέα μήνες αργότερα, βρίσκεται στις κορυφαίες θέσεις μίας άλλης λίστας. Αυτής των εμβολιασμών. 

Ενώ κάποιες χώρες της Λατινικής Αμερικής, όπως η Νικαράγουα, δεν έχουν κάνει ούτε ένα εμβόλιο, η Χιλή των 19 εκατ. κατοίκων έχει ήδη χορηγήσει περισσότερες από 2 εκατομμύρια δόσεις. 

Πώς η Χιλή βρέθηκε μπροστά στην κούρσα των εμβολιασμών-1

Έχοντας εμβολιάσει το 12,43% του πληθυσμού της, η Χιλή βρίσκεται ανάμεσα στις χώρες που έχουν κάνει τη μεγαλύτερη πρόοδο, μαζί με το Ισραήλ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ. Και ενώ τα πηγαίνει πολύ καλύτερα από την Ευρωπαϊκή Ένωση ή την Κίνα, έχει εμβολιάσει τέσσερις φορές μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού της από τη Βραζιλία, τη χώρα της Λατινικής Αμερικής με τη δεύτερη καλύτερη επίδοση.  

Πώς τα κατάφερε; 

Πρώτα από όλα, η κυβέρνησή της αποφάσισε από νωρίς ότι θα κάνει ό,τι μπορεί για να αποκτήσει εμβόλια, με αποτέλεσμα να έχει παραγγείλει μέχρι στιγμής 35,7 εκατ. δόσεις, αρκετές για να εμβολιάσει τουλάχιστον το 90% του πληθυσμού της. 

Συγκεκριμένα, έχει αγοράσει 10 εκατ. δόσεις του εμβολίου των Pfizer/BioNTech και άλλα 10 εκατ. δόσεις του κινεζικού Sinovac. Παράλληλα, με τις συμφωνίες της με το πρόγραμμα Covax του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, την Johnson & Johnson και την Astrazeneca, φτάνει στα 35,7 εκατ. εμβόλια. 

Το δεύτερο πράγμα που έκαναν σωστά οι αρχές είναι ότι μετέτρεψαν κάθε δημόσιο χώρο που μπορούσαν να βρουν σε εμβολιαστικό κέντρο. Όπως την αυλή του πανεπιστημίου Pontifical Cahtolic University of Chile στο Σαντιάγο. Σχολεία, κυβερνητικά κτίρια, εμπορικά κέντρα και γήπεδα έχουν χρησιμοποιηθεί για τους εμβολιασμούς. Τα κέντρα αυτά είναι στρατηγικά τοποθετημένα ώστε να βρίσκονται κοντά στους ανθρώπους, χωρίς να χρειάζεται να δημιουργηθεί συνωστισμός σε νοσοκομεία και μεγάλους εμβολιαστικούς χώρους, όπως παρατηρήθηκε στις ΗΠΑ και αλλού. 

Και ενώ πολλές χώρες δυσκολεύονται να αποφασίσουν ποιος θα πάρει το εμβόλιο κατά προτεραιότητα, οι αρχές της Χιλής κατέληξαν σε ένα εμβολιαστικό πρόγραμμα το οποίο και ακολουθούν κατά γράμμα. Μετά τους υγειονομικούς, το βάρος έπεσε στους ηλικιωμένους. Δάσκαλοι, φαρμακοποιοί και αστυνομικοί άρχισαν να εμβολιάζονται από την περασμένη Δευτέρα. 

Βέβαια, με πληθυσμό λιγότερο από 19 εκατομμυρίων, η Χιλή έχει ένα πλεονέκτημα. Σημαίνει ότι με κάθε εμβόλιο έρχεται ένα  βήμα πιο κοντά στο στόχο της συλλογικής ανοσίας, εάν τη συγκρίνει κανείς με χώρες μεγάλων πληθυσμών, όπως η Βραζιλία ή η Κίνα. 

Το υπουργείο Υγείας έχει θέσει ως στόχο τον εμβολιασμό 5 εκατ. ατόμων έως τα τέλη Μαρτίου και τεσσάρων στους πέντε Χιλιανούς πριν να τελειώσει το πρώτο εξάμηνο του 2021. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNN 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News