Ένας τεχνοκράτης στην εξουσία
«Το καλύτερο πρόσωπο για τη χειρότερη δουλειά» έγραψε το Bloomberg για τον διορισμό του Μάριο Ντράγκι στην κυβέρνηση της Ιταλίας. Και είναι μία άποψη που συμμερίζονται πολλοί αναλυτές, αφού ο άνθρωπος που το 2012 κάνοντας «ό,τι χρειαστεί» έσωσε το ευρώ εκτιμάται ότι θα μπορέσει να βγάλει και την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία του από την άβυσσο της υγειονομικής και οικονομικής κρίσης.
Όταν ξέσπασε η νέα πολιτική κρίση στην Ιταλία- εν μέρει από το φουσκωμένο «εγώ» του Ματέο Ρέντσι- ο «Σούπερ Μάριο», όπως έγινε γνωστός τα χρόνια της κρίσης χρέους, ήταν πρώτο πρόσωπο που ήρθε στον νου μας. Το ερώτημα ήταν περισσότερο εάν ο ίδιος θα αποδεχόταν τη νέα πρόκληση, παρά το εάν θα του προταθεί όντως να αναλάβει την κυβέρνηση. Γιατί όπως σχολίασε και ο Economist «σε κάποιες χώρες όταν θεωρείται ότι οι πολιτικοί αποτυγχάνουν, είναι η ώρα για τον αγέλαστο στρατηγό να εμφανιστεί στην τηλεόραση και να ανακοινώσει ότι κατέλαβε την εξουσία. Στην Ιταλία η διαδικασία είναι πιο ομαλή: ένας άνδρας με καλοραμμένο κοστούμι, συνήθως με μία επιτυχημένη καριέρα κεντρικού τραπεζίτη πίσω του, καλείται στο προεδρικό μέγαρο για να αναλάβει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης».
Ο Ντράγκι δεν είναι βεβαίως ο πρώτος τεχνοκράτης, που καλείται να σώσει την κατάσταση. Άλλωστε και ο προκάτοχός του δεν ήταν πολιτικός. Ούτε πάντως ανταποκρινόταν πλήρως στο μοτίβο που περιγράψαμε παραπάνω. Ο άγνωστος εν πολλοίς νομικός Τζουζέπε Κόντε ήταν επιλογή των Πέντε Αστέρων και της Λέγκας. Από το 1993 ωστόσο είχαν περάσει ακόμη τρία (σαφώς πιο ηχηρά) ονόματα τεχνοκρατών από τον κυβερνητικό θώκο. Ο Κάρλο Τσάμπι, ο Λαμπέρτο Ντίνι και πιο πρόσφατα ο Μάριο Μόντι. Ο τελευταίος ανέλαβε το 2011. Και από την δική του θητεία μάθαμε καλά ότι οι τεχνοκρατικές κυβερνήσεις έχουν όρια. Ο Μόντι έδωσε τότε στην ιταλική οικονομία το φάρμακο που χρειαζόταν, αλλά το εκλογικό σώμα του γύρισε την πλάτη. Όταν ήρθε η ώρα των εκλογών ο κεντρώος συνασπισμός που ηγήθηκε βρέθηκε στην τέταρτη θέση. Πάνω από όλα η θητεία Μόντι μας έδειξε ότι ακόμη και εάν οι τεχνοκράτες αποτρέψουν την οικονομική χρεοκοπία δεν μπορούν να γιατρέψουν την «χρεοκοπία» του πολιτικού συστήματος.
Θα πρέπει πάντως να επισημάνουμε ότι ο Ντράγκι, αν και τραπεζίτης, ήταν ο άνθρωπος που επέδειξε την πιο ισχυρή πολιτική αντίληψη και πολιτικά αντανακλαστικά από όλους όσους βρίσκονταν σε ηγετικές θέσεις κατά την περίοδο της κρίσης χρέους. Αυτό περιμένουμε να δούμε και σήμερα. Για το καλό της Ιταλίας, αλλά και συνολικά της Ε.Ε. Είναι δε ενδιαφέρον που έρχεται να πάρει θέση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, τώρα που η Άγκελα Μέρκελ ετοιμάζεται να αποχωρήσει.
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News