Κόσμος Πέμπτη 24/10/2024, 14:52
ΚΟΣΜΟΣ

Βουλγαρία: Στις κάλπες για έβδομη φορά σε τέσσερα χρόνια

Βουλγαρία: Στις κάλπες για έβδομη φορά σε τέσσερα χρόνια

Στις κάλπες προσέρχονται την Κυριακή 27 Οκτωβρίου οι Βούλγαροι, για έβδομη φορά μέσα σε τέσσερα χρόνια. Οι πρόωρες εκλογές θα διεξαχθούν ξανά, καθώς τα διασπασμένα πολιτικά κόμματα της χώρας αγωνίζονται να σχηματίσουν έναν σταθερό συνασπισμό και οι ψηφοφόροι γίνονται όλο και πιο αδιάφοροι για το αποτέλεσμα.

Η Βουλγαρία, το φτωχότερο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ένα από τα πιο διεφθαρμένα κράτη της, αντιμετωπίζει πρόβλημα διακυβέρνησης από τότε που οι διαδηλώσεις κατά της δωροδοκίας το 2020 βοήθησαν στην ανατροπή ενός συνασπισμού υπό την ηγεσία του κεντροδεξιού κόμματος GERB.

Ο πρόεδρος Ρούμεν Ράντεφ έδωσε στο GERB εντολή σχηματισμού κυβέρνησης μετά τις τελευταίες εκλογές του Ιουνίου, στις οποίες το κόμμα κέρδισε τις περισσότερες ψήφους και εξασφάλισε 68 έδρες στο κοινοβούλιο των 240 εδρών. Όμως απέτυχε να σχηματίσει συνασπισμό πλειοψηφίας. Στη συνέχεια δόθηκε εντολή και σε άλλα κόμματα, αλλά απέτυχαν επίσης, με αποτέλεσμα να προκηρυχθούν και πάλι εκλογές.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις που δημοσιεύθηκαν σήμερα Πέμπτη δεν έβγαλαν κανέναν σαφή νικητή και καμία προφανή επιλογή για έναν ουσιαστικό συνασπισμό. Δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε σήμερα από την Alpha Research με έδρα τη Σόφια, έδειξε ότι το GERB προηγείται με 26,5% των ψήφων. Το μεταρρυθμιστικό κόμμα Συνεχίζουμε την Αλλαγή (PP) συγκεντρώνει 14,9% και το υπερεθνικιστικό φιλορωσικό κόμμα Αναγέννηση 14,2%. Η προσέλευση των ψηφοφόρων, που εκτιμάται γύρω στο 30%, αναμένεται να είναι η χαμηλότερη από τη δεκαετία του ’90.

Η ψηφοφορία θα ολοκληρωθεί στις 20:00 της Κυριακής, με τα exit polls να αναμένονται περίπου την ίδια ώρα. Τα τελικά αποτελέσματα θα ανακοινωθούν εντός ημερών.

Εκτός από μια απροσδόκητη πολιτική σύμπραξη ή την ξαφνική εμφάνιση ενός ενωτικού ηγέτη, οι περισσότεροι αναλυτές αναμένουν ότι η χώρα θα προσέλθει ξανά στις κάλπες στις αρχές του επόμενου έτους. «Υπάρχει μια βαθιά κρίση του πολιτικού συστήματος», δήλωσε ο Ognyan Minchev, καθηγητής πολιτικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Σόφιας.

Δυσμενείς συνθήκες

Η βαλκανική χώρα των 6,4 εκατομμυρίων κατοίκων που συνορεύει με τη Μαύρη Θάλασσα είχε εισέλθει σε μια περίοδο αισιοδοξίας, με την ένταξή της στην ΕΕ το 2007 που χαρακτηρίστηκε από την άνοδο του βιοτικού επιπέδου και ταχεία οικονομική ανάπτυξη. Ωστόσο, η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, η COVID και ο πόλεμος στην Ουκρανία έχουν πλήξει τις ξένες επενδύσεις.

Τώρα είναι περισσότερο από ποτέ αναγκαία μια σταθερή διακυβέρνηση, προκειμένου να επιταχύνει τη ροή των κονδυλίων της ΕΕ στις υποδομές της και να την ωθήσει προς την ένταξη στο ευρώ.

moneyreview.gr με πληροφορίες από το Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News