Κόσμος Τετάρτη 23/10/2024, 20:12
ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Τρομοκρατική επίθεση στην TUSAS με 4 νεκρούς και 14 τραυματίες

Τουρκία: Τρομοκρατική επίθεση στην TUSAS με 4 νεκρούς και 14 τραυματίες

Τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 14 τραυματίστηκαν σε μια τρομοκρατική επίθεση, όπως την αποκάλεσε η κυβέρνηση, στην έδρα της τουρκικής αεροδιαστημικής βιομηχανίας (TUSAS) την Τετάρτη, αφού μάρτυρες δήλωσαν ότι άκουσαν πυροβολισμούς και έκρηξη στο χώρο κοντά στην Άγκυρα.

Ο υπουργός Εσωτερικών Ali Yerlikaya δήλωσε ότι δύο δράστες σκοτώθηκαν στην επίθεση, προσθέτοντας ότι τρεις από τους τραυματίες βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση. Οι τηλεοπτικοί σταθμοί έδειξαν πλάνα με ένοπλους δράστες να εισέρχονται στο κτίριο της TUSAS.

«Δύο τρομοκράτες εξουδετερώθηκαν κατά την τρομοκρατική επίθεση στην τοποθεσία TUSAS Ankara Kahramankazan. Δυστυχώς, έχουμε 3 νεκρούς μάρτυρες και 14 τραυματίες από την επίθεση», δήλωσε ο Yerlikaya.

Ο Τούρκος πρόεδρος Tayyip Erdogan, μαζί με τον Ρώσο Vladimir Putin σε διάσκεψη των BRICS στη ρωσική πόλη Kazan, καταδίκασε την επίθεση και δέχθηκε τα συλλυπητήρια του Putin. Το ΝΑΤΟ, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση καταδίκασαν επίσης την επίθεση.

Τα αίτια της έκρηξης και οι δράστες της επίθεσης παρέμειναν ασαφή. Καμία ομάδα δεν είχε αναλάβει την ευθύνη. Οι εισαγγελείς έχουν ξεκινήσει έρευνα, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο Anadolu.

Ορισμένα μέσα ενημέρωσης υποστήριξαν ότι σημειώθηκε επίθεση αυτοκτονίας και ότι υπήρχαν όμηροι μέσα στο κτίριο, αν και αξιωματούχοι δεν το επιβεβαίωσαν αυτό.

Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν στο Reuters ότι οι υπάλληλοι που βρίσκονταν μέσα στο κτίριο μεταφέρθηκαν από τις αρχές σε καταφύγια και δεν επετράπη σε κανέναν να φύγει για λίγες ώρες. Είπαν ότι οι εκρήξεις που άκουσαν μπορεί να σημειώθηκαν σε διαφορετικές εξόδους καθώς οι εργαζόμενοι αποχωρούσαν από την εργασία τους για την ημέρα.

Μάρτυρες δήλωσαν αργότερα ότι η εκκένωση του προσωπικού από την περιοχή της TUSAS είχε αρχίσει και τα λεωφορεία επιτράπηκε να φύγουν καθώς η επιχείρηση είχε λήξει.

Οι ραδιοτηλεοπτικοί σταθμοί έδειξαν εικόνες από μια κατεστραμμένη πύλη και πλάνα από ανταλλαγή πυροβολισμών σε ένα χώρο στάθμευσης, καθώς και επιτιθέμενους που έφεραν τουφέκια επίθεσης και σακίδια πλάτης καθώς εισέρχονταν στο κτίριο. Αργότερα έφτασαν ασθενοφόρα και ελικόπτερα.

Η TUSAS είναι ο μεγαλύτερος αεροδιαστημικός κατασκευαστής της Τουρκίας, που παράγει σήμερα ένα εκπαιδευτικό σκάφος, μαχητικά και πολιτικά ελικόπτερα, καθώς και αναπτύσσει το πρώτο εγχώριο μαχητικό αεροσκάφος της χώρας, το KAAN. Ανήκει στο Ίδρυμα των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων και στην κυβέρνηση και απασχολεί περισσότερους από 10.000 εργαζόμενους.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Mark Rutte καταδίκασε την επίθεση και δήλωσε ότι η στρατιωτική συμμαχία θα σταθεί στο πλευρό της Τουρκίας.

Moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Διαβάστε επίσης:

Τουρκία: Τρομοκρατική επίθεση με νεκρούς στην Αεροπορική και Διαστημική Βιομηχανία (vid)

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News