Κόσμος Κυριακή 20/10/2024, 11:45
ΚΟΣΜΟΣ

Πούτιν: Οι BRICS, όχι η Δύση, θα καθοδηγήσoυν την παγκόσμια ανάπτυξη

Πούτιν: Οι BRICS, όχι η Δύση, θα καθοδηγήσoυν την παγκόσμια ανάπτυξη

Η ομάδα BRICS θα δημιουργήσει το μεγαλύτερο μέρος της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια χάρη στο μέγεθός της και τη σχετικά γρήγορη ανάπτυξή της σε σύγκριση με αυτή των ανεπτυγμένων δυτικών χωρών, όπως δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ο Πούτιν ευελπιστεί να δημιουργήσει την BRICS – η οποία έχει επεκταθεί για να συμπεριλάβει την Αίγυπτο, την Αιθιοπία, το Ιράν και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα καθώς και τη Βραζιλία, τη Ρωσία, την Ινδία, την Κίνα και τη Νότια Αφρική – ως ισχυρό αντίβαρο στη Δύση στην παγκόσμια πολιτική και το εμπόριο.

Ο ηγέτης του Κρεμλίνου πρόκειται να φιλοξενήσει τη σύνοδο κορυφής των BRICS στη ρωσική πόλη Καζάν στις 22-24 Οκτωβρίου.

«Οι χώρες της ομάδας μας είναι ουσιαστικά οι μοχλοί της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης. Στο άμεσο μέλλον, οι BRICS θα δημιουργήσουν την κύρια αύξηση του παγκόσμιου ΑΕΠ», είπε ο Πούτιν σε αξιωματούχους και επιχειρηματίες στο επιχειρηματικό φόρουμ BRICS στη Μόσχα.

«Η οικονομική ανάπτυξη των μελών των BRICS θα εξαρτάται όλο και λιγότερο από εξωτερική επιρροή ή παρέμβαση. Αυτό είναι ουσιαστικά οικονομική κυριαρχία», πρόσθεσε ο Πούτιν.

Η σύνοδος κορυφής της επόμενης εβδομάδας παρουσιάζεται από τη Μόσχα ως απόδειξη ότι οι δυτικές προσπάθειες να απομονώσουν τη Ρωσία για τις ενέργειές της στην Ουκρανία απέτυχαν.

Η Ρωσία θέλει και άλλες χώρες να συνεργαστούν μαζί της για την αναμόρφωση του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος και τον τερματισμό της κυριαρχίας του αμερικανικού δολαρίου.

Η Κίνα, η Ινδία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα επιβεβαίωσαν την Παρασκευή ότι οι ηγέτες τους θα παρευρεθούν στη σύνοδο κορυφής στο Καζάν.

Οι πόρτες είναι ανοικτές

Ο Πούτιν είπε ότι 30 χώρες σε όλο τον κόσμο έχουν εκφράσει ενδιαφέρον για συνεργασία με την ομάδα BRICS και ότι η σύνοδος κορυφής της επόμενης εβδομάδας θα εξετάσει πιθανές επιλογές για την περαιτέρω διεύρυνση της ομάδας.

«Οι πόρτες είναι ανοιχτές, δεν εμποδίζουμε κανέναν», είπε ο Πούτιν σε δημοσιογράφους από τις χώρες BRICS.

Ο Πούτιν είπε ότι τα μέλη της ομάδας εργάζονται σε ένα χρηματοοικονομικό σύστημα παρόμοιο με το SWIFT, απρόσβλητο από τις δυτικές κυρώσεις και τη χρήση εθνικών ψηφιακών νομισμάτων για τη χρηματοδότηση επενδυτικών έργων με υψηλές δυνατότητες ανάπτυξης εντός και εκτός BRICS.

Τόνισε ότι οι οικονομικές πρωτοβουλίες της Ρωσίας για τη σύνοδο κορυφής συνεπάγονταν την εκτεταμένη χρήση εθνικών νομισμάτων, ενώ η συζήτηση για τη δημιουργία ενός ενιαίου νομίσματος για τον όμιλο BRICS ήταν «πρόωρη».

Κάλεσε τη Νέα Αναπτυξιακή Τράπεζα, το μοναδικό πολυμερές αναπτυξιακό ίδρυμα των BRICS, να επενδύσει σε τεχνολογία και υποδομές σε όλες τις χώρες του Παγκόσμιου Νότου.

«Ως αναπτυξιακό ίδρυμα, η τράπεζα λειτουργεί ήδη ως εναλλακτική λύση σε πολλούς δυτικούς χρηματοπιστωτικούς μηχανισμούς και φυσικά θα συνεχίσουμε να την αναπτύσσουμε», είπε ο Πούτιν. Ζήτησε περισσότερες επενδύσεις στο ηλεκτρονικό εμπόριο και την τεχνητή νοημοσύνη.

Ο Πούτιν προσπάθησε να προωθήσει τα νέα μεγάλα έργα μεταφορών της Ρωσίας, όπως η θαλάσσια διαδρομή της Αρκτικής και ο διάδρομος Βορράς-Νότου, που συνδέουν τη Ρωσία με τον Κόλπο και τον Ινδικό Ωκεανό μέσω της Κασπίας Θάλασσας και του Ιράν.

«Είναι το κλειδί για την αύξηση των εμπορευματικών μεταφορών μεταξύ της ευρασιατικής και της αφρικανικής ηπείρου», είπε.

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

 

Διαβάστε επίσης:

BRICS: Ο Πούτιν θα υποδεχθεί την Τρίτη πάνω από 20 αρχηγούς κρατών

Ρωσία: Πούτιν και Ερντογάν συμφώνησαν να συναντηθούν στο Καζάν

Τουρκία: Επίσημο αίτημα για ένταξη σε BRICS

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News