Κόσμος Σάββατο 19/10/2024, 10:15
ΚΟΣΜΟΣ

Μακρόν: Ανακαλύπτει τι σημαίνει κοινή χρήση εξουσίας και δεν του αρέσει

Μακρόν: Ανακαλύπτει τι σημαίνει κοινή χρήση εξουσίας και δεν του αρέσει

Η μειωμένη εξουσία του Εμανουέλ Μακρόν σε μία κυβέρνηση που μοιράζεται την εξουσία της Γαλλίας φαίνεται να αφήνει βαρύ το αποτύπωμά της. 

Η ταραχή του Μακρόν κατά των μελών του υπουργικού συμβουλίου, δημοσιογράφων και πολιτικών σχολιαστών, κατηγορώντας τους για «έλλειψη επαγγελματισμού» για τη διαρροή των παρατηρήσεων που έκανε για το Ισραήλ, έριξε πολύ φως στο πρόσωπο του Γάλλου προέδρου αυτή την εβδομάδα.

«Έμεινα έκπληκτος που διάβασα τόσα πολλά σχόλια και αντιδράσεις, μεταξύ άλλων από πολιτικούς ηγέτες, ξένους ή Γάλλους, σε σχόλια που έκανα, χωρίς οι άνθρωποι να προσπαθούν να μάθουν τι ακριβώς είχα πει», είπε στους δημοσιογράφους ένας εμφανώς θυμωμένος Μακρόν. μετά τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ. 

Το ξέσπασμα το βράδυ της Πέμπτης αποκαλύπτει τη βαθιά απογοήτευση του Μακρόν στην εσωτερική πολιτική σκηνή της Γαλλίας, συμπεριλαμβανομένης της αποκάλυψης ότι δεν μπορεί να εμπιστευτεί τους υπουργούς του. Ο πρόεδρος έχασε την κοινοβουλευτική του πλειοψηφία στις εκλογές που προκήρυξε στις αρχές του καλοκαιριού, αφού η ηγέτης της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν συνέτριψε τους κεντρώους του Μακρόν στις Ευρωεκλογές.

Η διαμάχη ξεκίνησε μετά από αναφορές ότι ο Μακρόν είπε σε συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπένιαμιν Νετανιάχου δεν πρέπει να ξεχνά ότι το Ισραήλ δημιουργήθηκε με απόφαση των Ηνωμένων Εθνών.

Το σχόλιο το οποίο αναπαρήγαγαν τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης εξόργισε τον Νετανιάχου και προκάλεσε πυρά από μια ομάδα εβραϊκής κοινότητας και ορισμένους πολιτικούς.

Ο πρόεδρος της Γερουσίας, Γκεράρ Λαρσέ, συντηρητικός, δήλωσε «έκπληκτος» από τα σχόλια και την «άγνοια» του Μακρόν για την ιστορία. Ένας νομοθέτης στο κόμμα του Μακρόν, του οποίου οι ψηφοφόροι περιλαμβάνουν Γάλλους πολίτες στο Ισραήλ, υποστήριξε ότι ο Μακρόν αμφισβητούσε την ύπαρξη της χώρας.

Το Ισραήλ κήρυξε την ανεξαρτησία του το 1948 μετά από ένα σχέδιο διχοτόμησης που εγκρίθηκε από τον ΟΗΕ έξι μήνες νωρίτερα, το οποίο σκιαγραφούσε τη διαίρεση της Παλαιστίνης μεταξύ Εβραίων και Αράβων.

Ο Μακρόν επανέλαβε σθεναρά την υποστήριξή του στο Ισραήλ την Πέμπτη, ενώ είπε ότι η Γαλλία έχει δικαίωμα και ευθύνη να μην συμφωνεί πάντα με τον Νετανιάχου. Επέκρινε τις χώρες που ζητούν κατάπαυση του πυρός στη Γάζα αλλά συνεχίζουν να παρέχουν όπλα στο Ισραήλ.

Απείλησε επίσης να σταματήσει να πραγματοποιεί συνεντεύξεις Τύπου εάν γίνονται αναφορές παρά τη θέλησή του, λέγοντας ότι οι δημοσιογράφοι πρέπει να αναφέρουν μόνο τις δημόσιες παρατηρήσεις του.

Την Πέμπτη, ταξίδεψε στις Βρυξέλλες ως Μακρόν – είναι σπάνιο για τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της Γαλλίας να βρίσκονται ταυτόχρονα στο εξωτερικό – για να παρακολουθήσει μια συνεδρίαση της ομάδας των συντηρητικών κομμάτων της ΕΕ. Ήταν ένα μήνυμα ότι η ευρωπαϊκή πολιτική είναι ένας κοινός τομέας μεταξύ του προέδρου και του πρωθυπουργού.

Το εκλογικό αποτέλεσμα ανάγκασε τον Μακρόν να υπαναχωρήσει στα εσωτερικά ζητήματα, αφού δημιούργησε μια συμφωνία κατανομής της εξουσίας με πιο συντηρητικές δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένου του υπουργού Εσωτερικών Μπρινό Ρετεγιό, του πιο σκληροπυρηνικού μέλους της κυβέρνησης. 

 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News