Κόσμος Δευτέρα 14/10/2024, 22:30
ΚΟΣΜΟΣ

ΥΠΕΞ Ε.Ε: Καταδίκη των ισραηλινών βομβαρδισμών εναντίον κυανόκρανων

Κυρώσεις εναντίον του Ιράν για την παροχή πυραυλικών συστημάτων στη Μόσχα και καταδίκη των ισραηλινών βομβαρδισμών εναντίον της αποστολής του ΟΗΕ στον Λίβανο αποφασίστηκαν στη σημερινή συνεδρίαση

ΥΠΕΞ Ε.Ε: Καταδίκη των ισραηλινών βομβαρδισμών εναντίον κυανόκρανων

Κυρώσεις εναντίον του Ιράν για την παροχή πυραυλικών συστημάτων στη Μόσχα, καταδίκη των ισραηλινών βομβαρδισμών εναντίον της αποστολής του ΟΗΕ στον Λίβανο (UNIFIL) και επανεκκίνηση των σχέσεων με το Ηνωμένο Βασίλειο αποφασίστηκαν στη σημερινή, σχεδόν δεκάωρη, συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο Λουξεμβούργο.

Για πρώτη φορά, η Ε.Ε. αποφάσισε κυρώσεις εναντίον ατόμων – ανάμεσά τους και ο αναπληρωτής υπουργός Aμυνας – και οντοτήτων του Ιράν για την παροχή βαλλιστικών πυραύλων προς τη Μόσχα προκειμένου να τους χρησιμοποιήσει στον πόλεμο εναντίον της Ουκρανίας. Πρόκειται για επτά άτομα και επτά οντότητες ανέφερε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ. Αφορούν συγκεκριμένα τρείς αεροπορικές εταιρείες του Ιράν (Saha Airlines, Mahan Air και Iran Air), δύο αμυντικές εταιρείες που είναι υπεύθυνες για τη μεταφορά και την προμήθεια μη επανδρωμένων αεροσκαφών (UAVs) καθώς και συναφών εξαρτημάτων και τεχνολογιών, και δύο εταιρείες που συμμετέχουν στην παραγωγή προωθητικού, που χρησιμοποιείται για την εκτόξευση πυραύλων.

«Η Μέση Ανατολή είναι στα πρόθυρα ολοκληρωτικού πολέμου» ανέφερε στη συνέντευξη Τύπου ο Ζοζέπ Μπορέλ καθώς η κατάσταση στην περιοχή κυριάρχησε στις σημερινές συζητήσεις των 27 υπουργών Εξωτερικών. Επανέλαβε μάλιστα την έκκληση των κρατών μελών της Ε.Ε για «βιώσιμη εκεχειρία» στη Γάζα αλλά και στον Λίβανο. «Δεν μπορούμε να εγκαταλείψουμε τον Λίβανο» τόνισε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας σημειώνοντας παράλληλα ότι ο λαός της χώρας «πληρώνει ακριβό τίμημα» με τις ισραηλινές επιθέσεις, καθώς δεν ευθύνεται ο ίδιος για τα χτυπήματα της Χεζμπολάχ.

Σχεδόν το 20% του πληθυσμού έχει εγκαταλείψει τις εστίες του, επισήμανε ο Μπορέλ ενώ συγχρόνως σημείωσε ότι ομόφωνα τα κράτη μέλη καταδίκασαν τις ισραηλινές επιθέσεις εναντίον της αποστολής των Ηνωμένων Εθνών (UNFIL). O ίδιος εξήγησε πάντως ότι τα κράτη μέλη της Ε.Ε είναι υπέρ της παραμονής της εν λόγω αποστολής και πως τυχόν απομάκρυνσή της χρειάζεται απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. «Το Ισραήλ λέει ότι το χτύπημα ήταν ατύχημα» αλλά και πως πρέπει να απομακρυνθεί η ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ, τόνισε ο Μπορέλ. Για τα κράτη μέλη της Ε.Ε ωστόσο, τέτοιες ενέργειες θα πρέπει να αποφεύγονται και δεν «δικαιολογούνται» σε καμία περίπτωση είτε πρόκειται για «ατύχημα», είτε για επεισόδιο, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στήριξη σε UNWRA και Γκουτέρες

Σχετικά με την ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα, ο Μπορέλ τόνισε ότι είναι «στο χειρότερο δυνατό σημείο» ενώ αναφέρθηκε στη δήλωση της υποψήφιας προέδρου των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις, που επισήμανε ότι τις τελευταίες δύο εβδομάδες δεν έχει περάσει κανένα πακέτο ανθρωπιστικής βοήθειας και κυρίως, τρόφιμα.

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας συγχρόνως υπογράμμισε ότι τα κράτη μέλη της Ε.Ε εκφράζουν την απόλυτη στήριξή τους στο πρόσωπο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες – που χαρακτηρίστηκε ‘ανεπιθύμητο πρόσωπο’ από το Ισραήλ – αλλά και τη στήριξή τους στην υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNWRA), που «απειλείται» με ισραηλινό νόμο για να απομακρυνθεί από την περιοχή. Οι «27» μάλιστα αποφάσισαν την άμεση αποστολή νέας χρηματοδοτικής ενίσχυσης της UNWRA όπως ανέφερε ο Μπορέλ.

Συγχρόνως, εξήγησε ότι το αίτημα της Ισπανίας και της Ιρλανδίας να απαντήσει η Κομισιόν- σχετικά με το εάν παραβιάζει το Ισραήλ τη συμφωνία Σύνδεσης με την Ε.Ε– ότι δεν αφορά το εκτελεστικό όργανο της Ε.Ε, αλλά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

«Πρόκειται για πολιτικό ζήτημα η παραβίαση ή όχι του ανθρωπιστικού και διεθνούς δικαίου» από το Ισραήλ είπε ο Μπορέλ. Επομένως, διευκρίνισε ότι εάν δεν πραγματοποιηθεί στο ενδιάμεσο νέο Συμβούλιο Σύνδεσης Ε.Ε – Ισραήλ τότε το επόμενο συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων θα πρέπει να εξετάσει το αίτημα της Ισπανίας και της Ιρλανδίας, με το οποίο συμφωνούν ωστόσο και άλλα κράτη μέλη.

Ανέφερε, παράλληλα, ότι η Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε με τις χώρες του Κόλπου, την ερχόμενη Τετάρτη στις Βρυξέλλες είναι «ιδιαίτερα σημαντική» εξαιτίας της τρέχουσας συγκυρίας, «όταν τα τύμπανα του πολέμου χτυπούν» και εν αναμονή της ισραηλινής «απάντησης» στο ιρανικό «χτύπημα».

Κοντά σε συμφωνία για τον μηχανισμό στήριξης της Ουκρανίας

Η συνεδρίαση των 27 υπουργών Εξωτερικών ξεκίνησε με την ενημέρωση που τους παρείχε ο Ουκρανός ομόλογός τους Αντρίι Σίμπιχα σε σχέση με την κατάσταση στο μέτωπο του πολέμου, ενώ παρουσίασε κάποια στοιχεία του «σχεδίου νίκης» του Ουκρανού προέδρου.

Ο Μπορέλ ανακοίνωσε, μάλιστα, πως ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι θα μιλήσει για το σχέδιο αυτό στο επικείμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις Βρυξέλλες, την ερχόμενη Πέμπτη. Εμφανίστηκε παράλληλα αισιόδοξος ότι θα βρεθεί σύντομα συναινετική λύση ώστε να «ξεμπλοκάρει» ο μηχανισμός βοήθειας προς την Ουκρανία στη βάση της πρόσφατης απόφασής του.

Η πρόταση έχει στόχο την παράκαμψη του βέτο της Ουγγαρίας, το οποίο παρεμποδίζει τις παραδόσεις όπλων ύψους 5 δισεκατομμυρίων ευρώ στην Ουκρανία. Η ιδέα, την οποία οι υπουργοί Εξωτερικών συζήτησαν σήμερα είναι να καταστούν εθελοντικές αντί υποχρεωτικές οι συνεισφορές στο Ταμείο Βοήθειας της Ουκρανίας του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού για την ειρήνη (EPF).

Σύμφωνα με ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές, αυτό θα ήταν αρκετό για την Ουγγαρία να παραιτηθεί από το βέτο της, δεδομένου ότι η κυβέρνηση της Βουδαπέστης δεν θα έπρεπε να πληρώσει το μερίδιό της (που ανέρχεται στο 1,2% του συνόλου). Ο Ζοζέπ Μπορέλ ανέφερε ότι έως το τέλος της θητείας του θα ήθελε να επισκεφθεί το Κίεβο, αλλά θα το κάνει μόλις περάσει η εν λόγω συμφωνία.

Νέα προσέγγιση στις σχέσεις με Ηνωμένο Βασίλειο

Η παρουσία για πρώτη φορά υπουργού Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου στο συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε – μετά το Brexit – σηματοδοτεί «τις νέες σχέσεις» μας με έμφαση στους τομείς της ασφάλειας και άμυνας, τόνισε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας.

Ο Ζοζέπ Μπορέλ ανέφερε, παράλληλα, ότι συμφώνησε με τον Ντέιβιντ Λάμι να μετέχει κάθε εξάμηνο σε συνομιλίες με τους 27 ομολόγους του, προκειμένου να εξετάζονται από κοινού θέματα εξωτερικής πολιτικής και κυρίως, για την επιθετικότητα της Ρωσίας, την κατάσταση στη Μέση Ανατολή και τα Βαλκάνια. Ο Μπορέλ αναφέρθηκε και στη σχετική δήλωση του Ντέιβιντ Λάμι νωρίτερα το πρωί ότι «δεν μπορούμε να ανατρέψουμε αποφάσεις του παρελθόντος», ωστόσο, είμαστε μπροστά «σε μια νέα προσέγγιση του κοινού μέλλοντος μας».

 Πηγή: kathimerini.gr

 
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News