Κόσμος Παρασκευή 11/10/2024, 22:14
ΚΟΣΜΟΣ

Milton: Στα 50 δισ. δολ. εκτιμά τις ζημιές ο Biden

Milton: Στα 50 δισ. δολ. εκτιμά τις ζημιές ο Biden

Ο πρόεδρος Joe Biden δήλωσε ότι οι ζημιές μόνο από τον τυφώνα Milton θα μπορούσαν να είναι περίπου 50 δισεκατομμύρια δολάρια, καθώς ετοιμάζεται να δει τις καταστροφές από την ισχυρή καταιγίδα από πρώτο χέρι κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης στη Φλόριντα αυτό το Σαββατοκύριακο.

Ο Biden μίλησε την Παρασκευή στον Λευκό Οίκο. Ο ίδιος και η αντιπρόεδρος Kamala Harris έλαβαν ενημέρωση για τις προσπάθειες αποκατάστασης από τον Milton, τη δεύτερη καταιγίδα που πλήττει τη Φλόριντα τις τελευταίες εβδομάδες, φέρνοντας νέες καταστροφές σε μια πολιτεία που εξακολουθεί να ανακάμπτει από το πλήγμα του τυφώνα Helene τον περασμένο μήνα.

Ο πρόεδρος θα μεταβεί στη Φλόριντα την Κυριακή για να δει από κοντά τις ζημιές από την καταιγίδα. Το ταξίδι εντάσσεται στο πλαίσιο μιας προσπάθειας του Biden και της Harris να διαβεβαιώσουν τους ψηφοφόρους ότι κάνουν ό,τι μπορούν για να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση και την ανάκαμψη – και να αντικρούσουν τους ισχυρισμούς του Ρεπουμπλικάνου πρώην προέδρου Donald Trump ότι η κυβέρνηση δεν κάνει αρκετά. 

Οι διαδοχικές καταιγίδες έχουν γίνει πολιτικό θέμα στην κούρσα για τον Λευκό Οίκο μεταξύ της Harris και του Trump με την ημέρα των εκλογών να απέχει λιγότερο από έναν μήνα. Η Harris, η οποία διεξάγει προεκλογική εκστρατεία στην πολιτεία της Αριζόνα, συμμετείχε στην ενημέρωση της Παρασκευής διαδικτυακά.

Η αντιπρόεδρος επανέλαβε τις προειδοποιήσεις της προς τις εταιρείες κατά της υπερτιμολόγησης -ένα θέμα που έχει καταστήσει βασικό στόχο της οικονομικής της ατζέντας.

«Σε κάθε εταιρεία ή άτομο που χρησιμοποιεί αυτή την κρίση για να ανεβάσει τις τιμές μέσω της παράνομης απάτης ή της υπερτιμολόγησης, είτε πρόκειται για την αντλία βενζίνης, είτε για το αεροδρόμιο, είτε για το γκισέ του ξενοδοχείου, θα παρακολουθούμε και θα υπάρξουν συνέπειες», δήλωσε η Harris.

Ο Trump κατηγόρησε τη κυβέρνηση ότι δεν κάνει αρκετά για να βοηθήσει τα θύματα της καταιγίδας, μεταξύ άλλων διαδίδοντας ψευδείς ισχυρισμούς σχετικά με το ποσό της βοήθειας που προσφέρεται. Ο Biden, ο οποίος έχει κατακεραυνώσει τον Trump για τα σχόλια αυτά, ξέσπασε και πάλι, χαρακτηρίζοντας την παραπληροφόρηση σχετικά με την αντίδραση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης «αηδιαστική».

Ο Milton σφυροκόπησε τη Φλόριντα αφού έφτασε στην ξηρά το βράδυ της Τετάρτης ως τυφώνας κατηγορίας 3. Αν και το κύμα καταιγίδας του Milton ήταν χαμηλότερο από το αναμενόμενο, ο τυφώνας άφησε ακόμα ένα μονοπάτι καταστροφής σε όλη την πολιτεία. Τουλάχιστον 10 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, εκατομμύρια άνθρωποι έμειναν χωρίς ρεύμα, οι λειτουργίες του λιμανιού της Τάμπα διακόπηκαν και σπίτια και καλλιέργειες καταστράφηκαν.

Η πλήρης έκταση της καταστροφής του Milton δεν θα γίνει γνωστή για μέρες. Οι ζημιές και οι απώλειες αναμένεται να κυμανθούν από 60 έως 75 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με τον Chuck Watson, μελετητή μοντέλων καταστροφών της Enki Research.

Ο Biden δήλωσε την Παρασκευή ότι η αμερικανική ακτοφυλακή ηγείται των προσπαθειών για την επαναλειτουργία του λιμανιού και είπε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη εργασίες για να βοηθήσουν στην αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης των κοινοτήτων που επλήγησαν από τον Milton. Περίπου 2,2 εκατομμύρια πελάτες είναι χωρίς ρεύμα σε ολόκληρη την πολιτεία της Φλόριντα, σύμφωνα με το PowerOutage.us. 

Το ταξίδι στη Φλόριντα

Ο Λευκός Οίκος γνωστοποίησε τα σχέδια του Biden να ταξιδέψει στη Φλόριντα με ανακοίνωσή του την Παρασκευή.

Δεν είναι σαφές αν ο Ρεπουμπλικανός κυβερνήτης της Φλόριντα Ron DeSantis θα συναντηθεί με τον Biden κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του την Κυριακή, αλλά όταν ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο, ο Biden είπε «αν είναι διαθέσιμος, ναι».

«Ήταν πολύ συνεργάσιμος, τα πήγαμε πολύ καλά», δήλωσε ο Biden.

Ο DeSantis συνόδευσε τον πρόεδρο το 2022 όταν εξέτασαν τις ζημιές από μια άλλη ισχυρή καταιγίδα, τον τυφώνα Ian, και το 2021 μετά την κατάρρευση του κτιρίου Surfside.

Δεν συναντήθηκαν όταν ο Biden επισκέφθηκε την πολιτεία νωρίτερα αυτό το μήνα, αλλά ο πρόεδρος δήλωσε ότι οι δύο τους μίλησαν τηλεφωνικά για να αντιμετωπίσουν τον Milton. Ο DeSantis επεδίωξε το προεδρικό χρίσμα του GOP σε αυτόν τον κύκλο προτού εγκαταλείψει και υποστηρίξει τον Trump. 

Ο Milton ακολούθησε τον τυφώνα Helene, ο οποίος έπληξε τις νοτιοανατολικές πολιτείες των ΗΠΑ τον περασμένο μήνα, διέσχισε αρκετές πολιτείες, συμπεριλαμβανομένων των εκλογικών πεδίων μάχης της Τζόρτζια και της Βόρειας Καρολίνας, και σκότωσε περισσότερους από 230 ανθρώπους. 

Ο πρόεδρος έκανε καθημερινές ενημερώσεις και μίλησε από τον Λευκό Οίκο αυτή την εβδομάδα ενόψει του Milton και στον απόηχο της καταιγίδας, μεταξύ άλλων, προτρέποντας το Κογκρέσο να επιστρέψει νωρίτερα από την προεκλογική διακοπή για να περάσει πρόσθετη βοήθεια. Ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Mike Johnson έχει απορρίψει αυτή την ιδέα, πράγμα που σημαίνει ότι οι διαπραγματεύσεις για τη χρηματοδότηση είναι απίθανες πριν από τις εκλογές του Νοεμβρίου.

Moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Toυλάχιστον 16 νεκρούς, μεγάλες καταστροφές άφησε πίσω του ο τυφώνας Μίλτον

ΗΠΑ: Με σημαντικές ζημιές το πέρασμα Μίλτον από τη Φλόριντα, ωστόσο το χειρότερο σενάριο αποφεύχθηκε

Στο έλεος του κυκλώνα Μίλτον η Φλόριντα – Καταστροφές σε σπίτια, διακοπές ρεύματος

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News