Κόσμος Παρασκευή 11/10/2024, 19:14
ΚΟΣΜΟΣ

Συνάντηση υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ: Στο επίκεντρο η μελλοντική σχέση με τη Ρωσία

Οι υπουργοί Άμυνας θα συζητήσουν πώς να χαράξουν μια νέα στρατηγική του ΝΑΤΟ έναντι της Μόσχας, ώστε να αντικατοπτρίζεται πλήρως το πάγωμα των σχέσεων

Συνάντηση υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ: Στο επίκεντρο η μελλοντική σχέση με τη Ρωσία

Οι υπουργοί Άμυνας του ΝΑΤΟ που θα συναντηθούν την επόμενη εβδομάδα θα αρχίσουν να επανεξετάζουν την πολιτική δεκαετιών της συμμαχίας για τις σχέσεις με τη Ρωσία, ως αντίδραση στην απειλή που θέτει το Κρεμλίνο.

Οι σχέσεις ΝΑΤΟ-Ρωσίας έφτασαν στο ναδίρ μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία το 2022. Σε απάντηση, το ΝΑΤΟ χαρακτήρισε τη Ρωσία ως «την πιο σημαντική και άμεση απειλή για την ασφάλεια των Συμμάχων», ενώ το Κρεμλίνο ισχυρίζεται ότι αυτό που αποκαλεί επέκταση του ΝΑΤΟ προς ανατολάς αποτελεί υπαρξιακό κίνδυνο.

Ωστόσο, παρά την αλλαγή στον τόνο, το ΝΑΤΟ εξακολουθεί να διατηρεί ζωντανή την «ιδρυτική πράξη» με τη Ρωσία. Πρόκειται για ένα έγγραφο που υπογράφηκε το 1997, έξι χρόνια μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, το οποίο ορίζει έναν κοινό στόχο για την «οικοδόμηση μιας σταθερής, ειρηνικής και αδιαίρετης Ευρώπης».

Το Συμβούλιο ΝΑΤΟ-Ρωσίας, ένα όργανο που συστάθηκε μετά τον Ψυχρό Πόλεμο για τη συνεργασία σε θέματα ασφάλειας και κοινά σχέδια, δεν έχει συνεδριάσει από το 2022. Οι σχέσεις επιδεινώνονται σταθερά εδώ και χρόνια, με τη Ρωσία να επιτίθεται στη Γεωργία το 2008 και στη συνέχεια να προσαρτά παράνομα την Κριμαία το 2014 και να υποδαυλίζει τον πόλεμο στην ανατολική Ουκρανία.

Οι χώρες του ΝΑΤΟ βρίσκονται τώρα στη διαδικασία της προσπάθειας να «χαρτογραφήσουν διάφορα στοιχεία της στρατηγικής της Ρωσίας και να προωθήσουν τις συζητήσεις εντός της συμμαχίας που μας οδηγούν σε θέματα όπως το μέλλον της ιδρυτικής πράξης ΝΑΤΟ-Ρωσίας», δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης στους δημοσιογράφους την Παρασκευή.

«Ήρθε η ώρα να διαμορφώσουμε τώρα μια νέα στρατηγική όσον αφορά τις συγκεκριμένες θέσεις [των συμμάχων]», δήλωσε ο αξιωματούχος.

Ενώ οι συζητήσεις σε χαμηλότερο επίπεδο επισήμων διεξάγονται εδώ και μήνες, η σύνοδος των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ την επόμενη εβδομάδα θα είναι ο πρώτος από μερικούς γύρους συζητήσεων σε επίπεδο υπουργών για το θέμα αυτό. Κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ τον Ιούλιο στην Ουάσινγκτον, οι σύμμαχοι συμφώνησαν να καταρτίσουν μια νέα στρατηγική ΝΑΤΟ-Ρωσίας στην επόμενη σύνοδο κορυφής της συμμαχίας, που έχει οριστεί για τη Χάγη τον Ιούνιο του 2025.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος πρόσθεσε: «Αυτή τη στιγμή πρέπει να έχουμε μια κατανόηση σε όλη τη συμμαχία … ότι η [ιδρυτική πράξη] και το Συμβούλιο ΝΑΤΟ-Ρωσίας δημιουργήθηκαν για μια διαφορετική εποχή, και νομίζω ότι οι σύμμαχοι είναι έτοιμοι να πουν ότι αυτή ήταν μια διαφορετική εποχή στη σχέση μας με τη Ρωσία, και ως εκ τούτου αξίζει κάτι νέο».

Ο αξιωματούχος δήλωσε ότι δεν υπάρχει ακόμη σχέδιο της νέας στρατηγικής, καθώς η έμφαση δίνεται στη συλλογή απόψεων σε όλες τις 32 χώρες του ΝΑΤΟ. Είπαν επίσης ότι οι στρατιωτικές επιπτώσεις αυτής της πολιτικής άσκησης αναμένεται να είναι περιορισμένες.

Διαφορές προκύπτουν ως προς το πόσο μακριά πρέπει να φτάσει το ΝΑΤΟ για να δημιουργήσει ένα νέο σύνολο κανόνων όσον αφορά τη Ρωσία. Ένας διπλωμάτης του ΝΑΤΟ δήλωσε ότι υπάρχει ανησυχία μεταξύ ορισμένων μελών ότι μια πολύ επιθετική νέα στρατηγική θα μπορούσε να στείλει ένα «μήνυμα» που θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει τη Ρωσία.

Στη συνέχεια, υπάρχει το ζήτημα της Ουγγαρίας και της Σλοβακίας, δύο χωρών του ΝΑΤΟ που σπάνε τις γραμμές τους με την υπόλοιπη συμμαχία συνεχίζοντας να διατηρούν επαφές με το Κρεμλίνο και βλέποντας μια στρατηγική αξία στην εμπλοκή της Ρωσίας. 

Moneyreview.gr με πληροφορίες από Politico

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News