Κόσμος Πέμπτη 10/10/2024, 19:59
ΚΟΣΜΟΣ

Περιοδεία Zelenskyy στην Ευρώπη: 5 στόχοι και οι πιθανότητες να τους ικανοποιήσει

Ο V. Zelenskyy δεν αφήνει έναν τυφώνα να τον αποτρέψει από το να παρουσιάσει το σχέδιο νίκης του σε ηγέτες στο Λονδίνο, το Παρίσι, τη Ρώμη και το Βερολίνο.

Περιοδεία Zelenskyy στην Ευρώπη: 5 στόχοι και οι πιθανότητες να τους ικανοποιήσει

Από την Πέμπτη, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelenskyy πραγματοποιεί 36ωρη περιοδεία σε μεγάλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, με στόχο να πείσει τους ηγέτες του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Γερμανίας, μαζί με τον νέο γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, να προσφέρουν περαιτέρω στρατιωτική βοήθεια.

Με τα ουκρανικά στρατεύματα να δέχονται πιέσεις από τους Ρώσους, που προελαύνουν παρά τις τεράστιες απώλειες, ο Zelenskyy θέλει να εξασφαλίσει υποστήριξη για τη χώρα του ενόψει των αμερικανικών προεδρικών εκλογών του επόμενου μήνα, οι οποίες θα μπορούσαν να ανατρέψουν τη σχέση του Κιέβου με τον βασικό του σύμμαχο.

Η περιοδεία είναι ένα ταξίδι της τελευταίας στιγμής που αναγκάστηκε να γίνει λόγω του τυφώνα Μίλτον, ο οποίος υποχρέωσε τον πρόεδρο των ΗΠΑ Joe Biden να ακυρώσει το ταξίδι του αυτή την εβδομάδα στη Γερμανία. Επρόκειτο να προεδρεύσει σε μια σύνοδο κορυφής της Ομάδας Επαφής για την Άμυνα της Ουκρανίας στην αεροπορική βάση Ραμστάιν το Σάββατο με στόχο τον συντονισμό της στρατιωτικής βοήθειας για το Κίεβο – η οποία θα ήταν μια ευκαιρία για τον Zelenskyy να απευθυνθεί στους βασικούς συμμάχους του όλοι μαζί.

Τώρα πρέπει να τους συναντήσει έναν προς έναν ξεχωριστά.

Πρώτη στάση Λονδίνο, ακολουθούν Παρίσι, Ρώμη και, τέλος, Βερολίνο

Ο Ουκρανός πρόεδρος ξεκίνησε από το Λονδίνο, όπου παρουσίασε το σχέδιό του στον πρωθυπουργό Keir Starmer και τον επικεφαλής του ΝΑΤΟ Mark Rutte.

Είπε ότι «στοχεύει στη δημιουργία των κατάλληλων συνθηκών για ένα δίκαιο τέλος του πολέμου… Η Ουκρανία μπορεί να διαπραγματευτεί μόνο από μια ισχυρή θέση».

Ζήτησε επίσης -και πάλι- άδεια για το Κίεβο να χρησιμοποιήσει όπλα που του έχουν δωρηθεί για να πλήξει στόχους εντός της Ρωσίας, κάτι που οι ΗΠΑ έχουν μπλοκάρει.

«Νομικά αυτό είναι εφικτό, διότι νομικά η Ουκρανία επιτρέπεται να χρησιμοποιήσει τα όπλα της, εάν μπορούν να πλήξουν στόχους στη Ρωσία, εάν οι στόχοι αυτοί αποτελούν απειλή για την Ουκρανία», είπε ο Rutte, προσθέτοντας: «Αλλά το αν το κάνουν μεμονωμένοι σύμμαχοι, αυτό εξαρτάται τελικά πάντα από τους μεμονωμένους συμμάχους».

Ο Zelenskyy μεταφέρει την ίδια έκκληση στον πρόεδρο Emmanuel Macron στο Παρίσι το απόγευμα της Πέμπτης, πριν κλείσει την ημέρα στη Ρώμη με την πρωθυπουργό Giorgia Meloni, η οποία είναι ισχυρός υποστηρικτής του Κιέβου, αλλά είναι ανένδοτη στο ότι τα ιταλικά όπλα δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιηθούν εντός της Ρωσίας.

Μετά το πρωινό με τον Πάπα την Παρασκευή, ο Zelenskyy κατευθύνεται στο Βερολίνο όπου θα συναντήσει τον καγκελάριο Olaf Scholz -τον μεγαλύτερο στρατιωτικό υποστηρικτή της Ουκρανίας μετά τις ΗΠΑ, αλλά και αυτόν που αρνείται να δωρίσει πυραύλους κρουζ μεγάλου βεληνεκούς Taurus από φόβο μήπως προκαλέσει τη Ρωσία.

Με το ταξίδι να έχει μόλις λίγες ώρες, Ουκρανοί αξιωματούχοι έσπευσαν να καταρρίψουν τις φήμες ότι ο Zelenskyy προωθεί εκεχειρία.

«Έχουμε μια ειρηνευτική φόρμουλα, έχουμε ένα σχέδιο νίκης που αποσκοπεί στην προώθηση της εφαρμογής της ειρηνευτικής φόρμουλας», δήλωσε στο POLITICO ο αναπληρωτής επικεφαλής του γραφείου του Zelenskyy, Dmytro Lytvyn. «Αυτό είναι το θέμα για το οποίο μιλάμε εδώ. Κανείς δεν μιλάει για κάτι άλλο».

Το POLITICO έριξε μια ματιά στα πέντε κορυφαία αιτήματα του Zelenskyy για την ευρωπαϊκή του περιοδεία και αξιολόγησε τις πιθανότητές του σε κλίμακα 1-5, με το 1 να σημαίνει σχεδόν καμία πιθανότητα και το 5 πολύ πιθανή.

1. Ο δρόμος προς το ΝΑΤΟ

Κάποια μορφή δέσμευσης για την ένταξη στο ΝΑΤΟ αποτελεί σημαντικό μέρος του παιχνιδιού του Κιέβου για το τέλος του πολέμου, καθώς θεωρείται ο μόνος τρόπος για να αποτραπεί μια νέα ρωσική επίθεση.

Ο Andriy Yermak, επικεφαλής του γραφείου του Zelenskyy, δήλωσε πρόσφατα ότι η πρόσκληση για την ένταξη της Ουκρανίας στην αμυντική συμμαχία αποτελεί μέρος του σχεδίου νίκης και ενθάρρυνε τους συμμάχους να αγνοήσουν τις απειλές της Ρωσίας για κλιμάκωση.

Αλλά το να λάβει μια ξεκάθαρη πρόσκληση οποτεδήποτε σύντομα θα είναι ένα μεγάλο ζητούμενο.

Ενώ το ΝΑΤΟ έχει πει ότι η Ουκρανία είναι σε καλό δρόμο για να ενταχθεί μια μέρα, δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα – με τις ΗΠΑ και τη Γερμανία να ηγούνται της ομάδας των σκεπτικιστών που ανησυχούν για την ένταξη του Κιέβου.

Αντ’ αυτού, το Κίεβο έχει αρχίσει να υπογράφει 20 διμερείς συμφωνίες ασφαλείας με διάφορους συμμάχους με στόχο τη δημιουργία στενότερων δεσμών ασφαλείας, αλλά δεν παρέχουν τίποτα παρόμοιο με τις εγγυήσεις ασφαλείας που παρέχει η ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Πιθανότητες επιτυχίας: 1

2. Προστασία του εναέριου χώρου της Ουκρανίας

Μια πρακτική κίνηση θα ήταν να πείσει τους δυτικούς συμμάχους που βρίσκονται κοντά στις γραμμές του μετώπου – ουσιαστικά την Πολωνία και τη Ρουμανία – να χρησιμοποιήσουν τον εξοπλισμό αεράμυνάς τους για να καταρρίψουν ρωσικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους που πετούν πάνω από τη δυτική Ουκρανία.

Προς το παρόν αυτό είναι εντελώς αδύνατο, καθώς οι σύμμαχοι ανησυχούν για το ενδεχόμενο να εμπλακούν σε άμεση σύγκρουση με τη Ρωσία.

Αυτό έχει προκαλέσει κάποια δυσφορία στο Κίεβο, με τους διπλωμάτες να επισημαίνουν ότι οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν την αεράμυνά τους σε συνδυασμό με το Ισραήλ για να καταρρίψουν τους εισερχόμενους ιρανικούς πυραύλους. Το Κίεβο ζητά την «ίδια αποφασιστικότητα» για την προστασία της Ουκρανίας «από τις ρωσικές επιθέσεις με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη».

Πιθανότητες επιτυχίας: 1

Ένα συναφές ζήτημα είναι να πειστούν οι πρωτεύουσες να στείλουν περισσότερα συστήματα αεράμυνας που ο στρατός της Ουκρανίας μπορεί να αναπτύξει μόνος του, με τις υποσχέσεις για νέες πλατφόρμες Patriot και γαλλο-ιταλικές μονάδες SAMP/T να αποτελούν τον βασικό στόχο.

Παρά τις πολλά υποσχόμενες δηλώσεις κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, οι παραδόσεις έχουν ατονήσει, αλλά οι υποσχέσεις παραμένουν.

Πιθανότητες επιτυχίας: 4

3. Το δικαίωμα να χτυπήσει στα ενδότερα της Ρωσίας 

Όπως κατέστησε σαφές κατά τη συνάντησή του με τους Starmer και Rutte, ο Zelenskyy πιέζει έντονα για επανεξέταση των περιορισμών που εμποδίζουν την Ουκρανία να πλήξει στόχους εντός της Ρωσίας με όπλα που του έχουν χορηγηθεί από τους συμμάχους.

Παρά την υποστήριξη από τον Rutte, οι κυβερνήσεις φοβούνται ότι το να επιτραπούν βαθιά πλήγματα θα μπορούσε να προκαλέσει έναν ευρύτερο πόλεμο ή ακόμη και μια ρωσική πυρηνική απάντηση.

Πιθανότητες επιτυχίας: 1

4. Επανεκκίνηση του ζητήματος των πυραύλων Taurus

Οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία και η Ιταλία έχουν στείλει περιορισμένες προμήθειες πυραύλων μεγάλων αποστάσεων στην Ουκρανία – αν και δεν θέλουν να χρησιμοποιηθούν στο εσωτερικό της Ρωσίας.

Η Γερμανία αρνείται σταθερά να επιτρέψει την αποστολή των ισχυρών πυραύλων κρουζ Taurus.

Παρά τις πιέσεις των εταίρων του στον συνασπισμό να αλλάξει θέση, η απάντηση του Scholz ήταν ένα σταθερό και κατηγορηματικό «nein».

Ενώ το Βερολίνο διαθέτει περίπου 1,4 δισεκατομμύρια ευρώ σε αυτό που ισχυρίζεται ότι είναι νέα χρηματοδότηση για ένα πακέτο υποστήριξης των εξοπλισμών, υπάρχει μικρή πιθανότητα ο Zelenskyy να αλλάξει τη θέση των εταίρων του για τους πυραύλους Taurus στο Βερολίνο την Παρασκευή.

Πιθανότητες επιτυχίας: 1

5. Κάντε την Ουκρανία το οπλοστάσιο της δημοκρατίας

Η ουκρανική κυβέρνηση θέλει επίσης να προωθήσει τις επενδύσεις στη δική της βιομηχανία όπλων, η οποία θα ενισχύσει την οικονομία της και θα την εφοδιάσει με όπλα που θα μπορεί να χρησιμοποιήσει εναντίον της Ρωσίας χωρίς να χρειάζεται να ενοχλεί τους επιφυλακτικούς συμμάχους της.

Αμυντικές εταιρείες όπως η Rheinmetall, η Nammo και η Saab έχουν ήδη συμφωνήσει σε κάποιας μορφής προγράμματα τοπικής παραγωγής πυροβολικού και τεθωρακισμένων οχημάτων. Η Δανία, ο Καναδάς και η Λιθουανία δίνουν επίσης απευθείας παραγγελίες σε ουκρανικές εταιρείες.

Ο Zelenskyy δήλωσε τη Δευτέρα ότι το σχέδιο ήταν να προωθηθεί το θέμα κατά τη διάρκεια της συνάντησης του Σαββάτου στο Ramstein.

Πιθανότητες επιτυχίας: 5

Moneyreview.gr με πληροφορίες από Politico

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News