Κόσμος Τετάρτη 9/10/2024, 15:00
ΚΟΣΜΟΣ

Λαγουβάρδος: Ο τυφώνας Μίλτον είναι όσο η μισή Μεσόγειος σε έκταση

Λαγουβάρδος: Ο τυφώνας Μίλτον είναι όσο η μισή Μεσόγειος σε έκταση

Δεν είναι οι ισχυρότεροι άνεμοι στη φύση, αυτοί που βλέπουμε σε έναν τυφώνα-κυκλώνα, όπως με τον Μίλτον, αλλά η έκταση την οποία καλύπτει είναι τεράστια, τόνισε ο Κώστας Λαγουβάρδος, Διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα για τον τυφώνα που πλησιάζει τη Φλόριντα αναγκάζοντας εκατομμύρια κατοίκους να εγκαταλείψουν άμεσα την περιοχή.

Η διάσταση του Μίλτον θα μπορούσε να καλύψει τη μισή Μεσόγειο, ίσως και παραπάνω, αν ήταν στην περιοχή μας, σημείωσε ο κ. Λαγουβάρδος, προσθέτοντας ότι σήμερα αναβαθμίστηκε στην κλίμακα 5 επικινδυνότητας.

«Χθες είχε υποβαθμιστεί για λίγο στην κατηγορία 4. Σήμερα ξεπέρασε το όριο των 250 χιλιομέτρων. Και μιλάμε για μέσο άνεμο, όχι για ριπές. Έχει και πολύ ισχυρότερες ριπές. Φυσικά μεγάλα ύψη βροχής και το σημαντικότερο πρόβλημα είναι ότι σηκώνει πάρα πολύ νερό από τη θάλασσα και εισβάλει στις παραθαλάσσιες περιοχές. Λόγω της πολύ χαμηλής πίεσης που υπάρχει στο κέντρο του, έχει εξαιρετικά χαμηλή ατμοσφαιρική πίεση στο κέντρο του κυκλώνα και αυτό βοηθάει στο να σηκωθεί το νερό και με τη βοήθεια της κίνησής του αλλά και των ανέμων, να το μεταφέρει μέσα στη στεριά. Και αυτό κάνει τις περισσότερες καταστροφές. Δεν είναι τόσο η βροχή. Προφανώς και η βροχή κάνει τα πράγματα χειρότερα, αλλά κυρίως το νερό της θάλασσας, το οποίο εισβάλλει μέσα στην ξηρά, σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο, όπως είναι για παράδειγμα και η Φλόριντα. Αυτό το πράγμα είναι καταστροφικό» εξήγησε ο κ. Λαγουβάρδος.

Μάλιστα, επιβεβαίωσε ότι πράγματι, μπορεί το νερό της θάλασσας να ξεπεράσει τα 4 – 4,5 μέτρα, ενώ σημείωσε ότι βγαίνει ειδοποίηση και σε ποιες περιοχές και πόσο θα ανέβει αυτό που ονομάζουν στα αγγλικά storm surge, δηλαδή αυτή την άνοδο του νερού από τη θύελλα.

Ένα τέτοιο φαινόμενο μπορεί να ολοκληρωθεί ακόμη και σε 25 μέρες, ανέφερε, προσθέτοντας πάντως ότι ο συγκεκριμένος τυφώνας δεν είναι τόσο μεγάλης διάρκειας, αλλά κρατάει αρκετές ημέρες.

Πάντως, σύμφωνα με τον κ. Λαγουβάρδο, η φετινή εποχή των τυφώνων παρουσίασε κάποια παράξενα χαρακτηριστικά.

«…Από τις 6 Σεπτεμβρίου και μετά, μέχρι τώρα εμφανίστηκαν 5 κυκλώνες. Μάλιστα, αν δεν κάνω λάθος υπήρχαν 3 ταυτόχρονα τυφώνες μέσα στον Ατλαντικό, που δεν νομίζω ότι αυτό έχει ξανασυμβεί, να είναι ταυτόχρονα τρεις μέσα στον Ατλαντικό. Ο Μίλτον είναι αυτή τη στιγμή ο χειρότερος», ανέφερε.

Ερωτηθείς αν υπάρχει περίπτωση να μειωθεί μέχρι να φτάσει στην Φλόριντα, ο κ. Λαγουβάρδος εξήγησε πως μπορεί να συμβεί αλλά ακόμη και αν μειωθεί στην κατηγορία 4 που ήταν χθες για παράδειγμα, η διαφορά είναι μικρή. «Οι άνθρωποι που γνωρίζουν για να καλούν τόσο πιεστικά τους ανθρώπους και τους πολίτες να φύγουν, προφανώς περιμένουν βιβλικού τύπου καταστροφές, να το πω έτσι» τόνισε ο Διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου.

moneyreview.gr με πληροφορίες από ΕΡΤ

Διαβάστε επίσης:

ΗΠΑ: Ο Μίλτον ενισχύθηκε ξανά σε κυκλώνα κατηγορίας 5

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News