Κόσμος Κυριακή 6/10/2024, 18:03
ΚΟΣΜΟΣ

Το Ισραήλ κλιμακώνει τους βομβαρδισμούς στη Γάζα και το Λίβανο και απειλεί εκ νέου το Ιράν

Εκδόθηκε εντολή εκκένωσης της βόρειας Γάζας και συνεχίζονται τα πλήγματα στη Βηρυτό, καθώς η Τεχεράνη προειδοποιεί για αντίποινα

Το Ισραήλ κλιμακώνει τους βομβαρδισμούς στη Γάζα και το Λίβανο και απειλεί εκ νέου το Ιράν

Το Ισραήλ κλιμάκωσε τις στρατιωτικές του επιχειρήσεις σε δύο μέτωπα με σφοδρούς βομβαρδισμούς και εντολές μαζικής εκκένωσης στο νότιο Λίβανο και τη Γάζα, καθώς αξιωματούχοι εξέδωσαν νέες απειλές για αντίποινα κατά του Ιράν πριν από την επέτειο της συμπλήρωσης ενός έτους από τις επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

Ο Benjamin Netanyahu επισκέφθηκε στρατεύματα κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο την Κυριακή για πρώτη φορά και δήλωσε ότι το Ισραήλ θα «βγει νικητής» από τη σύγκρουση, καθώς Ευρωπαίοι ηγέτες, συμπεριλαμβανομένου του Keir Starmer, απηύθυναν νέες εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός ώστε να σταματήσουν οι ταυτόχρονοι πόλεμοι στον Λίβανο και τη Γάζα που έχουν σκοτώσει περισσότερους από 42.000 ανθρώπους τον τελευταίο χρόνο.

Όμως οι ισραηλινές δυνάμεις ήταν έτοιμες να κλιμακώσουν τις επιθέσεις τους, εκδίδοντας νέα γενική εντολή εκκένωσης για όλη τη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, όπου παραμένουν εκατοντάδες χιλιάδες άμαχοι, καθώς στρατιωτικός εκπρόσωπος κήρυξε «νέα φάση του πολέμου» κατά της Χαμάς.

Εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας στη Γάζα δήλωσαν ότι 24 άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή εναντίον τεμένους στο κέντρο της Γάζας νωρίς την Κυριακή. Εργαζόμενοι σε τοπικές οργανώσεις αρωγής δήλωσαν ότι το τζαμί, το οποίο βρισκόταν κοντά στο νοσοκομείο al-Aqsa στην Deir al-Balah, φιλοξενούσε ανθρώπους που είχαν εκτοπιστεί σε προηγούμενες βομβαρδιστικές επιδρομές. Ο ισραηλινός στρατός ισχυρίστηκε ότι το τέμενος ήταν «διοικητήριο της Χαμάς».

Εν τω μεταξύ, ισραηλινά αεροσκάφη εξαπέλυσαν αεροπορικές επιδρομές στη συνοικία Dahiyeh της νότιας Βηρυτού, σε αυτό που το Εθνικό Πρακτορείο Ειδήσεων του Λιβάνου χαρακτήρισε ως τον «σοβαρότερο» βομβαρδισμό του πολέμου. Οι ισραηλινές επιθέσεις στην περιοχή, η οποία αποτελεί προπύργιο της σιίτικης οργάνωσης Χεζμπολάχ, συνεχίζονται με τόσο υψηλό ρυθμό ώστε τα σωστικά συνεργεία δεν μπορούν να προσεγγίσουν την περιοχή εδώ και ημέρες.

Στο Ισραήλ, μια γυναίκα σκοτώθηκε και 10 άνθρωποι τραυματίστηκαν σε μια ύποπτη τρομοκρατική επίθεση στον κεντρικό σταθμό λεωφορείων στην Be’er Sheva, μια πόλη στην έρημο Negev στο νότιο Ισραήλ. Το Ισραήλ βρίσκεται σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού τις ώρες πριν από την έναρξη των εκδηλώσεων μνήμης για την επέτειο των επιθέσεων της 7ης Οκτωβρίου. Ο δράστης, ο οποίος αναγνωρίστηκε ως Ahmad al-Uqbi, 29 ετών, σκοτώθηκε από την αστυνομία.

Φωτογραφίες και βίντεο που αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειχναν εικόνες τουλάχιστον ενός ατόμου, πιθανότατα του δράστη, να κείτεται στο έδαφος μέσα σε μια λίμνη αίματος δίπλα σε ένα McDonald’s κοντά στον σταθμό λεωφορείων. Σε ένα άλλο βίντεο ακούγονταν πυροβολισμοί καθώς στρατιώτες με σκούρες πράσινες στολές έτρεχαν μέσα από τον σταθμό προς το σημείο των πυροβολισμών.

Μετά την επίθεση, η Miri Regev, υπουργός Μεταφορών του Ισραήλ, έγραψε ότι η οικογένεια του ύποπτου δράστη θα πρέπει να απελαθεί από τη χώρα. «Ήρθε η ώρα για μια αποτρεπτική τιμωρία που θα αποτρέπει τις επιθέσεις στο ισραηλινό έδαφος», έγραψε στο X.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν σε τρομοκρατική επίθεση στη συνοικία Γιάφα του Τελ Αβίβ. Η Χαμάς ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση, την οποία αποκάλεσε «η ηρωική επιχείρηση Γιάφα», και δήλωσε ότι την πραγματοποίησαν δύο Παλαιστίνιοι από την πόλη Χεβρώνα της Δυτικής Όχθης. Οι δύο άνδρες, οπλισμένοι με αυτόματα τουφέκια, άνοιξαν πυρ εναντίον επιβατών σε ελαφρύ σιδηρόδρομο πριν βγουν από το βαγόνι και σκοτώσουν τουλάχιστον ένα από τα θύματα.

Το Ισραήλ προετοιμάζει τις εκδηλώσεις μνήμης της 7ης Οκτωβρίου, με τον πρόεδρο, Isaac Herzog, να σχεδιάζει να πραγματοποιήσει τριήμερη περιοδεία στις παραμεθόριες κοινότητες κατά μήκος της Γάζας, ξεκινώντας από το χώρο του μουσικού φεστιβάλ Nova κοντά στο κιμπούτς Re’im, όπου 364 άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της επίθεσης της Χαμάς.

Το Ισραήλ παραμένει έτοιμο να εξαπολύσει νέα πλήγματα κατά του Ιράν, αφού οι αξιωματούχοι ορκίστηκαν να προβούν σε αντίποινα σε μια επίθεση του Ιράν που περιλάμβανε περισσότερους από 180 πυραύλους, σύμφωνα με το Ισραήλ, και κατάφερε να πλήξει μια κρίσιμη αεροπορική βάση περισσότερες από 30 φορές.

Μιλώντας την Κυριακή, ο Yoav Gallant, ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας, δήλωσε ότι ο βομβαρδισμός δεν επηρέασε την ικανότητα της πολεμικής αεροπορίας να επιχειρεί και ορκίστηκε ότι το Ισραήλ θα αντεπιτεθεί στο Ιράν τη στιγμή που θα επιλέξει.

«Οι Ιρανοί δεν άγγιξαν τις εγκαταστάσεις της πολεμικής αεροπορίας -κανένα αεροσκάφος δεν υπέστη ζημιές, καμία μοίρα δεν τέθηκε εκτός λειτουργίας», δήλωσε ο Gallant κατά τη διάρκεια επίσκεψης στην αεροπορική βάση Nevatim. Και πρόσθεσε: «Όποιος πιστεύει ότι μια απλή απόπειρα να μας βλάψει θα μας αποτρέψει από το να αναλάβουμε δράση, θα πρέπει να ρίξει μια ματιά στις εκστρατείες [του Ισραήλ] στη Γάζα και τη Βηρυτό».

Ο Netanyahu επισκέφθηκε στρατεύματα της 36ης μεραρχίας, μιας από τις δύο μεραρχίες που έχουν σταλεί εκεί για πολεμικές επιχειρήσεις, κατά μήκος των λιβανικών συνόρων. Σε δηλώσεις του, ο πρωθυπουργός είπε ότι επιθυμεί να εκφράσει «τα βαθύτατα συλλυπητήριά μου στις οικογένειες των ηρώων μας που έπεσαν σήμερα στο Λίβανο».

Το Ισραήλ έχει δηλώσει ότι δεκάδες στρατιώτες του έχουν τραυματιστεί στον Λίβανο την τελευταία εβδομάδα των μαχών, ενώ η Χεζμπολάχ ισχυρίστηκε ότι σκότωσε 20 στρατιώτες κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου. Ο αριθμός των νεκρών δεν έχει επιβεβαιωθεί από το Ισραήλ.

«Βρισκόμαστε στη δίνη ενός εξαντλητικού πολέμου εναντίον του άξονα του κακού του Ιράν, που έχει στόχο να μας καταστρέψει», δήλωσε ο Netanyahu. «Αυτό δεν θα συμβεί, διότι θα σταθούμε ενωμένοι και με τη βοήθεια του Θεού θα βγούμε μαζί νικητές».

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν προειδοποίησε το Σάββατο ότι η Τεχεράνη θα προβεί σε αντίποινα σε περίπτωση επίθεσης από το Ισραήλ. «Η αντίδρασή μας σε οποιαδήποτε επίθεση από το σιωνιστικό καθεστώς είναι απολύτως σαφής», δήλωσε ο Abbas Araghchi στους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού στη Συρία. «Για κάθε ενέργεια, θα υπάρχει ανάλογη και παρόμοια αντίδραση από το Ιράν, και μάλιστα ισχυρότερη».

Moneyreview.gr με πληροφορίες από The Guardian

Διαβάστε επίσης:

Ιράν: Επίσκεψη του υπ. Πετρελαίου στον κύριο τερματικό σταθμό εξαγωγής πετρελαίου, εν μέσω φόβων για ισραηλινό χτύπημα

Λίβανος: Ο ισραηλινός στρατός λέει ότι σκότωσε διοικητή της Χεζμπολάχ

Η Σ. Αραβία ανεβάζει την τιμή του πετρελαίου στην Ασία εν μέσω αυξανόμενης αστάθειας στην αγορά

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News