Κόσμος Σάββατο 5/10/2024, 21:30
ΚΟΣΜΟΣ

Θέμα χρόνου η επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν: «Αλλάξαμε την πορεία του πολέμου» λέει ο Νετανιάχου

Θέμα χρόνου η επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν: «Αλλάξαμε την πορεία του πολέμου» λέει ο Νετανιάχου

Θέμα χρόνου -ίσως και ωρών- φαίνεται ότι είναι η επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν, με ισραηλινά και αμερικανικά μέσα, επικαλούμενα Ισραηλινούς αξιωματούχους, να κάνουν λόγο για «σκληρή απάντηση» στη μαζική πυραυλική επίθεση από την Τεχεράνη. Την ίδια ώρα, τα θύματα των επιθέσεων στον Λίβανο έχουν ξεπεράσει τις 2 χιλιάδες μόνο τις τελευταίες δύο εβδομάδες, ενώ βαθαίνει η ανθρωπιστική κρίση.

Ισραηλινά ΜΜΕ: Σχεδιάζονται πολλαπλές επιθέσεις

Ο ισραηλινός δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός σταθμός Kan όσο και άλλα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν ότι ο στρατός του Ισραήλ προετοιμάζεται για επιθέσεις μεγάλης κλίμακας σε πολλαπλά μέτωπα, σε Λίβανο, Γάζα, αλλά και Ιράν.

Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ, οι IDF ετοιμάζουν μια «σημαντική και δύσκολη» επίθεση στο Ιράν, ως αντίποινα στην ιρανική πυραυλική επίθεση της 1ης Οκτωβρίου εναντίον του Ισραήλ. Μάλιστα αναφέρουν πως οι ισραηλινές αρχές αναμένουν από τους δυτικούς συμμάχους τους, που είναι αντίθετοι με την ιρανική επιρροή, να συμμετάσχουν στην επίθεση. Επίσης τονίζουν ότι το ταξίδι του στρατηγού Μάικλ Κουρίλα, επικεφαλής του αμερικανικού στρατού στην περιοχή, στο Ισραήλ έχει ως αντικείμενο αυτή την επιχείρηση.

Οσον αφορά τη Γάζα, ο ισραηλινός στρατός φέρεται να σχεδιάζει ελιγμούς, κυρίως γύρω από τον διάδρομο Νετζαρίμ. Επιχειρήσεις στον Λίβανο επίσης θα πραγματοποιούνται «όσο συχνά κρίνεται απαραίτητο».

Ο ισραηλινός στρατός χαρακτήρισε τις επιθέσεις στον νότιο Λίβανο ως «περιορισμένη» επιχείρηση η οποία θα επεκταθεί. Ο στρατός ετοιμάζεται επίσης να αυξήσει τις επιθέσεις του σε περιοχές της Λωρίδας της Γάζας όπου υπάρχουν ενδείξεις επανεμφάνισης της Χαμάς.

Διάγγελμα Νετανιάχου: Το Ισραήλ έχει δικαίωμα να απαντήσει

Σε διάγγελμά του προς τους Ισραηλινούς πολίτες, ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου διεμήνυσε πως η χώρα θα απαντήσει στο χτύπημα του Ιράν.

Στις πρώτες του δηλώσεις επέκρινε τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν ότι ζήτησε να σταματήσει η προμήθεια όπλων στο Ισραήλ, το οποίο διεξάγει πολέμους στη Γάζα και τον Λίβανο. “Καθώς το Ισραήλ πολεμά τις δυνάμεις της βαρβαρότητας υπό την ηγεσία του Ιράν, όλες οι πολιτισμένες χώρες πρέπει να στέκονται σταθερά στο πλευρό του Ισραήλ. Ωστόσο, ο πρόεδρος Μακρόν και άλλοι δυτικοί ηγέτες ζητούν τώρα εμπάργκο όπλων κατά του Ισραήλ. Ντροπή τους“, είπε ο Νετανιάχου σε δήλωση που εκδόθηκε από το γραφείο του.

«Το Ιράν εκτόξευσε εκατοντάδες πυραύλους εναντίον μας σε μια από τις μεγαλύτερες επιθέσεις στην ιστορία. Καμία χώρα στον κόσμο δεν θα δεχόταν μια τέτοια επίθεση, ούτε το Ισραήλ θα τη δεχτεί. Το Ισραήλ έχει το καθήκον και το δικαίωμα να αμυνθεί και να απαντήσει σε τέτοιες επιθέσεις και αυτό θα κάνουμε».

 

Ο Νετανιάχου δήλωσε επίσης ότι η Χαμάς έχει σχεδόν εξαλειφθεί και ότι η ηγεσία της Χεζμπολάχ έχει επίσης εξουδετερωθεί, προσθέτοντας ότι ο στρατός του Ισραήλ θα συνεχίσει να πολεμά έως ότου οι κάτοικοι του Βορρά μπορέσουν να επιστρέψουν στα σπίτια τους και απελευθερωθούν οι όμηροι που κρατούνται στη Γάζα.

Σε κατάσταση συναγερμού

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε σήμερα ότι οι δυνάμεις του έχουν τεθεί σε κατάσταση συναγερμού ενόψει της επετείου της επίθεσης της Χαμάς στο Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου του 2023, τονίζοντας ότι μαχητές επιδιώκουν να πραγματοποιήσουν επιθέσεις στη χώρα.

«Αυτή την εβδομάδα θα τιμήσουμε την επέτειο του πολέμου και της 7ης Οκτωβρίου. Είμαστε έτοιμοι να αυξήσουμε τις δυνάμεις μας ενόψει της ημέρας αυτής», λόγω του φόβου για επιθέσεις που επιδιώκουν να διαπράξουν μαχητές, δήλωσε ο εκπρόσωπος του στρατού Ντάνιελ Χαγκάρι, κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξης Τύπου, χωρίς άλλη διευκρίνιση.

Εξετάζεται η μορφή και το εύρος της επίθεσης

«Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι το Ισραήλ μελετά αυτή τη συγκεκριμένη στιγμή τα επόμενά του βήματα και αυτό έχει να κάνει και με τη μορφή αλλά και με το εύρος της επίθεσης» ανέφερε από την Ιερουσαλήμ ο απεσταλμένος του EΡΤΝews. Σύμφωνα με πληροφορίες το σίγουρο είναι ότι θα υπάρξει το χτύπημα και ότι είναι πολύ σύντομα.

«Απόψε ο εκπρόσωπος του στρατού του Ισραήλ είπε ότι η απάντησή μας στο Ιράν θα έρθει στο χρόνο που θα κρίνει καλύτερο το Ισραήλ», πρόσθεσε ο δημοσιογράφος προσθέτοντας ότι παράλληλα ότι στην ιρανική επίθεση προ ημερών χτυπήθηκαν δύο αεροπορικές του βάσεις και ότι όμως δεν επηρεάστηκε η λειτουργία των βάσεων και η αεροπορία παραμένει σε πλήρη επιχειρησιακή κατάσταση.

«Πλέον βομβαρδίζεται αδιακρίτως ώρας και ημέρας, πρωί, μεσημέρι, βράδυ, κάποιες φορές με προειδοποιήσεις, κάποιες φορές χωρίς, κάποιες φορές με αιτιολογία από τον ισραηλινό στρατό γιατί γίνεται η επίθεση και και κάποιες άλλες δίχως» ανέφερε η δημοσιογράφος λέγοντας ότι ο καπνός από τις ισραηλινές επιθέσεις εναντίον στόχων που εικάζεται ότι ήταν θέσεις της Χεζμπολάχ διακρίνεται ξεκάθαρα.

«Οι διασώστες καταγγέλλουν ότι προσπαθώντας να πάνε για να βοηθήσουν τους ανθρώπους μετά από τον πρώτο βομβαρδισμό, έχουν σκοτωθεί το τελευταίο 24ωρο τουλάχιστον 11 συνάδελφοί τους», ανέφερε. Και όπως είπε οι κάτοικοι της Βηρυτού είναι ανήσυχοι για την επόμενη ημέρα.

Moneyreview με πληροφορίες από ertnews.gr, kathimerini.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News