Κόσμος Τρίτη 1/10/2024, 20:33
ΚΟΣΜΟΣ

Σε εξέλιξη η πυραυλική επίθεση του Ιράν – Εκρήξεις σε όλο το Ισραήλ – Απειλές για αντίποινα

Σε εξέλιξη η πυραυλική επίθεση του Ιράν – Εκρήξεις σε όλο το Ισραήλ – Απειλές για αντίποινα

Το Ιράν ξεκίνησε επίθεση προς το Ισραήλ, καθώς εκτόξευσε βαλλιστικούς πυραύλους με σειρήνες να ηχούν στην Ιερουσαλήμ και σε όλο το Ισραήλ.

Σύμφωνα με το Ισραηλινό Στρατιωτικό Ραδιόφωνο πάνω από 200 πύραυλοι εκτοξεύθηκαν προς το Ισραήλ.

Το ιρανικό δίκτυο Tasnim News, έκανε λόγο για δύο κύματα επιθέσεων με το δεύτερο κύμα να αναμένεται σε 75 λεπτά.

Αυτόπτες μάρτυρες είπαν στις 19:45 ότι είδαν πυραύλους πάνω από την Ιορδανία, οι οποίοι αναχαιτίστηκαν πάνω από τον εναέριο χώρο της χώρας.

Οι Φρουροί της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν ανακοίνωσαν ότι δεκάδες πύραυλοι εκτοξεύθηκαν προς το Ισραήλ και προειδοποίησαν ότι αν το Ισραήλ προβεί σε αντίποινα η απάντηση της Τεχεράνης θα είναι «πιο συντριπτική και καταστροφική», μετέδωσε η ιρανική κρατική τηλεόραση.

Τόνισαν ότι οι πυραυλικές επιθέσεις είναι σε αντίποινα για τις δολοφονίες του ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, του ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα και του υποδιοικητή των Φρουρών της Επανάστασης στον Λίβανο Αμπάς Νιλφορουσάν.

Ιρανικά δίκτυα δείχνουν βίντεο με πυραύλους που πετούσαν πάνω από την Τεχεράνη.

Ισχυρές εκρήξεις ακούστηκαν στην κοιλάδα του Ιορδάνη, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες.

Εξαιτίας της κατάστασης έχουν κλείσει όλα τα αεροδρόμια του Ισραήλ, καθώς και ο εναέριος χώρος της χώρας. Παράλληλα η Ιορδανία και το Ιράκ έχουν κλείσει τον εναέριο χώρο τους.

Παράλληλα ο ισραηλινός στρατός ανέφερε ότι η επίθεση του Ιράν συνεχίζεται και ζήτησε από τους κατοίκους να βρουν καταφύγιο μέχρι νεωτέρας. «Οι εκρήξεις που ακούτε προέρχονται από αναχαιτίσεις ή πτώσεις. Το σύστημα αεράμυνας εντοπίζει και αναχαιτίζει απειλές όλη την ώρα», αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι IDF.

«Αυτή η ιρανική επίθεση είναι σοβαρή και θα έχει συνέπειες», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, λέγοντας ότι δόθηκε άδεια στους Ισραηλινούς να βγουν από τα καταφύγια και από ασφαλείς τοποθεσίες κατόπιν εκτίμησης της κατάστασης. Τόνισε πως ο στρατός δεν έχει αναφορές για τραυματισμούς από την ιρανική πυραυλική επίθεση.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και η αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις παρακολουθούν την εξέλιξη της πυραυλικής επίθεσης του Ιράν εναντίον του Ισραήλ από την αίθουσα κρίσεων του Λευκού Οίκου, αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ο πρόεδρος Μπάιντεν έδωσε εντολή στις αμερικανικές δυνάμεις που βρίσκονται στην περιοχή της Μέσης Ανατολής να συνδράμουν το Ισραήλ στην επιχείρηση αναχαίτισης των ιρανικών πυραύλων, σύμφωνα με εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου.

Φρουροί της Επανάστασης: Αν υπάρξει αντεπίθεση, θα έρθει «συντριπτική και καταστροφική απάντηση»

Μετά την πυραυλική επίθεση του Ιράν προς το Ισραήλ, οι Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν, το επίλεκτο στρατιωτικό σώμα που ελέγχει την άμυνα της χώρας, προειδοποίησαν το Τελ Αβίβ να μην απαντήσει.

Μετά την επίθεση, ο εκπρόσωπος των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων (IDF), αντιναύαρχος Ντανιέλ Χαγκάρι, δήλωσε ότι το Ισραήλ θα απαντήσει στην ιρανική πυραυλική επίθεση.

«Είμαστε σε αυξημένη ετοιμότητα σε άμυνα και επίθεση, θα προστατεύσουμε τους πολίτες του Ισραήλ. Αυτή η ομοβροντία πυραύλων θα έχει συνέπειες. Εχουμε κάνει σχεδιασμό και θα δράσουμε στον χρόνο και τον τόπο που θα επιλέξουμε», είπε.

Σύμφωνα με την ιρανική κρατική τηλεόραση, οι Φρουροί της Επανάστασης είπαν ότι αν το Ισραήλ ανταπαντήσει, τότε η αντεπίθεση της Τεχεράνης θα είναι «περισσότερο συντριπτική και καταστροφική».

Σύμφωνα με την ιρανική τηλεόραση το 80% των πυραύλων που εκτοξεύθηκαν βρήκαν τον στόχο τους.

Η επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ ήταν η απάντηση στη δολοφονία του ηγέτης της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, του ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, του Ιρανού δεύτερου τη τάξει των Φρουρών της Επανάστασης, που βρισκόταν με τον Νασράλα στη Βηρυτό, αλλά και στις ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις στον Νότιο Λίβανο, και στη Λωρίδα της Γάζας, οι οποίες είναι σε εξέλιξη και σκοτώνουν Λιβανέζους και Παλαιστίνιους.

Ιράν: Επίθεση «νόμιμη και λογική απάντηση»

Η επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ είναι μια «νόμιμη, ορθολογική απάντηση στις τρομοκρατικές ενέργειες», αναφέρει η διπλωματική αποστολή του Ιράν στα Ηνωμένα Εθνη, σε ανάρτησή της στο X.

Και προσθέτει: «Εάν το Σιωνιστικό καθεστώς τολμήσει να απαντήσει ή να διαπράξει περαιτέρω κακοπροαίρετες ενέργειες, θα ακολουθήσει μια νέα και συντριπτική απάντηση. Τα κράτη της περιοχής και οι υποστηρικτές των Σιωνιστών συμβουλεύονται να χωρίσουν τους δρόμους τους με το καθεστώς».

Η Τεχεράνη είναι «πλήρως προετοιμασμένη» για ισραηλινά αντίποινα, δήλωσε επίσης Ιρανός αξιωματούχος.

Σύμφωνα με ανώτερους Ιρανούς αξιωματούχους, η απόφαση ελήφθη και η εντολή δόθηκε από τον ανώτατο ηγέτη του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ.

ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα καταδικάζει τις επιθέσεις του Ιράν στο Ισραήλ 

«Η ελληνική κυβέρνηση καταδικάζει έντονα τις επιθέσεις του Ιράν κατά του Ισραήλ. Πρόκειται για μια σοβαρή κλιμάκωση η οποία αυξάνει την απειλή για την περιφερειακή ασφάλεια. Η Ελλάδα στέκεται στο πλευρό του λαού του Ισραήλ και του δικαιώματός του να ζει με ασφάλεια. Η Ελλάδα επαναδιατυπώνει την έκκλησή της για άμεση αποκλιμάκωση», αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών. 

Moneyreview.gr με πληροφορίες από ertnews.gr, kathimerini.gr, reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News