Κόσμος Κυριακή 29/09/2024, 11:45
ΚΟΣΜΟΣ

Ισραήλ: Με το θάνατο του Νασράλα, στέλνει μήνυμα στο Ιράν

Ισραήλ: Με το θάνατο του Νασράλα, στέλνει μήνυμα στο Ιράν

Το Ισραήλ έψαχνε μια ευκαιρία να σκοτώσει τον ηγέτη της Χεζμπολάχ.

Οι μυστικές υπηρεσίες του είχαν παρακολουθήσει από καιρό τον Χασάν Νασράλα και πρόσφατα έμαθαν ότι σχεδίαζε να μετακομίσει, κάτι που δεν θα έκανε πλέον εύκολο το έργο τους, σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο που ζήτησε να μην κατονομαστεί. Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου έδωσε τη διαταγή την Παρασκευή από το δωμάτιο του ξενοδοχείου του στη Νέα Υόρκη, λίγο πριν μιλήσει στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών όπου και απέρριψε τις πιέσεις των ΗΠΑ για κατάπαυση του πυρός στον Λίβανο.

Μετά από μια εβδομάδα εκκλήσεων από τους παγκόσμιους ηγέτες στον ΟΗΕ για αποφυγή του κινδύνου ολοκληρωτικού πολέμου στη Μέση Ανατολή, το Ισραήλ φαίνεται να κάνει ακριβώς το αντίθετο, τα πολεμικά του αεροσκάφη κατεδαφίζουν αυτό που το Ιράν και η Χεζμπολάχ είχαν από καιρό θέσει ως κόκκινες γραμμές.

Ωστόσο, αν κρίνουμε από την πρώτη αντίδραση του ανώτατου ηγέτη Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, το Ιράν δεν βιάζεται να κλιμακώσει την ένταση. Ο πρόεδρος Μασούντ Πεζεσκιάν Masoud απέφυγε να δεσμευθεί σε μια άμεση επίθεση στο Ισραήλ και στο διεθνές ντεμπούτο του στον ΟΗΕ κράτησε μια σχετικά συγκρατημένη νότα.

Οι ΗΠΑ κρίνουν ότι το Ιράν είναι απίθανο να βιαστεί σε περαιτέρω κλιμάκωση, επειδή ο πιο πολύτιμος πληρεξούσιός του – η Χεζμπολάχ – έχει αποδυναμωθεί και οι πύραυλοι και τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη του αποδείχθηκαν αναποτελεσματικά κατά του Ισραήλ όταν επιτέθηκε απευθείας τον Απρίλιο, σύμφωνα με άτομο που γνωρίζει την πολιτική των ΗΠΑ, το οποίο ζήτησε να μην κατονομαστεί. Τόσο η Χεζμπολάχ όσο και το Ιράν έχουν αποδυναμωθεί από τα πρόσφατα γεγονότα και έχουν λίγες επιλογές.

Ο Νετανιάχου χαρακτήρισε τον θάνατο του Νασράλα «αναγκαίο» στην προσπάθειά του να βοηθήσουν Ισραηλινούς να επιστρέψουν στο βορρά τον οποίο είχαν εγκαταλείψει μετά τις επιθέσεις της Χεζμπολάχ τους τελευταίους 11 μήνες στα σπίτια τους. Αλλά σε μια ομιλία μέσω βίντεο, είχε μια προειδοποίηση για τους ανθρώπους του: «Τις επόμενες ημέρες, θα αντιμετωπίσουμε σημαντικές προκλήσεις».

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι ενισχύουν την ήδη σημαντική στρατιωτική τους παρουσία στην περιοχή, ένα σαφές μήνυμα προς την Τεχεράνη σχετικά με τον κίνδυνο να αντιδράσει πολύ επιθετικά. Αν ήταν θυμωμένοι με το Ισραήλ για την έλλειψη προειδοποίησης για το χτύπημα, οι Αμερικανοί αξιωματούχοι δεν λυπήθηκαν που είδαν τον θάνατο του Νασράλα και τις αποτυχίες για τη Χεζμπολάχ, η οποία έχει σκοτώσει εκατοντάδες Αμερικανούς στην ιστορία της τεσσάρων δεκαετιών.

«Η περίφημη πυραυλική δύναμη της Τεχεράνης αποδείχθηκε τον Απρίλιο ότι είναι αναποτελεσματική έναντι της τεχνολογίας των ΗΠΑ και του Ισραήλ», δήλωσε ο Μάικλ Μορέλ, πρώην αναπληρωτής διευθυντής της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, σε συνέντευξή του. «Τώρα ο δεύτερος πυλώνας αποτροπής του Ιράν – η Χεζμπολάχ – καταστρέφεται μπροστά στα μάτια του. Τι τους αφήνει αυτό; Πού βρίσκει αποτρεπτικό το Ιράν; Ίσως θα το αναζητήσουν στην απόκτηση πυρηνικών όπλων».

Δύο Ισραηλινοί αξιωματούχοι, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας, δήλωσαν ότι η Χεζμπολάχ εξακολουθεί να έχει στρατιωτικές δυνατότητες και πυραύλους, αλλά με την απομάκρυνση της ηγεσίας της, βρίσκεται σε κρίση και μπορεί να χρειαστεί χρόνος για να ανταπεξέλθει. Ωστόσο, ο στρατός του Ισραήλ είναι έτοιμος και αναμένει αντίποινα ήδη από το βράδυ του Σαββάτου και προετοιμάζεται για μια πιθανή χερσαία επιχείρηση στον Λίβανο.

Άτομο που γνωρίζει τον τρόπο σκέψης των ΗΠΑ είπε ότι είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς πώς μια ακέφαλη Χεζμπολάχ μπορεί να προσπαθήσει να απαντήσει, αν και η ομάδα θα επιδιώξει ξεκάθαρα εκδίκηση. Το πρόσωπο είπε ότι τα ισραηλινά χτυπήματα περιπλέκουν προφανώς τις ελπίδες της Ουάσιγκτον για κατάπαυση του πυρός, με τους κινδύνους λανθασμένου υπολογισμού να αυξάνονται καθώς κάθε πλευρά προσπαθεί να λάβει τα τελευταία χτυπήματα πριν από οποιαδήποτε πιθανή συμφωνία.

Η Ιορδανία, η Αίγυπτος και τα κράτη του Κόλπου, όπως η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Μπαχρέιν, χαίρονται που βλέπουν την Χαμάς και τώρα τη Χεζμπολάχ – και οι δύο χαρακτηριζόμενες από τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση ως τρομοκράτες – καταφέρνουν μεγάλα πλήγματα, σύμφωνα με άτομο που έχει σχέσεις με Αραβικές και δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών και ζήτησαν να μην κατονομαστούν. Ο στόχος, τελικά, είναι να απωθηθεί το σιιτικό Ιράν, να ανακτήσει την πρωτοβουλία και να μετατοπίσει τη λήψη αποφάσεων στην περιοχή σε κράτη με πλειοψηφία σουνιτών.

Ωστόσο, η πλήρη αψήφηση του Νετανιάχου στις εκκλήσεις της Ουάσιγκτον για αυτοσυγκράτηση έχει εγείρει φόβους σε ορισμένες αραβικές πρωτεύουσες ότι το Ισραήλ δεν είναι υπόλογο σε κανέναν, ούτε καν στις ΗΠΑ, που είναι ο κύριος προμηθευτής όπλων του, είπε το πρόσωπο.

Εάν το Ιράν κάνει κάτι βιαστικό, οι ΗΠΑ μπορεί να μην είναι σε θέση να ελέγξουν την απάντηση του Ισραήλ, είπε ένας Άραβας αξιωματούχος.

Καθώς ο Νετανιάχου επέστρεφε το Σάββατο, το αεροπλάνο του συνοδευόταν από δύο μαχητικά αεροσκάφη F-35 – ένδειξη ορισμένων από τα αυξημένα μέτρα που έχουν πάρει οι Ισραηλινοί. Εν τω μεταξύ, οι ΗΠΑ διέταξαν πίσω ορισμένους από τους διπλωμάτες τους και οι πτήσεις προς τη Βηρυτό έχουν ανασταλεί καθώς η σύγκρουση κλιμακώνεται.

Με το τέλος του ενός έτους της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου να πλησιάζει, ο Νετανιάχου δέχεται μεγαλύτερες πιέσεις ,καθώς οι οικογένειες των ομήρων που έχει συλλάβει η Χαμάς θέλουν να τους επιστραφούν, ενώ οι ακροδεξιοί εταίροι του στον συνασπισμό απειλούν να ανατρέψουν την κυβέρνηση.

Η δολοφονία του Νασράλα ήταν στο στόχο του Ισραήλ να «αλλάξει την ισορροπία δυνάμεων στην περιοχή για χρόνια», είπε ο Νετανιάχου. Επιπλέον, είπε, όσο περισσότερο ο ηγέτης της Χαμάς Γιαχία Σινγουάρ, που εξακολουθεί να κρύβεται στη Γάζα, «βλέπει ότι η Χεζμπολάχ δεν θα έρθει πλέον να τον σώσει, τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες να επιστρέψουν τους ομήρους μας».

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News