Κόσμος Σάββατο 28/09/2024, 19:20
ΚΟΣΜΟΣ

Τσεχία: Το κόμμα του δισεκατομμυριούχου Babis κερδίζει τις περισσότερες έδρες στην ψηφοφορία για τη Γερουσία

Τσεχία: Το κόμμα του δισεκατομμυριούχου Babis κερδίζει τις περισσότερες έδρες στην ψηφοφορία για τη Γερουσία

Το κόμμα υπό την ηγεσία του δισεκατομμυριούχου πρώην πρωθυπουργού Andrej Babis κέρδισε τις περισσότερες έδρες στις εκλογές για το ένα τρίτο της Γερουσίας της Τσεχίας στην ψηφοφορία που ολοκληρώθηκε το Σάββατο. 

Το κόμμα ANO του Babis κέρδισε οκτώ από τις 27 έδρες που διεκδικούνται στην άνω βουλή του κοινοβουλίου, αφού εξασφάλισε έξι από αυτές σε επαναληπτικές ψηφοφορίες. Ήταν η πρώτη φορά που το κόμμα του κατείχε τις περισσότερες έδρες στην 81μελή Γερουσία, αλλά και πάλι δεν αρκεί για τον έλεγχο- ο κυβερνητικός συνασπισμός του πρωθυπουργού Petr Fiala εξακολουθεί να έχει την πλειοψηφία. 

Η νίκη έρχεται μια εβδομάδα μετά την επικράτηση του λαϊκιστικού κόμματος του Babis στις περιφερειακές εκλογές, καθώς κέρδισε τον έλεγχο σε 10 από τις 13 εκλογικές αναμετρήσεις.

Και τα δύο αποτελέσματα θεωρούνται ως ώθηση για τον ίδιο ενόψει των γενικών εκλογών που αναμένονται το 2025. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν το ANO να προηγείται, και ο Babis έχει ήδη δηλώσει ότι θα επιδιώξει να γίνει και πάλι πρωθυπουργός, θέση που κατείχε από το 2017 έως το 2021. 

Moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News