Κόσμος Παρασκευή 27/09/2024, 14:13
ΚΟΣΜΟΣ

Ιαπωνία: Ο Shigeru Ishiba έτοιμος για επόμενος πρωθυπουργός της χώρας

Ιαπωνία: Ο Shigeru Ishiba έτοιμος για επόμενος πρωθυπουργός της χώρας

Ο πρώην υπουργός Άμυνας της Ιαπωνίας Shigeru Ishiba εκλέχθηκε σήμερα Παρασκευή στην ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος και πλέον ετοιμάζεται να γίνει ο επόμενος πρωθυπουργός της χώρας.

Ο Ishiba νίκησε την υπουργό οικονομικής ασφάλειας Sanae Takaichi, η οποία διεκδικούσε να γίνει η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, σε δεύτερο γύρο, αφού οι δύο κέρδισαν τις περισσότερες ψήφους στον πρώτο γύρο σε ένα πολυπληθές πεδίο εννέα υποψηφίων. Για τον ίδιο ήταν η πέμπτη φορά που έθετε υποψηφιότητα.

Ο αυτοαποκαλούμενος μοναχικός λύκος έχει δημιουργήσει εχθρούς στο κόμμα στο παρελθόν. Οι αντιφατικές του απόψεις και οι διαμάχες του με συναδέλφους του συνέβαλαν σε τέσσερις προηγούμενες αποτυχημένες υποψηφιότητες για την ηγεσία, αν και ήταν επί μακρόν δημοφιλής στο ευρύ κοινό.

Ο 67χρονος βετεράνος πολιτικός θα διαδεχθεί τον απερχόμενο πρωθυπουργό Fumio Kishida ο οποίος προκάλεσε αναστάτωση στο Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα όταν ανακοίνωσε τον Αύγουστο ότι δεν θα είναι υποψήφιος για το κορυφαίο αξίωμα, τερματίζοντας ουσιαστικά την τριετή θητεία του. Προηγήθηκε σειρά σκανδάλων, συμπεριλαμβανομένων αδήλωτων πολιτικών δωρεών που έριξαν τα ποσοστά του LDP σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ.

Ο ηγέτης του LDP, το οποίο κυβέρνησε την Ιαπωνία για σχεδόν όλη τη μεταπολεμική εποχή, ουσιαστικά είναι σίγουρος ότι θα γίνει ο επόμενος πρωθυπουργός λόγω της πλειοψηφίας του στο κοινοβούλιο. Ο Ishiba δήλωσε ότι θα σχηματίσει κυβέρνηση την Τρίτη, μετά την ψήφισή του και από μία ειδική συνεδρίαση του κοινοβουλίου, για την ανάληψη των καθηκόντων του.

«Οφείλουμε να είμαστε ένα κόμμα που αφήνει τα μέλη του να συζητούν την αλήθεια με ελεύθερο και ανοιχτό τρόπο, ένα κόμμα που είναι δίκαιο και αμερόληπτο σε όλα τα θέματα και ένα κόμμα με ταπεινότητα», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου μετά τη νίκη του.

Ο Ισίμπα δήλωσε ότι σκοπεύει να προκηρύξει γενικές εκλογές σε σύντομο χρονικό διάστημα, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες σχετικά.

Το γεν ανέκαμψε έναντι του δολαρίου με τη νίκη του Ishiba, αφού είχε υποχωρήσει μετά την είδηση ότι θα αντιμετώπιζε τον Τακαΐτσι, ένα νομισματικό περιστέρι και δημοσιονομικό επεκτατιστή, στον δεύτερο γύρο.

Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, ο Ishiba τόνισε την ανάγκη να αναζωογονηθεί η κατανάλωση στην τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, ώστε να διασφαλιστεί ότι η Ιαπωνία θα μπορέσει να βγει πλήρως από μια μακρά περίοδο οικονομικής στασιμότητας.

Όσον αφορά την εξωτερική πολιτική έχει λάβει τολμηρές θέσεις, ζητώντας τη δημιουργία ενός ασιατικού ΝΑΤΟ για την αποτροπή των αυξανόμενων απειλών από την Κίνα και τη Βόρεια Κορέα.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters, CNBC

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News