Κόσμος Κυριακή 22/09/2024, 19:11
ΚΟΣΜΟΣ

Εκλογές στη Γερμανία: Πρωτιά του SPD δείχνουν τα exit polls

Εκλογές στη Γερμανία: Πρωτιά του SPD δείχνουν τα exit polls

Πρωτιά του SPD με 32% δείχνουν τα exit polls στις κρίσιμες εκλογές του κρατιδίου του Βρανδεμβούργουν στη Γερμανία, όπου οι κάλπες έκλεισαν στις 18:00 (τοπική ώρα), ενώ ακολουθεί η Εναλλακτική για τη Γερμανία με ποσοστό 29%.

Τα πρώτα exit poll ανατρέπουν τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις, οι οποίες έδειχναν την ακροδεξιά ενισχυμένη και από τις τελευταίες αναμετρήσεις σε άλλα δύο κρατίδια να διατηρεί μικρό προβάδισμα έναντι των Σοσιαλδημοκρατών που κρατούν τα ηνία του Βραδεμβούργου από τη γερμανική ενοποίηση το 1990.

Υπενθυμίζεται ότι περισσότεροι από δύο εκατομμύρια ψηφοφόροι, άνω των 16 ετών, κλήθηκαν στις κάλπες. H συμμετοχή ήταν εντυπωσιακά υψηλή και εδώ με 74%, όπως είχε συμβεί και στην Σαξονία και στην Θουριγγία, δείγμα της έντονης πόλωσης που προκάλεσε η επικέντρωση σε θέματα, όπως η μετανάστευση και η «εμπλοκή» της Γερμανίας στον πόλεμο της Ουκρανίας, που κάθε άλλα παρά δημοφιλής είναι στα ανατολικά της χώρας, σημειώνει η Deutsche Welle.

Τα ποσοστά των κομμάτων στα exit polls

Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD): 32%

Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD): 29%

Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU): 11,5%

Πράσινοι: 4,5%

Αριστερά: 4%

BVB/FW: 2,5%

Αλλα κόμματα: 4,5%

Ο εκλογικός νόμος στο κρατίδιο του Βρανδεμβούργου προβλέπει ότι αν ένα κόμμα κερδίσει έστω και μία απευθείας εκλογή υποψηφίου του, εξασφαλίζει την είσοδό του στο κοινοβούλιο, ανεξαρτήτως συνολικού αποτελέσματος.

Όπως σημειώνει η Deutsche Welle, το θαύμα, το οποίο προσδοκούσε ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς, από το Πότσνταμ, παρεμπιπτόντως και τόπο της κατοικίας του, τελικά ήλθε. 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News