Κόσμος Σάββατο 21/09/2024, 09:29
ΚΟΣΜΟΣ

Μ. Ανατολή: Στην «κόψη του ξυραφιού» – Συνεδριάζει εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

Μ. Ανατολή: Στην «κόψη του ξυραφιού» – Συνεδριάζει εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

Σε επικίνδυνη κλιμάκωση έχει ειπησέλθει η κατάσταση στη Μέση Ανατολή, μετά και τη δολοφονία ενός ακόμη υψηλόβαθμου στελέχους της Χεζμπολάx από τη νέα ισραηλινή αεροπορική επιδρομή χθες Παρασκευή στα νότια της πρωτεύουσας του Λιβάνου, Βηρυτού, με απολογισμό μέχρι στιγμής τουλάχιστον 14 νεκρούς και 66 τραυματίες. 

Μεταξύ των νεκρών είναι ο επικεφαλής της επίλεκτης μονάδας Αλ-Ραντουάν, Ιμπραήμ Ακίλ αλλά και κορυφαία στελέχη της, γεγονός που επιβεβαίωσε τα ξημερώματα του Σαββάτου και η Χεζμπολάχ.

Είχε προηγηθεί εκτόξευση 150 ρουκετών από τον Λίβανο προς το βορρά του Ισραήλ, ως απάντηση στη μαζική βομβιστική επίθεση σε βοβμητές και γουόκι-τόκι που ανήκουν σε μέλη της Χεζμπολάχ.

Κατόπιν των σοβαρών εξελίξεων στην περιοχή, συνεδριάζει σήμερα εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, καλώντας σε αποκλιμάκωση και στη μέγιστη αυτοσυγκράτηση. 

Επείγουσα διπλωματική λύση ζητούν οι Ηνωμένες Πολιτείες, την ώρα που το Ιράν απειλεί το Ισραήλ με συντριπτική απάντηση.

Το Ισραήλ πάντως κάνει λόγο για «στοχευμένη επίθεση». «Ξεκάθαροι οι στόχοι μας, οι ενέργειές μας μιλούν από μόνες τους» δήλωσε ο πρωθυπουργός της χώρας Μπέντζαμιν Νετανιάχου. 

«Η επίθεση αποσκοπούσε στην προστασία των πολιτών του Ισραήλ», είπε σε σύντομη δήλωση στον Τύπο ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, προσθέτοντας ότι το Ισραήλ δεν επιζητά περιφερειακή κλιμάκωση.

Ο εκπρόσωπος Τύπου των IDF υποναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι τόνισε ότι ο ανώτατος διοικητής της Χεζμπολάχ και η ανώτατη ηγεσία της επιχειρησιακής συστοιχίας της τρομοκρατικής ομάδας και της επίλεκτης δύναμης Radwan ήταν συγκεντρωμένοι υπόγεια όταν στοχοποιήθηκαν και σκοτώθηκαν σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή.

Διαβάστε επίσης:

Ισραήλ: 150 ρουκέτες εκτοξεύθηκαν από τον Λίβανο με στόχο στρατιωτικές εγκαταστάσεις

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News