Κόσμος Πέμπτη 19/09/2024, 18:48
ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανία: Επικρίσεις δέχεται ο Κιρ Στάρμερ για αποδοχή δώρων άνω των 100.000 στερλινών

Βρετανία: Επικρίσεις δέχεται ο Κιρ Στάρμερ για αποδοχή δώρων άνω των 100.000 στερλινών

Στο στόχαστρο επικρίσεων έχει βρεθεί τις τελευταίες ημέρες ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ, αναφορικά με την αποδοχή εκ μέρους του και από τα τέλη του 2019, δωρεών άνω των 100.000 στερλινών, τις μεγαλύτερες σε σύγκριση με οποιοδήποτε μέλος του κοινοβουλίου.

Μεταξύ των δωρεών περιλαμβάνονται φορέματα για τη σύζυγό του, εισιτήρια για αγώνες ποδοσφαίρου και για συναυλία της Τέιλορ Σουίφτ.

Οι περισσότερες από αυτές τις δωρεές, που είναι νόμιμες και εγγεγραμμένες στα μητρώα του κοινοβουλίου, πραγματοποιήθηκαν όταν ο Στάρμερ ήταν αρχηγός της αντιπολίτευσης, ωστόσο συνέχισε να επωφελείται από αυτές και μετά την άφιξή του στην Ντάουνινγκ Στριτ, έπειτα από τη νίκη των Εργατικών στις βουλευτικές εκλογές, στις αρχές Ιουλίου.

Το ζήτημα βρίσκεται στο επίκεντρο της επικαιρότητας εδώ και ημέρες, ενώ η κυβέρνηση προειδοποίησε τους Βρετανούς πολίτες για τους δημοσιονομικούς περιορισμούς στην πολιτική της. Σε αυτό το πλαίσιο, ανακοίνωσε μεταξύ άλλων την κατάργηση ενός επιδόματος θέρμανσης που αφορά 10 εκατομμύρια συνταξιούχους, μέτρο που έχει θεωρηθεί πολύ αμφιλεγόμενο.

Σύμφωνα με έρευνα του Sky News, ο Κιρ Στάρμερ έλαβε δωρεές ύψους άνω των 107.145 στερλινών (127.278 ευρώ) από τον Δεκέμβριο του 2019. Στη δεύτερη θέση βρίσκεται ένα άλλο στέλεχος των Εργατικών, η Λούσι Πάουελ, με δώρα αξίας 40.289 στερλινών.

Ο κύριος δωρητής είναι ο Ουαχίντ Αλί, πολυεκατομμυριούχος και μέλος της Βουλής των Λόρδων. Το συνολικό ύψος των δώρων του ανέρχεται σε 39.122 στερλίνες, για διαμονή, «ρούχα εργασίας» (έναντι του ποσού των 16.200 στερλινών) και πολλά ζευγάρια γυαλιά.

Ο Στάρμερ, που είναι οπαδός της Άρσεναλ, έλαβε επίσης εισιτήρια για ποδοσφαιρικούς αγώνες αξίας άνω των 40.000 στερλινών. Τα εισιτήρια για τη συναυλία της Τέιλορ Σουίφτ, στην οποία πήγε μαζί με τη σύζυγό του, τον Ιούνιο, άξιζαν περίπου 4.000 λίρες.

Επιπλέον, η σύζυγός του, Βικτόρια, δέχθηκε ρούχα διάσημων δημιουργών αξίας άνω των 5.000 στερλινών. Σημειώνεται πως αυτό το δώρο του Ουαχίντ Αλί δεν δηλώθηκε στο μητρώο από τον Κιρ Στάρμερ.

Ο συντηρητικός Τύπος δεν έχασε την ευκαιρία να ασκήσει κριτική στον πρωθυπουργό. Μπροστά στις «σοκαριστικές» αποκαλύψεις, η Daily Mail του έδωσε το προσωνύμιο “Sir Freebie” (“Σερ Τζάμπα”) και κάνει λόγο για «Σοσιαλιστή της Σαμπάνιας». Η βουλευτής των Συντηρητικών, Κέμι Μπάντενοχ, η επικρατέστερη διάδοχος στην ηγεσία των Τόρις, επέκρινε σε δηλώσεις της στην εφημερίδα Sun την «υποκρισία» του Κιρ Στάρμερ.

Ενώ βρισκόταν στην αντιπολίτευση, ο Στάρμερ κατηγορούσε συχνά τον προκάτοχό του, Ρίσι Σούνακ, ότι είχε «αποσυνδεθεί» από τους απλούς πολίτες. Ερωτηθείς τη Δευτέρα, ο Βρετανός πρωθυπουργός υποστήριξε σε σχέση με τις προσκλήσεις στα θεωρεία των επισήμων για τους αγώνες της Αρσεναλ ότι δεν μπορούσε να καθίσει στις απλές θέσεις «για λόγους ασφαλείας».

moneyreview.gr με πληροφορίες από kathimerini, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News