Κόσμος Τρίτη 17/09/2024, 18:09
ΚΟΣΜΟΣ

Λίβανος: Νεκροί και εκατοντάδες τραυματίες από εκρήξεις βομβητών

Λίβανος: Νεκροί και εκατοντάδες τραυματίες από εκρήξεις βομβητών

Περισσότεροι από 2.750 άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων μαχητών της Χεζμπολάχ και γιατρών, τραυματίστηκαν την Τρίτη όταν οι βομβητές (pagers) που χρησιμοποιούν για να επικοινωνούν εξερράγησαν σε ολόκληρο τον Λίβανο. Παράλληλα, υπάρχουν πληροφορίες για 8 νεκρούς.

Πηγή προσκείμενη στη Χεζμπολάχ δήλωσε στο AFP πως «ένας μεγάλος αριθμός» μελών της φιλοϊρανικής οργάνωσης τραυματίστηκαν από έκρηξη των βομβητών τους, ένα σύστημα ραδιομηνυμάτων, σε πολλά προπύργια της οργάνωσης στον Λίβανο — δήλωσε ωστόσο ότι δεν έχει σημειωθεί κανένας θάνατος.

Αξιωματούχος της Χεζμπολάχ, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας, είπε ότι η έκρηξη των βομβητών ήταν η «μεγαλύτερη παραβίαση ασφαλείας» που είχε υποστεί η ομάδα σε σχεδόν ένα χρόνο πολέμου με το Ισραήλ.

Ο πρεσβευτής του Ιράν στον Λίβανο, Μοτζτάμπα Αμανί, τραυματίστηκε επίσης, μετέδωσε το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Mehr.

«Εκατοντάδες άνθρωποι τραυματίστηκαν σε διάφορες περιοχές του Λιβάνου από έκρηξη βομβητών», δήλωσε ο υπουργός Υγείας, Φιράς Αμπιάντ.

Πηγή προσκείμενη στη Χεζμπολάχ δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως «ένας μεγάλος αριθμός» μελών της φιλοϊρανικής οργάνωσης τραυματίστηκαν από έκρηξη των βομβητών τους σε πολλά προπύργια της οργάνωσης στον Λίβανο – τόνισε ωστόσο ότι δεν έχει καταγραφεί κανένας θάνατος.

Οι εκρήξεις σημειώθηκαν εν μέσω κλιμάκωσης της βίας μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ.

Το Al Jazeera, από τη Βηρυτό, μετέδωσε ότι ήταν μια «μείζονα εξέλιξη» στον πόλεμο μεταξύ του Ισραήλ και της υποστηριζόμενης από το Ιράν ομάδας, επισημαίνοντας ότι οι συσκευές διείσδυσαν και παραβιάστηκαν σε μια συντονισμένη προσπάθεια.

«Πρόκειται για μια μεγάλη παραβίαση ασφαλείας – η συσκευή επικοινωνίας της Χεζμπολάχ έχει παραβιαστεί. Εχουμε δει φωτογραφίες από όλο τον Λίβανο με άνδρες που κείτονται στο πάτωμα τραυματισμένοι και αιμορραγούν. Εχουμε δει αναφορές για νοσοκομεία που ζητούν αίμα», είπε πηγή της Χεζμπολάχ, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News