Κόσμος Πέμπτη 12/09/2024, 21:43
ΚΟΣΜΟΣ

Η Ουγγαρία δηλώνει «έτοιμη» να καταθέσει αγωγή κατά των Βρυξελλών για το θέμα του ασύλου

Η Ουγγαρία δηλώνει «έτοιμη» να καταθέσει αγωγή κατά των Βρυξελλών για το θέμα του ασύλου

Η ουγγρική κυβέρνηση δήλωσε ότι αντί να πληρώσει πρόστιμο ύψους 200 εκατ. ευρώ, θα έπρεπε στην πραγματικότητα να λάβει περισσότερα χρήματα για τον έλεγχο των συνόρων.

Η ουγγρική κυβέρνηση του Viktor Orbán είναι «έτοιμη» να καταθέσει αγωγή κατά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σύμφωνα με υψηλόβαθμο υπουργό.

Η κλιμακούμενη μάχη μεταξύ των Βρυξελλών και της Βουδαπέστης επικεντρώνεται γύρω από ένα τεράστιο πρόστιμο που επιβλήθηκε στην Ουγγαρία για παραβίαση της νομοθεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το άσυλο. 

Τον Ιούνιο του 2024 το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο («ΔΕΕ») επέβαλε στην Ουγγαρία πρόστιμο ύψους 200 εκατομμυρίων ευρώ για παραβίαση των νόμων της ΕΕ περί ασύλου, καθώς «κρατούσε παράνομα» αιτούντες άσυλο και τους απέλασε προτού μπορέσουν να ασκήσουν έφεση κατά της απόρριψης των αιτήσεών τους. 

Το ΔΕΕ έκρινε ότι η Ουγγαρία διέπραξε «πρωτοφανή και εξαιρετικά σοβαρή παραβίαση του δικαίου της ΕΕ» και πρέπει να υποστεί συνέπειες.

Ο Gergely Gulyás, ο αρμόδιος υπουργός του γραφείου του πρωθυπουργού Orbán, ανακοίνωσε την Πέμπτη κατά την εβδομαδιαία ενημέρωση της κυβέρνησης ότι ο υπουργός ΕΕ της Βουδαπέστης János Bóka θα διαπραγματευτεί με την Επιτροπή σχετικά με το πρόστιμο – και απηύθυνε προειδοποίηση προς τους επικεφαλής της ΕΕ. 

Ο Gulyás απαίτησε ότι, αντί για πρόστιμο, η Ουγγαρία θα έπρεπε στην πραγματικότητα να λάβει μερική επιστροφή μετρητών, καθώς «ξόδεψε 2 δισεκατομμύρια ευρώ για τον έλεγχο των συνόρων χωρίς καμία σχετική οικονομική βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση». 

Υποστήριξε ότι ενώ «άλλες χώρες έλαβαν οικονομική βοήθεια για την προστασία των συνόρων Σένγκεν», χωρίς να διευκρινίσει πότε συνέβη αυτό, ο Gulyás δήλωσε ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης της Ουγγαρίας θα είναι «έτοιμο να καταθέσει αγωγή κατά της Επιτροπής», προκειμένου να επιστραφεί το κόστος της προστασίας των συνόρων της ΕΕ.

Η σκληρή στάση του Orbán στο μεταναστευτικό κατά τη διάρκεια ενός προσφυγικού κύματος το 2015 επικρίθηκε από τους συμμάχους της ΕΕ. Ισχυριζόμενος ότι «όλοι οι τρομοκράτες είναι μετανάστες», ο Orbán μπλόκαρε μια ζωτικής σημασίας οδό διέλευσης για τους αιτούντες άσυλο που έφευγαν από τον πόλεμο. 

Την Πέμπτη ο Gulyás επανέλαβε το σχέδιο της Ουγγαρίας να στείλει λεωφορεία με αιτούντες άσυλο στις Βρυξέλλες, υποστηρίζοντας ότι «αν οι Βρυξέλλες θέλουν μετανάστες, θα τους πάρουν».

Η Ουγγαρία έχασε ήδη την πρώτη προθεσμία πληρωμής στις 3 Σεπτεμβρίου, αλλά η Επιτροπή της έθεσε δεύτερη προθεσμία για τις 17 Σεπτεμβρίου. Εάν η Βουδαπέστη δεν παραδώσει τα 200 εκατ. ευρώ μέχρι τότε, η Επιτροπή θα κινήσει διαδικασία αφαίρεσης του ποσού από τα κονδύλια της ΕΕ που δικαιούται η Ουγγαρία. 

Moneyreview.gr με πληροφορίες από Politico

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News