Κόσμος Τρίτη 10/09/2024, 21:15
ΚΟΣΜΟΣ

«Καμπανάκι» Μπορέλ: Η Δυτική Οχθη κινδυνεύει να μετατραπεί σε νέα Γάζα

«Καμπανάκι» Μπορέλ: Η Δυτική Οχθη κινδυνεύει να μετατραπεί σε νέα Γάζα

Για τον κίνδυνο μετατροπής της Δυτικής Οχθης σε μια νέα «Λωρίδα της Γάζας», προειδοποίησε την Τρίτη ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ. Μιλώντας στο Κάιρο, όπου συμμετείχε σε υπουργική συνάντηση των χωρών του Αραβικού Συνδέσμου, ο Μπορέλ δήλωσε πως «ένα νέο μέτωπο ανοίγεται με έναν ξεκάθαρο στόχο».

Οπως είπε, στόχος είναι η «μετατροπή της Δυτικής Οχθης σε μια νέα Λωρίδα της Γάζας, η αύξηση της βίας, η απονομιμοποίηση της Παλαιστινιακής Αρχής και η ενθάρρυνση προκλήσεων, με σκοπό να υπάρξει ισχυρή αντίδραση και να μην φοβάται κανείς να πει ότι ο μόνος τρόπος για να επιτευχθεί μια ειρηνική επίλυση της σύγκρουσης είναι η προσάρτηση της Δυτικής Οχθης και της Γάζας».

Κατηγόρησε δε «εξτρεμιστικά μέλη της ισραηλινής κυβέρνησης, ότι προσπαθούν να καταστήσουν αδύνατη τη δημιουργία ενός μελλοντικού παλαιστινιακού κράτους». «Αυτοί που ηγούνται του πολέμου δεν έχουν κανένα συμφέρον να τον τερματίσουν», κατήγγειλε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας.

«Χωρίς ανάληψη δράσης, η Δυτική Οχθη θα μετατραπεί σε μια νέα Γάζα. Και η Γάζα θα μετατραπεί σε μια νέα Δυτική Οχθη, ενώ ομάδες εποίκων προετοιμάζουν νέους εποικισμούς», συμπλήρωσε, εκφράζοντας την ανησυχία και τη λύπη του που «η διεθνής κοινότητα καταδικάζει, λυπάται, συμπονεί, αλλά βρίσκει δύσκολο να δράσει».

Η βία στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη έχει κλιμακωθεί από την έναρξη του πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, όπως αναφέρει η Καθημερινή. Τις τελευταίες εβδομάδες, το Ισραήλ αύξησε τις θανατηφόρες στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Δυτική Οχθη, ενώ το 2023 καταγράφηκε ρεκόρ επέκτασης ισραηλινών εποικισμών, καθώς, σύμφωνα με την Ε.Ε., την περσινή χρονιά σημειώθηκε ο υψηλότερος αριθμός έκδοσης οικοδομικών αδειών τα τελευταία 30 χρόνια.

Περίπου 490.000 έποικοι ζουν στη Δυτική Οχθη, μαζί με τρία εκατομμύρια Παλαιστίνιους. Οι ισραηλινοί οικισμοί στη Δυτική Οχθη είναι παράνομοι σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και αποτελούν πρωταρχική απειλή, λένε οι Παλαιστίνιοι, για τη λύση των δύο κρατών.

Από την έναρξη του πολέμου, τουλάχιστον 662 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί στη Δυτική Οχθη από πυρά Ισραηλινών στρατιωτών ή εποίκων, σύμφωνα με στοιχεία του παλαιστινιακού υπουργείου Υγείας, ενώ τουλάχιστον 23 Ισραηλινοί, συμπεριλαμβανομένων στρατιωτών, σκοτώθηκαν σε παλαιστινιακές επιθέσεις ή στρατιωτικές επιχειρήσεις.

Moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News