Κόσμος Πέμπτη 5/09/2024, 14:36
ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Ορίστηκε νέος πρωθυπουργός ο Michel Barnier

Γαλλία: Ορίστηκε νέος πρωθυπουργός ο Michel Barnier

Ο Γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron όρισε την Πέμπτη τον Michel Barnier ως νέο πρωθυπουργό της χώρας. Η πολυαναμενόμενη ανακοίνωση έρχεται περίπου δύο μήνες αφότου κανένα κόμμα δεν κέρδισε την απόλυτη πλειοψηφία στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές, οδηγώντας σε αδιέξοδο τις διαπραγματεύσεις για το ποιος θα ηγηθεί της κυβέρνησης. 

Ο Macron είχε ζητήσει από τον απερχόμενο πρωθυπουργό Gabriel Attal να παραμείνει στη θέση του για να διασφαλίσει τη σταθερότητα, ιδίως καθώς η Γαλλία θα φιλοξενούσε εκατομμύρια επισκέπτες για τους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες του 2024 τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.  
Οι συντηρητικοί Xavier Bertrand και Michel Barnier, καθώς και ο πρώην σοσιαλιστής πρωθυπουργός Bernard Cazeneuve ήταν μεταξύ των ονομάτων που είχαν ακουστεί για να αναλάβουν την πρωθυπουργία.

Ο 73χρονος Barnier ηγήθηκε των συνομιλιών της ΕΕ με τη Βρετανία για την έξοδό της από το μπλοκ από το 2016-2021. Πριν από αυτό, ο συντηρητικός πολιτικός κατείχε ρόλους σε διάφορες γαλλικές κυβερνήσεις και ήταν επίσης επίτροπος της ΕΕ.

Γνωστός και ως «Mr Brexit», ο 73χρονος είναι ένθερμος φιλοευρωπαίος και με διαδρομή μετριοπαθούς πολιτικού.

Ωστόσο είχε σκληρύνει σημαντικά τη ρητορική του κατά την αποτυχημένη προσπάθειά του το 2021 να πάρει το χρίσμα του συντηρητικού κόμματός του για τις προεδρικές εκλογές, λέγοντας ότι η μετανάστευση ήταν εκτός ελέγχου – κάτι με το οποίο συμφωνεί το RN.

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News