Κόσμος Δευτέρα 2/09/2024, 19:14
ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανία: Αναστολή αδειών εξαγωγής όπλων στο Ισραήλ

Βρετανία: Αναστολή αδειών εξαγωγής όπλων στο Ισραήλ

Η Βρετανία ανακοίνωσε ότι αναστέλλει αμέσως 30 από τις 350 άδειες εξαγωγής όπλων που έχει χορηγήσει στο Ισραήλ, επειδή υπάρχει κίνδυνος ο εξοπλισμός αυτός να χρησιμοποιηθεί για τη διάπραξη σοβαρών παραβιάσεων του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, δήλωσε σήμερα Δευτέρα ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντέιβιντ Λάμι.

Ο Λάμι πρόσθεσε ότι η απόφαση για την αναστολή των αδειών δεν ισοδυναμεί με γενική απαγόρευση ή εμπάργκο όπλων, αλλά αφορά μόνο αυτά που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στη σύγκρουση μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς στον παλαιστινιακό θύλακα της Γάζας.

Λίγο μετά τη νίκη του Εργατικού Κόμματος στις εκλογές του Ιουλίου, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών είχε δηλώσει ότι θα επικαιροποιήσει μια αναθεώρηση σχετικά με τις πωλήσεις όπλων στον σύμμαχο της Βρετανίας Ισραήλ για να διασφαλίσει ότι αυτές συντάσσονται με το διεθνές δίκαιο.

«Με λύπη μου ενημερώνω σήμερα τη Βουλή των Κοινοτήτων ότι η αξιολόγηση που έλαβα δεν μου επιτρέπει να καταλήξω σε άλλο συμπέρασμα από το ότι για ορισμένες βρετανικές εξαγωγές όπλων προς το Ισραήλ, υπάρχει σαφής κίνδυνος να χρησιμοποιηθούν για τη διάπραξη ή τη διευκόλυνση σοβαρής παραβίασης του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου», δήλωσε ο Λάμι.

Οι βρετανικές εξαγωγές ανέρχονται σε λιγότερο από το 1% του συνόλου των όπλων που λαμβάνει το Ισραήλ.

Μεταξύ των ειδών που θα υπαχθούν στην αναστολή θα είναι εξαρτήματα για στρατιωτικά αεροσκάφη, συμπεριλαμβανομένων μαχητικών αεροσκαφών, ελικοπτέρων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο συνεχίζει να υποστηρίζει το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο», δήλωσε ο Λάμι.
Σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, η κυβέρνηση της Βρετανίας δεν δίνει όπλα απευθείας στο Ισραήλ, αλλά εκδίδει άδειες για εταιρείες που πωλούν όπλα, με τη συμβολή δικηγόρων.

moneyreview.gr με πληροφορίες από το Reuters

Διαβάστε επίσης:

Μπάιντεν: Ο Νετανιάχου δεν κάνει αρκετά για την απελευθέρωση των ομήρων

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News