Κόσμος Δευτέρα 2/09/2024, 17:45
ΚΟΣΜΟΣ

Μπάιντεν: Ο Νετανιάχου δεν κάνει αρκετά για την απελευθέρωση των ομήρων

Μπάιντεν: Ο Νετανιάχου δεν κάνει αρκετά για την απελευθέρωση των ομήρων

Αιχμές κατά του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου άφησε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο οποίος δήλωσε σήμερα Δευτέρα ότι βρίσκεται κοντά στην παρουσίαση μιας τελικής πρότασης για την απελευθέρωση των ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς στη Γάζα.

Ο Μπάιντεν μιλούσε σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο μετά την ανάσυρση από τις ισραηλινές δυνάμεις το Σαββατοκύριακο των σορών έξι ομήρων, μεταξύ των οποίων ο 23χρονος Αμερικανοϊσραηλινός Χερς Γκόλντμπεργκ-Πολίν, από μια σήραγγα στη Γάζα. Ο στρατός του Ισραήλ δήλωσε ότι σκοτώθηκαν πρόσφατα από Παλαιστίνιους μαχητές της Χαμάς.

Ερωτηθείς αν σκοπεύει να παρουσιάσει μια τελική συμφωνία για τους ομήρους και στις δύο πλευρές αυτή την εβδομάδα, ο Μπάιντεν είπε: «Είμαστε πολύ κοντά σε αυτό», ενώ όταν ρωτήθηκε εάν μια συμφωνία θα ήταν επιτυχής, απάντησε κάτι σαν το «η ελπίδα πεθαίνει τελευταία».

Οι τελευταίοι θάνατοι ομήρων προκάλεσαν περισσότερες επικρίσεις για τη στρατηγική της κυβέρνησης Μπάιντεν για την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα εν μέσω της αμερικανικής προεδρικής εκστρατείας και αύξησαν την πίεση των Ισραηλινών προς τον Νετανιάχου να φέρει τους υπόλοιπους ομήρους στην πατρίδα τους.

Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι ο Νετανιάχου κάνει αρκετά για να εξασφαλίσει μια συμφωνία για τους ομήρους, ο Μπάιντεν είπε «όχι», χωρίς περαιτέρω διευκρινίσεις.

Η νέα κριτική του Μπάιντεν στον Νετανιάχου έρχεται καθώς ο ίδιος και η αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις, η οποία αντικατέστησε τον πρόεδρο στην κορυφή του ψηφοδελτίου των Δημοκρατικών για τις εκλογές της 5ης Νοεμβρίου, λαμβάνουν αυξημένες εκκλήσεις για αποφασιστική δράση για τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα.

Η σύγκρουση έχει διχάσει τους Δημοκρατικούς, με πολλούς προοδευτικούς να πιέζουν τον Μπάιντεν να περιορίσει ή τουλάχιστον να θέσει όρους στις προμήθειες όπλων των ΗΠΑ στο Ισραήλ, τον κυριότερο σύμμαχο της Ουάσινγκτον στη Μέση Ανατολή.

Ο Μπάιντεν και η Χάρις επρόκειτο να συναντηθούν σήμερα Δευτέρα με τη διαπραγματευτική ομάδα των ΗΠΑ για τη συμφωνία για τους ομήρους, προκειμένου να συζητήσουν τις προσπάθειες για την επίτευξη συμφωνίας για την απελευθέρωση των υπόλοιπων αιχμαλώτων.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Διαβάστε επίσης:

Ισραήλ: Γενική απεργία με αίτημα να κλειστεί συμφωνία για τους ομήρους στη Γάζα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News