Κόσμος Δευτέρα 2/09/2024, 14:31
ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Επίσημο αίτημα για ένταξη σε BRICS

Τουρκία: Επίσημο αίτημα για ένταξη σε BRICS

Η Τουρκία έχει υποβάλει επίσημα αίτημα να ενταχθεί στην ομάδα BRICS, καθώς επιδιώκει να ενισχύσει την παγκόσμια επιρροή της και να δημιουργήσει νέους δεσμούς πέρα από τους παραδοσιακούς δυτικούς συμμάχους της, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Bloomberg.

Η κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θεωρεί ότι το γεωπολιτικό κέντρο βάρους μετατοπίζεται μακριά από τις ανεπτυγμένες οικονομίες, σύμφωνα με τις πηγές. 

Η νέα διπλωματική κίνηση αντικατοπτρίζει τις φιλοδοξίες της να καλλιεργήσει δεσμούς με όλες τις πλευρές σε έναν πολυπολικό κόσμο, ενώ εξακολουθεί να εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της ως βασικό μέλος του Βορειοατλαντικού Συμφώνου.

Συνδυάζοντας την Ευρώπη και την Ασία, η Τουρκία υπέβαλε αίτηση για ένταξη στους BRICS πριν από μερικούς μήνες εν μέσω απογοήτευσης για την έλλειψη προόδου στην προσπάθειά της εδώ και δεκαετίες για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, πρόσθεσε η πηγή.

Η κίνηση είναι επίσης εν μέρει αποτέλεσμα ρήξεων με άλλα μέλη του ΝΑΤΟ αφού η Τουρκία διατήρησε στενούς δεσμούς με τη Ρωσία μετά την εισβολή της στην Ουκρανία το 2022, συμπλήρωσε. Το υπουργείο Εξωτερικών και η προεδρία της Τουρκίας αρνήθηκαν να σχολιάσουν.

«Η Τουρκία μπορεί να γίνει μια ισχυρή, ευημερούσα, με κύρος και αποτελεσματική χώρα εάν βελτιώσει τις σχέσεις της με την Ανατολή και τη Δύση ταυτόχρονα», δήλωσε ο Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη το Σαββατοκύριακο. «Οποιαδήποτε άλλη μέθοδος εκτός από αυτή δεν θα ωφελήσει την Τουρκία, αλλά θα τη βλάψει».

Η ομάδα BRICS, που πήρε το όνομά του από τη Βραζιλία, τη Ρωσία, την Ινδία και την Κίνα και τη Νότια Αφρική, περιλαμβάνει μερικές από τις μεγαλύτερες αναδυόμενες οικονομίες. Απέκτησε τέσσερα νέα μέλη στις αρχές του τρέχοντος έτους, όταν το Ιράν, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Αιθιοπία και η Αίγυπτος εντάχθηκαν στις τάξεις της. Η Σαουδική Αραβία προσκλήθηκε να συμμετάσχει, αν και το βασίλειο δεν το έχει κάνει ακόμη.

Η περαιτέρω διεύρυνση της ομάδας θα μπορούσε να συζητηθεί κατά τη διάρκεια συνόδου κορυφής στο Καζάν της Ρωσίας, από τις 22 έως τις 24 Οκτωβρίου. Η Μαλαισία, η Ταϊλάνδη και ο στενός σύμμαχος της Τουρκίας Αζερμπαϊτζάν είναι μεταξύ άλλων χωρών που επιθυμούν να ενταχθούν.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Τουρκία: Νέα στροφή σε Ρωσία, Κίνα – Θέλει να γίνει μέλος του SCO

Τουρκία: Απογοητευμένη από την ΕΕ, στρέφεται στους BRICS

Ερντογάν: Η Τουρκία έχει στόχο να ενταχθεί στον Οργανισμό Συνεργασίας της Σανγκάης

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News