Κόσμος Δευτέρα 26/08/2024, 22:31
ΚΟΣΜΟΣ

Επικοινωνία Biden – Modi για την Ουκρανία μετά το ταξίδι του Ινδού ηγέτη στο Κίεβο

Επικοινωνία Biden – Modi για την Ουκρανία μετά το ταξίδι του Ινδού ηγέτη στο Κίεβο

Ο Narendra Modi μίλησε με τον πρόεδρο Joe Biden για τον πόλεμο στην Ουκρανία τη Δευτέρα, μετά τη διαμεσολαβητική επίσκεψη του Ινδού πρωθυπουργού στο Κίεβο και τον προηγούμενο δημόσιο εναγκαλισμό του με τον Ρώσο πρόεδρο Vladimir Putin.

«Είχαμε μια λεπτομερή ανταλλαγή απόψεων για διάφορα περιφερειακά και παγκόσμια ζητήματα, συμπεριλαμβανομένης της κατάστασης στην Ουκρανία», ανέφερε ο Modi σε ανάρτησή του στο X, χωρίς να δώσει πρόσθετες λεπτομέρειες.

 

 

Ο Λευκός Οίκος επιβεβαίωσε την τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ των δύο ηγετών αργότερα τη Δευτέρα.

«Είναι ασφαλές να πούμε ότι σίγουρα μίλησαν για την Ουκρανία και το ταξίδι του πρωθυπουργού στο Κίεβο και τις προοπτικές να προχωρήσουμε σύμφωνα με το σχέδιο του προέδρου Zelenskiy για μια δίκαιη ειρήνη», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου John Kirby, αναφερόμενος στον Ουκρανό πρόεδρο, και πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ καλωσορίζουν «κάθε έθνος που είναι πρόθυμο να βοηθήσει».

Ο Modi, η χώρα του οποίου έχει ιστορικούς δεσμούς με τη Ρωσία και επί δεκαετίες βασιζόταν στη Μόσχα για όπλα, εξέφρασε την υποστήριξή του προς την κυριαρχία της Ουκρανίας κατά την πρώτη του επίσκεψη στην εμπόλεμη χώρα μετά την εισβολή της Ρωσίας πριν από δύο χρόνια. 

Η επίσκεψη του Ινδού πρωθυπουργού στο Κίεβο την περασμένη εβδομάδα θεωρείται ως μια προσπάθεια εξισορρόπησης των σχέσεων της Ινδίας με τις ΗΠΑ και τη Ρωσία, περίπου ένα μήνα μετά την επίσκεψή του τον Ιούλιο στη Μόσχα που εξόργισε τους Αμερικανούς αξιωματούχους. Ο Modi αγκάλιασε κυριολεκτικά τον Putin λίγο μετά την επίθεση που αποδόθηκε στη Ρωσία εναντίον του κύριου νοσοκομείου για παιδιά στο Κίεβο, από την οποία έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 38 άνθρωποι, και ενώ ο Biden φιλοξενούσε αρχηγούς κρατών του ΝΑΤΟ στην Ουάσινγκτον. 

Η Ινδία, η οποία έχει αποκλείσει έναν ρόλο διαμεσολαβητή για τον τερματισμό του πολέμου της Ρωσίας, συμφώνησε να μεταφέρει μηνύματα μεταξύ του Putin και του Volodymyr Zelenskiy της Ουκρανίας, όπως είχε αναφέρει προηγουμένως το Bloomberg News.

Moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News