Κόσμος Κυριακή 25/08/2024, 19:09
ΑΝΑΦΛΕΞΗ ΣΤΗ Μ. ΑΝΑΤΟΛΗ

Διάγγελμα Νασράλα: Στο στόχαστρο ήταν στρατιωτική βάση κοντά στο Τελ Αβίβ

Διάγγελμα Νασράλα: Στο στόχαστρο ήταν στρατιωτική βάση κοντά στο Τελ Αβίβ

Προειδοποιήσεις εναντίον του Ισραήλ, περιείχε το διάγγελμα του ηγέτη της Χεζμπολάχ, της σιιτικής ένοπλης οργάνωσης του Λιβάνου υποστηριζόμενης από το Ιράν, Χασάν Νασράλα, λίγες ώρες έπειτα από τις επιθέσεις που εξαπέλυσε η Χεζμπολάχ κατά ισραηλινών στόχων τα ξημερώματα της Κυριακής και την απάντηση του Ισραήλ με προληπτικά πλήγματα από αέρος στον Λίβανο, σε μια από τις μεγαλύτερες και σοβαρές αναζωπυρώσεις των τελευταίων μηνών μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ, στη Μέση Ανατολή. 

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο Νασράλα, η απάντηση της Χεζμπολάχ, στη δολοφονία του ανώτατου διοικητή της Φουάντ Σουκρ καθυστέρησε για διάφορους λόγους, όπως  της μαζικής στρατιωτικής κινητοποίησης του Ισραήλ και των ΗΠΑ.

Διευκρίνισε ότι οι δυνάμεις της Χεζμπολάχ αποφάσισαν να χτυπήσουν βάση των ισραηλινών στρατιωτικών υπηρεσιών παρακολούθησης και συλλογής πληροφοριών κοντά στο Τελ Αβίβ.

Ο ηγέτης της Χεζμπολάχ υποστήριξε ότι οι δυνάμεις του επιτέθηκαν στο Ισραήλ με drones τα οποία εκτόξευσαν για πρώτη φορά από θέσεις στην κοιλάδα Μπεκάα και με ρουκέτες Katyusha.

Ο ίδιος μάλιστα υποστήριξε ότι αυτά τα drones πέρασαν στον ισραηλινό εναέριο χώρο και προειδοποίησε το Ισραήλ ότι στο μέλλον η Χεζμπολάχ θα μπορούσε να το πλήξει και με πυραύλους ακριβείας.

Ο Χασάν Νασράλα συνέχισε αναφέροντας ότι η στρατιωτική επιχείρηση της Χεζμπολάχ πραγματοποιήθηκε ακριβώς όπως είχε σχεδιαστεί, χωρίς να επηρεαστεί από τα αεροπορικά πλήγματα των Ισραηλινών, και ότι έχει πλέον ολοκληρωθεί.

Την επίθεση της Χεζμπολάχ χαιρέτισαν η παλαιστινιακή Χαμάς και οι Χούθι της Υεμένης.

Νετανιάχου: Η χώρα δεν έχει πει ακόμα την τελευταία λέξη

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου προειδοποίησε νωρίτερα σήμερα Κυριακή ότι η χώρα του δεν έχει πει «την τελευταία της λέξη» με τα προληπτικά πλήγματα που εξαπέλυσε τα ξημερώματα εναντίον του Λιβάνου προκειμένου να αποτρέψει ευρείας κλίμακας επίθεση του σιιτικού κινήματος Χεζμπολάχ.

«Πριν τρεις εβδομάδες εξουδετερώσαμε τον διοικητή (της Χεζμπολάχ) και σήμερα αποτρέψαμε τα επιθετικά σχέδιά της», τόνισε ο Νετανιάχου κατά την έναρξη του Συμβουλίου Ασφαλείας της χώρας, το οποίο συγκάλεσε εκτάκτως εν μέσω των ραγδαίων εξελίξεων. 

Σύμφωνα με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, η αντιαεροπορική άμυνα αναχαίτισε όλα τα drones και τις ρουκέτες που εξαπέλυσε η Χεζμπολάχ εναντίον του Ισραήλ.

«Αυτό δεν είναι το τέλος της ιστορίας», υπογράμμισε.

Το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι απέτρεψε μεγάλης κλίμακας επίθεση της Χεζμπολάχ εξαπολύοντας πολλαπλά πλήγματα στον Λίβανο. Όμως το σιιτικό λιβανέζικο κίνημα επισήμανε ότι κατάφερε να εκτοξεύσει εκατοντάδες drones και ρουκέτες εναντίον ισραηλινών θέσεων σε αντίποινα για τον θάνατο του στελέχους του στρατιωτικού του βραχίονα Φουάντ Σουκρ σε ισραηλινό πλήγμα σε προάστιο της Βηρυτού στις 30 Ιουλίου.

Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Γιοάβ Γκάλαντ γνωστοποίησε πως κήρυξε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης στο εσωτερικό μέτωπο.

moneyreview.gr με πληροφορίες από το Reuters

Διαβάστε επίσης:

Ισραήλ – Χεζμπολάχ: Δεν έχουμε πει ακόμα την τελευταία λέξη λέει ο Νετανιάχου

Ισραήλ: Νεκρός στρατιώτης σε σκάφος του Πολεμικού Ναυτικού – Δύο τραυματίες

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News