Κόσμος Κυριακή 25/08/2024, 17:00
ΑΝΑΦΛΕΞΗ ΣΤΗ Μ. ΑΝΑΤΟΛΗ

Ισραήλ – Χεζμπολάχ: Δεν έχουμε πει ακόμα την τελευταία λέξη λέει ο Νετανιάχου

Ισραήλ – Χεζμπολάχ: Δεν έχουμε πει ακόμα την τελευταία λέξη λέει ο Νετανιάχου

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου προειδοποίησε σήμερα Κυριακή ότι η χώρα του δεν έχει πει «την τελευταία της λέξη» με τα προληπτικά πλήγματα που εξαπέλυσε τα ξημερώματα εναντίον του Λιβάνου προκειμένου να αποτρέψει ευρείας κλίμακας επίθεση του σιιτικού κινήματος Χεζμπολάχ.

Υπενθυμίζεται ότι τα ξημερώματα σημειώθηκε μία από τις πλέον σοβαρές αναζωπυρώσεις των τελευταίων μηνών μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ, στη Μέση Ανατολή

«Πριν τρεις εβδομάδες εξουδετερώσαμε τον διοικητή (της Χεζμπολάχ) και σήμερα αποτρέψαμε τα επιθετικά σχέδιά της», τόνισε ο Νετανιάχου κατά την έναρξη του Συμβουλίου Ασφαλείας της χώρας, το οποίο συγκάλεσε εκτάκτως εν μέσω των ραγδαίων εξελίξεων. 

Σύμφωνα με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, η αντιαεροπορική άμυνα αναχαίτισε όλα τα drones και τις ρουκέτες που εξαπέλυσε η Χεζμπολάχ εναντίον του Ισραήλ.

Παράλληλα ο Νετανιάχου δήλωσε ότι η Χεζμπολάχ και το Ιράν θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η απάντηση που έδωσε το Ισραήλ ήταν «ακόμη ένα βήμα προς την αλλαγή της κατάστασης στον βορρά και την ασφαλή επιστροφή των κατοίκων μας στα σπίτια τους».

«Αυτό δεν είναι το τέλος της ιστορίας», υπογράμμισε.

Το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι απέτρεψε μεγάλης κλίμακας επίθεση της Χεζμπολάχ εξαπολύοντας πολλαπλά πλήγματα στον Λίβανο. Όμως το σιιτικό λιβανέζικο κίνημα επισήμανε ότι κατάφερε να εκτοξεύσει εκατοντάδες drones και ρουκέτες εναντίον ισραηλινών θέσεων σε αντίποινα για τον θάνατο του στελέχους του στρατιωτικού του βραχίονα Φουάντ Σουκρ σε ισραηλινό πλήγμα σε προάστιο της Βηρυτού στις 30 Ιουλίου.

Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Γιοάβ Γκάλαντ γνωστοποίησε πως κήρυξε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης στο εσωτερικό μέτωπο.

Ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Ισραελ Κατζ δήλωσε ότι το Ισραήλ θα απαντά πάντα σε επιθέσεις, ωστόσο διαβεβαίωσε πως δεν «επιθυμεί έναν πόλεμο πλήρους κλίμακας».

Σύμφωνα με τον Guardian αναμένεται ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, να προβεί σε ομιλία στις 6 το απόγευμα. 

Ισραήλ: Χαμάς και Χούθι χαιρετίζουν την επίθεση της Χεζμπολάχ

Την επίθεση που εξαπέλυσε η λιβανέζικη Χεζμπολάχ με drones και ρουκέτες κατά στόχων στο Ισραήλ, χαιρετίζει η παλαιστινιακή Χαμάς, κάνοντας λόγο για μια «ισχυρή απάντηση» και ένα «χαστούκι» στην κυβέρνηση Νετανιάχου.

«Αυτή η ισχυρή και στοχευμένη απάντηση, σε μεγάλο βάθος στην επικράτεια της σιωνιστικής οντότητας, είναι ένα χαστούκι για την ισραηλινή κυβέρνηση», ανέφερε χαρακτηριστικά η Χαμάς, σε ανακοίνωσή της.

Από την πλευρά τους, οι Χούθι της Υεμένης συνεχάρησαν τη φιλοϊρανική οργάνωση του Λιβάνου για την επίθεση, ενώ απείλησαν εκ νέου ότι θα απαντήσουν στα ισραηλινά πλήγματα εναντίον του λιμανιού Χοντέιντα, τον προηγούμενο μήνα.

«Συγχαίρουμε τη Χεζμπολάχ και τον γενικό της γραμματέα για τη μεγάλη και γενναία επίθεση που εξαπέλυσε η αντίσταση εναντίον του ισραηλινού εχθρού», επεσήμαναν σε ανακοίνωσή τους.

Η «απάντηση» της Χεζμπολάχ επιβεβαιώνει ότι η αντίσταση είναι «ισχυρή» και σε θέση «να τηρήσει τις δεσμεύσεις και τις απειλές της», τόνισαν οι Χούθι. Πρόσθεσαν δε ότι «η απάντηση της Υεμένης δεν θα καθυστερήσει».

Στήριξη από ΗΠΑ

Από την πλευρά του, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ισραηλινό ομόλογό του Γιοάβ Γκάλαντ και επαναβεβαίωσε τη δέσμευση της Ουάσιγκτον στην άμυνα του Ισραήλ, ανακοίνωσε το Πεντάγωνο.

«Συνεχίζουμε να παρακολουθούμε στενά την κατάσταση και ήμασταν πολύ σαφείς στο γεγονός ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να υποστηρίξουν την άμυνα του Ισραήλ», διευκρίνισε εκπρόσωπος του αμερικανικού ΥΠΑΜ στην ανακοίνωση που εκδόθηκε.

Οι ΗΠΑ «θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν το δικαίωμα του Ισραήλ να αμύνεται και να εργάζεται για την περιφερειακή σταθερότητα», σημείωσε παράλληλα νωρίτερα σήμερα ο Σον Σάβετ, εκπρόσωπος του αμερικανικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, σε ανακοίνωση που εκδόθηκε.

Κατόπιν εντολής του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν «υψηλόβαθμοι Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν επικοινωνία επί μονίμου βάσεως με τους Ισραηλινούς ομολόγους τους», υπογράμμισε ο ίδιος.

Διαβάστε επίσης:

Ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή: Η πρώτη «απάντηση» της Χεζμπολάχ στο Ισραήλ

Ο επικεφαλής της Μοσάντ στις συνομιλίες στο Κάιρο για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News