Κόσμος Κυριακή 25/08/2024, 16:42
ΚΟΣΜΟΣ

Επίθεση στο Ζόλινγκεν: Συνελήφθη ο δράστης του μακελειού

Επίθεση στο Ζόλινγκεν: Συνελήφθη ο δράστης του μακελειού

Συνελήφθη ο δράστης της επίθεσης με μαχαίρι την Παρασκευή, στο φεστιβάλ του Ζόλινγκεν στη Γερμανία, με τρεις νεκρούς και άλλους οκτώ τραυματίες, εκ των οποίων οι τέσσερις σοβαρά.

Πρόκειται για 26χρονο Σύρο, ο οποίος ομολόγησε την πράξη του. Οι έρευνες συνεχίζονται για τα κίνητρα του δράστη, πιθανούς συνεργούς του και εμπλοκή της τρομοκρατικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, η οποία χθες Σάββατο, ανέλαβε την ευθύνη της επίθεσης.

«Ο δράστης της επίθεσης εναντίον χριστιανών στην πόλη Ζόλινγκεν είναι στρατιώτης του Ισλαμικού Κράτους», υποστήριξε η τζιχαντιστική οργάνωση σε ανακοίνωση που δημοσίευσε το προπαγανδιστικό της βραχίονας, Amaq. Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, ο δράστης είχε ως στόχο να πλήξει χριστιανούς σε αντίποινα για τα δεινά των μουσουλμάνων της Παλαιστίνης.

Η υπόθεση διαβιβάστηκε στην Ομοσπονδιακή Γενική Εισαγγελέα, «με την υποψία τρομοκρατίας».

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας WELT, ο 26χρονος Σύρος έφθασε στη Γερμανία το 2022 μέσω Βουλγαρίας, όπου και θα έπρεπε να υποβάλει αίτηση χορήγησης ασύλου. Εκείνος ωστόσο ζήτησε άσυλο στο Μπίλεφελντ και λίγους μήνες αργότερα καθορίστηκε η ημερομηνία της απέλασής του, για τις αρχές του 2023.

Ο Ίσα αλ Χ. κρύφτηκε και επανεμφανίστηκε στις αρχές έξι μήνες αργότερα. Επειδή η προθεσμία απέλασης είχε λήξει, έλαβε καθεστώς «επικουρικής προστασίας» και εγκαταστάθηκε σε κέντρο φιλοξενίας προσφύγων στο κέντρο του Σόλινγκεν. 

Η γερμανική αστυνομία διεξήγαγε από την πρώτη στιγμή έρευνες στο κέντρο και στο δωμάτιο του υπόπτου βρήκε την θήκη του μαχαιριού που χρησιμοποίησε για τις επιθέσεις.

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News