Κόσμος Κυριακή 25/08/2024, 09:43
ΚΟΣΜΟΣ

Ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή: Η πρώτη «απάντηση» της Χεζμπολάχ στο Ισραήλ

Ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή: Η πρώτη «απάντηση» της Χεζμπολάχ στο Ισραήλ

Κατάσταση έκτακτης ανάγκης κήρυξε το Ισραήλ, αφότου απάντησε προληπτικά στην επίθεση της Χεζμπολάχ, εξαπολύοντας πυρά στον νότιο Λίβανο. Η επίθεση της Χεζμπολάχ, σύμφωνα με την ίδια την οργάνωση, είναι μία αρχική αντίδραση για τη δολοφονία του ηγετικού στελέχους του στρατιωτικού της βραχίονα, Fuad Shukr, τον περασμένο μήνα.

Αυτά που έχουν γίνει γνωστά σχετικά με την ανάφλεξη του Μεσανατολικού μέχρι στιγμής είναι τα εξής:

Η Χεζμπολάχ έχει αναφέρει ότι έπληξε 11 ισραηλινές στρατιωτικές εγκαταστάσεις, εκτόξευσε περισσότερους από 320 πυραύλους και έστειλε drones στο βόρειο Ισραήλ την Κυριακή ως απάντηση στη δολοφονία του ανώτατου στελέχους της οργάνωσης σε προάστιο της Βηρυτού. Η Χεζμπολάχ είχε δεσμευτεί τον περασμένο μήνα ότι θα απαντήσει στη στοχευμένη δολοφονία, προκαλώντας ανησυχίες ότι τα χτυπήματα θα μπορούσαν να κλιμακωθούν σε έναν ολοκληρωτικό πόλεμο.

Επίσης, νωρίς την Κυριακή, οι Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις (IDF) δήλωσαν ότι εξαπέλυσαν πυρά στον Λίβανο, αφότου εκτίμησαν ότι η Χεζμπολάχ ετοιμαζόταν να εκτοξεύσει ρουκέτες και πυραύλους προς το Ισραήλ. Το ισραηλινό πρακτορείο ειδήσεων Ynet, επικαλούμενο αναφορές από τον Λίβανο, διεμήνυσε ότι η πολεμική αεροπορία έπληξε 40 στόχους.

Ο υποναύαρχος Daniel Hagari, ο κορυφαίος εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, δήλωσε ότι «δεκάδες» πολεμικά αεροσκάφη έπληξαν στόχους στον νότιο Λίβανο. Είπε ότι αεράμυνα, πολεμικά πλοία και πολεμικά αεροσκάφη υπερασπίζονται  τον ουρανό του Ισραήλ και συμμετείχαν στην επιχείρηση.

Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Yoav Gallant, κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τις επόμενες 48 ώρες, επιτρέποντας κατ’ αυτό τον τρόπο στις ένοπλες δυνάμεις να περιορίσουν τις μετακινήσεις των πολιτών. Το ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας επρόκειτο να συνεδριάσει στις 7 το πρωί τοπική ώρα.

Ο Gallant μίλησε με τον Αμερικανό ομόλογό του, Lloyd Austin, για τις αεροπορικές επιδρομές στον Λίβανο, διαβεβαιώνοντας τον υπουργό Άμυνας ότι είχαν αμυντικό χαρακτήρα.

Ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή: Η πρώτη «απάντηση» της Χεζμπολάχ στο Ισραήλ-1
φωτ. Reuters

Επίσης, ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Sean Savett δήλωσε ότι «ο πρόεδρος Biden παρακολουθεί στενά τα γεγονότα στο Ισραήλ και τον Λίβανο». «Υπό την καθοδήγησή του, ανώτεροι αξιωματούχοι των ΗΠΑ επικοινωνούν συνεχώς με τους Ισραηλινούς ομολόγους τους», δήλωσε ο Savett. «Θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε το δικαίωμα του Ισραήλ να υπερασπιστεί τον εαυτό του και θα συνεχίσουμε να προσπαθούμε για περιφερειακή σταθερότητα».

Η Χεζμπολάχ δήλωσε ότι στόχευσε έναν προσδιορισμένο «ειδικό στρατιωτικό στόχο» καθώς και τις πλατφόρμες του Iron Dome, της αντιπυραυλικής ασπίδας του Ισραήλ, και άλλες τοποθεσίες, αλλά ότι η πλήρης απάντηση θα πάρει «κάποιο χρόνο», όπως ανέφερε το Reuters. Επίσης, δήλωσε ότι η επίθεσή της περιελάμβανε τουλάχιστον 320 ρουκέτες τύπου Katyusha που στόχευαν πολλαπλές τοποθεσίες στο Ισραήλ και έναν «μεγάλο αριθμό» drone.

Οι πτήσεις από και προς το αεροδρόμιο Ben Gurion στο Τελ Αβίβ ανεστάλησαν προσωρινά και το υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ επρόκειτο να συνεδριάσει στις 7 π.μ. (4 π.μ. ώρα Ελλάδας), ανέφεραν ισραηλινά μέσα ενημέρωσης. Σειρήνες αεροπορικής επιδρομής αναφέρθηκαν σε όλο το βόρειο Ισραήλ.

Οι επιθέσεις σημειώθηκαν καθώς η Αίγυπτος φιλοξενεί νέο γύρο συνομιλιών με στόχο τον τερματισμό του πολέμου του Ισραήλ με τη Χαμάς, ο οποίος βρίσκεται στον ενδέκατο μήνα.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Μέση Ανατολή: Νέα ανάφλεξη μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ

Αγωνία για το πότε και το πώς θα χτυπήσει το Ιράν στο Ισραήλ

Γάζα: Στο Κάιρο διαπραγματευτές της Χαμάς – Επιδείνωση των συνθηκών στον θύλακα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News