Κόσμος Σάββατο 24/08/2024, 14:33
ΚΟΣΜΟΣ

Ο Μακρόν ως διαιτητής-προπονητής

Ο Μακρόν ως διαιτητής-προπονητής

Σχεδόν δύο μήνες μετά τις εκλογές, οι οποίες άφησαν τη χώρα με ένα κοινοβούλιο χωρίς πλειοψηφία, άρχισαν οι διαβουλεύσεις για μια νέα κυβέρνηση στο Παρίσι. Η προηγούμενη κυβέρνηση εξακολουθεί να υπάρχει, παρόλο που παραιτήθηκε πριν από 38 ημέρες. Όπως επισημαίνει η Süddeutsche Zeitung αυτό είναι ένα ρεκόρ: «ποτέ από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου ένα υπουργικό συμβούλιο που αποχώρησε δεν παρέμεινε στην εξουσία τόσο πολύ όσο αυτό. Ο πρωθυπουργός Γκαμπριέλ Αττάλ έχει καταρτίσει ακόμη και έναν «αναστρέψιμο προϋπολογισμό» για το 2025, ώστε να υπάρχει ένας στο τραπέζι. Πρόκειται επίσης για μια αξιομνημόνευτη πρωτιά».

Η εφημερίδα αναφέρεται στην εκκίνηση των διαβουλεύσεων του προέδρου Μακρόν με τις αντιπροσωπείες των κομμάτων: «Η πρώτη αντιπροσωπεία που υποδέχθηκε ήταν αυτή του Νέου Λαϊκού Μετώπου από τα τέσσερα κόμματα της ενωμένης Αριστεράς , τα οποία προσήλθαν μαζί στη συνάντηση, παρά τις διαφορές τους για να διατηρήσουν έτσι την πίεση προς τον πρόεδρο. Με 193 έδρες στη νέα Εθνοσυνέλευση, η συμμαχία αντιπροσωπεύει το μεγαλύτερο στρατόπεδο, αλλά απέχει πολύ από την απόλυτη πλειοψηφία, η οποία ανέρχεται σε 289 έδρες.

Στην αντιπροσωπεία συμμετείχε φυσικά η προτεινόμενη για την θέση της πρωθυπουργού 37χρονη Λουσί Καστέτ, οικονομική διευθύντρια του δημοτικού συμβουλίου του Παρισιού.

Σύμφωνα πάντα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας «μετά τη συνάντηση, οι εκπρόσωποι της Αριστεράς δήλωσαν ότι ο πρόεδρος έχει προφανώς καταλάβει ότι έχει χάσει τις εκλογές. Παρ’ όλα αυτά, εξακολουθεί να ενεργεί ως «διαιτητής και προπονητής», που θέλει να συγκροτήσει ο ίδιος την ομάδα. Ο Μακρόν δεν έχει μεγάλη εκτίμηση για τη Λουσί Καστέτ, όπως είχε ήδη αφήσει να διαρρεύσει νωρίτερα. Αλλά ποιον άλλον θα διορίσει;» αναρωτιέται η εφημερίδα.

Πηγή: Deutsche Welle

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News