Κόσμος Παρασκευή 23/08/2024, 22:51
ΚΟΣΜΟΣ

Επικοινωνία Biden με τους ηγέτες της Αιγύπτου και του Κατάρ για την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα

Επικοινωνία Biden με τους ηγέτες της Αιγύπτου και του Κατάρ για την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα

Ο πρόεδρος της Αιγύπτου Abdel Fattah al-Sisi και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden, σε τηλεφωνική τους επικοινωνία, τόνισαν τη σημασία του να επιδείξουν το Ισραήλ και η Χαμάς ευελιξία στις διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα έναντι των ομήρων, δήλωσε την Παρασκευή η αιγυπτιακή προεδρία όπως αναμεταδίδει το Reuters.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, ο πρόεδρος Joe Biden μίλησε τηλεφωνικά με τους ηγέτες του Κατάρ και της Αιγύπτου την Παρασκευή, πιέζοντας για μια δύσκολη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα έναντι των ομήρων, καθώς οι διαπραγματευτές συναντήθηκαν στο Κάιρο για να προσπαθήσουν να ξεπεράσουν τα εναπομείναντα εμπόδια.

Μια περιγραφή των τηλεφωνημάτων από τον Λευκό Οίκο ανέφερε ότι ο Biden μίλησε με τον εμίρη του Κατάρ, τον σεΐχη Tamim bin Hamad Al-Thani, και ξεχωριστά με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Abdel Fattah al-Sisi για να συζητήσουν «τις διπλωματικές προσπάθειες για την ολοκλήρωση της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός και απελευθέρωσης των ομήρων».

Ο Biden αν και περνάει μια εβδομάδα διακοπών σε ένα ράντσο στην κοιλάδα Santa Ynez της Καλιφόρνια παρακολουθεί στενά τις συνομιλίες για την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.

Οι συνομιλίες του Biden ήρθαν αφού ο Λευκός Οίκος χαρακτήρισε τις συνομιλίες στο Κάιρο με στόχο την επίτευξη εκεχειρίας ως «εποικοδομητικές» και κάλεσε όλες τις πλευρές να συνεργαστούν για να εργαστούν προς την κατεύθυνση της εφαρμογής μιας προτεινόμενης συμφωνίας.

Ένα θέμα που αποτελεί αντικείμενο έντονων διαπραγματεύσεων είναι η επιμονή του Ισραήλ να του επιτραπεί να διατηρεί δυνάμεις κατά μήκος του χερσαίου διαδρόμου Φιλαδέλφειας μεταξύ Αιγύπτου και Γάζας.

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου για θέματα εθνικής ασφάλειας John Kirby δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι οι συζητήσεις συνεχίζονται την Παρασκευή με τον διευθυντή της CIA Bill Burns και τον απεσταλμένο των ΗΠΑ για τη Μέση Ανατολή Brett McGurk να εκπροσωπούν την Ουάσινγκτον.

Ο Kirby δήλωσε ότι οι μαχητές της Χαμάς θα πρέπει να συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις, στις οποίες την Πέμπτη συμμετείχαν διαπραγματευτές από το Ισραήλ, τις ΗΠΑ, την Αίγυπτο και το Κατάρ, αλλά όχι η Χαμάς.

«Βρισκόμαστε στο Κάιρο. Είναι στο Κάιρο. Χρειαζόμαστε τη συμμετοχή της Χαμάς και πρέπει να μπούμε στην ουσία για να κλειδώσουμε αυτές τις λεπτομέρειες. Και σε αυτό επικεντρωνόμαστε εδώ τις επόμενες, προσεχείς ημέρες κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου», δήλωσε ο Kirby.

Είπε ότι οι πρώτες ενδείξεις στο Κάιρο ήταν ότι οι συζητήσεις «ήταν εποικοδομητικές», αλλά προγραμματίζονται περισσότερες συνομιλίες.

«Τα πράγματα προχωρούν», είπε, διαψεύδοντας ορισμένες ειδησεογραφικές αναφορές ότι οι συνομιλίες ήταν κοντά σε κατάρρευση.

Σημειώνεται ότι χθες το βράδυ απεσταλμένοι του Ισραήλ συμμετείχαν χθες Πέμπτη σε συνομιλίες στο Κάιρο, καθώς λιγοστεύουν οι ελπίδες πως θα συναφθεί συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας που θα οδηγήσει στην απελευθέρωση ομήρων και καθώς ο πόλεμος στον παλαιστινιακό θύλακο, στην 322η ημέρα του, εξακολουθεί να μαίνεται.

Οι συνομιλίες διεξήχθησαν μια εβδομάδα μετά από εκείνες στη Ντόχα ανάμεσα στους μεσολαβητές (Κατάρ, Αίγυπτος, ΗΠΑ) και τους επικεφαλής της Μοσάντ (κατασκοπεία) και της Σιν Μπετ (αντικατασκοπεία), αντίστοιχα τους Δαυίδ Μπαρνέα και Ρονέν Μπαρ.

Οι κ.κ. Μπαρνέα και Μπαρ βρίσκονται στο Κάιρο, όπου «διαπραγματεύονται για να σημειωθεί πρόοδος ώστε να κλειστεί συμφωνία για τους ομήρους», είπε χθες βράδυ ο Ομέρ Ντοστρί, εκπρόσωπος του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου. Δεν διευκρίνισε ποιοι άλλοι συμμετέχουν στις συνομιλίες. Σύμφωνα με ισραηλινά ΜΜΕ, είναι παρούσα αντιπροσωπεία των ΗΠΑ.

Οι νέες διαπραγματεύσεις καταγράφονται μετά την ένατη περιοδεία του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν στη Μέση Ανατολή, που όμως δεν έφερε κάποιο απτό αποτέλεσμα, και την τηλεφωνική συνδιάλεξη του κ. Νετανιάχου με τον αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, κατά την οποία ο ένοικος του Λευκού Οίκου «υπογράμμισε πως επείγει η οριστικοποίηση συμφωνίας για κατάπαυση του πυρός και απελευθέρωση ομήρων».

Moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News