Κόσμος Πέμπτη 22/08/2024, 20:11
ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκικά ΜΜΕ: Στις 4 Σεπτεμβρίου η συνάντηση Σίσι – Ερντογάν στην Αγκυρα

Η συνάντηση Ερντογάν - Σίσι αναμενόταν πολύ καιρό. Οι δύο πρόεδροι είχαν συναντηθεί ξανά στο Κάιρο στις 14 Φεβρουαρίου

Τουρκικά ΜΜΕ: Στις 4 Σεπτεμβρίου η συνάντηση Σίσι – Ερντογάν στην Αγκυρα

Οριστικοποιήθηκε η ημερομηνία της επίσκεψης του Αιγύπτιου προέδρου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι στην Τουρκία, όπου θα συναντηθεί με τον Τούρκο ομόλογό του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Την πληροφορία μετέδωσε το CNN Turk.

Το τελευταίο διάστημα, και έπειτα από πολλά χρόνια που οι σχέσεις των δύο χωρών περνούσαν σοβαρή κρίση, διαπιστώνεται επαναπροσέγγιση Αγκυρας-Καΐρου, η οποία συνδέεται με το ενδιαφέρον της Τουρκίας για την Αφρική, τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και στη Μέση Ανατολή και τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας.

Η συνάντηση Ερντογάν – Σίσι αναμενόταν πολύ καιρό και μετά τις προεδρικές εκλογές στην Τουρκία, τον Μάιο του 2023, και την επανεκλογή Ερντογάν, κυβερνητικές πηγές άφηναν να διαρρέει ότι επίκειτο επίσκεψη του Αλ Σίσι στην Αγκυρα. Ωστόσο, ο Τούρκος πρόεδρος ήταν αυτός που επισκέφθηκε πρώτος την πρωτεύουσα της Αιγύπτου.

Το χρονικό

Μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα του 2013 στην Αίγυπτο, οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών εισήλθαν σε περίοδο κρίσης και οι διπλωματικές τους σχέσεις υποβαθμίστηκαν σε επίπεδο επιτετραμμένου. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε ταχθεί στο πλευρό του Αιγύπτιου ανατραπέντος προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι, ενώ είχε χαρακτηρίσει τον Φατάχ Αλ-Σίσι «δολοφόνο και πραξικοπηματία».

Τα πράγματα άρχισαν να αλλάζουν από τον Νοέμβριο του 2022, όταν αντήλλαξαν χειραψία στο περιθώριο του Παγκόσμιου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου στο Κατάρ. Το καλοκαίρι του 2023 έγινε αμοιβαίος διορισμός πρέσβεων από τις δύο χώρες.

Μετά την έναρξη του πολέμου στη Γάζα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πήγε στο Κάιρο για να συμμετάσχει στη σύνοδο που είχε στόχο να προωθήσει μια συμφωνία κατάπαυσης πυρός στη Γάζα, και συναντήθηκε με τον Αιγύπτιο ομόλογό του.

Επίσης, ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου είχε πάει στην Κωνσταντινούπολη, για τη σύνοδο D8, των μεγαλύτερων σε πληθυσμό ισλαμικών χωρών, με αντικείμενο τις εξελίξεις στη Γάζα.

Στις αρχές Αυγούστου, επισκέφθηκε το Κάιρο ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν, και εκεί είχε ανακοινώσει ότι η πρώτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Στρατηγικής Συνεργασίας Υψηλού Επιπέδου Τουρκίας – Αιγύπτου θα πραγματοποιηθεί κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Αιγύπτιου προέδρου στην Τουρκία και ότι ο ίδιος και ο Αιγύπτιος ομόλογός του, Μπάντρ Αμπντελάτι, συζήτησαν τις προπαρασκευαστικές εργασίες για τη συνάντηση αυτή.

Πηγή: kathimerini.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News