Κόσμος Κυριακή 18/08/2024, 15:26
ΚΟΣΜΟΣ

Λιβύη: Αναστολή εργασιών της κεντρικής τράπεζας μετά την απαγωγή υπαλλήλου της

Λιβύη: Αναστολή εργασιών της κεντρικής τράπεζας μετά την απαγωγή υπαλλήλου της

Η κεντρική τράπεζα της Λιβύης με έδρα την Τρίπολη δήλωσε την Κυριακή ότι θα διακόψει όλες τις εργασίες της και δεν θα συνεχίσει να εργάζεται μέχρι να απελευθερωθεί ένας ανώτερος τραπεζικός υπάλληλος που απήχθη νωρίτερα μέσα στην ημέρα.

Η κεντρική τράπεζα είναι ο μόνος διεθνώς αναγνωρισμένος θεματοφύλακας για τα έσοδα από το πετρέλαιο της Λιβύης, ένα ζωτικής σημασίας οικονομικό έσοδο για μια χώρα που επί χρόνια βρίσκεται σε διχασμό μεταξύ δύο αντίπαλων κυβερνήσεων στην Τρίπολη και τη Βεγγάζη.

Η τράπεζα δήλωσε ότι άγνωστος ήταν πίσω από την απαγωγή την Κυριακή του Musaab Muslam, επικεφαλής του τμήματος πληροφορικής της.

«Η τράπεζα απορρίπτει τις μαφιόζικες μεθόδους που ασκούνται από ορισμένα κόμματα εκτός νόμου», ανέφερε σε ανακοίνωσή της.

Πρόσθεσε ότι και άλλοι υπάλληλοι της τράπεζας είχαν επίσης απειληθεί και για τον λόγο αυτό θα αναστείλει τις εργασίες της μέχρι «να σταματήσουν αυτές οι πρακτικές και να παρέμβουν οι αρμόδιες αρχές».

Ο Richard Norland, πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Λιβύη, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι οι προσπάθειες αντικατάστασης της ανώτερης διοίκησης της τράπεζας με τη βία θα μπορούσαν να έχουν ως αποτέλεσμα η βορειοαφρικανική χώρα να χάσει την πρόσβαση στις διεθνείς χρηματοπιστωτικές αγορές.

Ο Norland συναντήθηκε με τον διοικητή της τράπεζας Sadiq Kabir για να συζητήσουν τις ανησυχίες σχετικά με τις ένοπλες ομάδες που συγκεντρώνονται γύρω από την έδρα της τράπεζας στην Τρίπολη, ανέφερε η πρεσβεία των ΗΠΑ.

«Οι διαφωνίες σχετικά με την κατανομή του πλούτου της Λιβύης πρέπει να διευθετηθούν μέσω διαφανών, χωρίς αποκλεισμούς διαπραγματεύσεων προς έναν ενιαίο, βασισμένο στη συναίνεση προϋπολογισμό», δήλωσε ο Norland.

Η Λιβύη απολαμβάνει ελάχιστη ειρήνη μετά την εξέγερση του 2011 με την υποστήριξη του ΝΑΤΟ που ανέτρεψε τον μακροχρόνιο δικτάτορα Muammar Gaddafi και διαιρέθηκε το 2014 μεταξύ αντιμαχόμενων ανατολικών και δυτικών παρατάξεων.

Στις 9 Αυγούστου, τουλάχιστον εννέα άνθρωποι σκοτώθηκαν και 16 τραυματίστηκαν μετά από συγκρούσεις που ξέσπασαν μεταξύ δύο ένοπλων φατριών στην Τατζούρα, ένα ανατολικό προάστιο της Τρίπολης.

Η κυβέρνηση εθνικής ενότητας της Λιβύης με έδρα την Τρίπολη έχει επικεφαλής τον προσωρινό πρωθυπουργό Abdulhamid al-Dbeibah, ο οποίος εγκαταστάθηκε μέσω μιας διαδικασίας που υποστηρίχθηκε από τον ΟΗΕ το 2021.

Η ανατολική Λιβύη, όπου εδρεύει το εθνικό κοινοβούλιο, βρίσκεται υπό τον ουσιαστικό έλεγχο του στρατιωτικού διοικητή Khalifa Haftar.

Παρά την εκεχειρία του 2020 και τις προσπάθειες για την επίσημη επανένωση των θεσμών, μια πολιτική λύση έχει αποδειχθεί άπιαστη.

Moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News