Κόσμος Σάββατο 17/08/2024, 17:14
ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Μάχη με πυρκαγιές σε 5 επαρχίες δίνουν οι πυροσβέστες

Τουρκία: Μάχη με πυρκαγιές σε 5 επαρχίες δίνουν οι πυροσβέστες

Οι πυροσβέστες δίνουν μάχη για να περιορίσουν τις πυρκαγιές σε πέντε επαρχίες το Σάββατο, δήλωσε ο υπουργός Δασών της Τουρκίας, αν και η πυρκαγιά στη δυτική περιοχή της Σμύρνης που ξέσπασε την Πέμπτη είχε κάπως υποχωρήσει και οι κατοικημένες περιοχές δεν κινδυνεύουν πλέον.

Η πυρκαγιά στην περιοχή Karsiyaka της Σμύρνης προκλήθηκε από πυρκαγιά που άναψαν τρία άτομα που έκαναν πικνίκ κοντά σε μια δασική περιοχή, δήλωσε ο υπουργός Δασών Ibrahim Yumakli στους δημοσιογράφους, προσθέτοντας ότι οι αρχές βρίσκονται κοντά στην ταυτοποίηση των ατόμων.

«Η ένταση της πυρκαγιάς μειώθηκε και δεν υπάρχει πλέον κίνδυνος για κατοικημένες περιοχές, προς το παρόν, τουλάχιστον», δήλωσε ο Yumakli. Η φωτιά έκαιγε μέσα σε μια κοιλάδα, η οποία είναι δύσκολο να προσεγγιστεί από την ξηρά, πρόσθεσε.

Η πυρκαγιά, η οποία φούντωσε από τους ισχυρούς ανέμους, έφτασε κοντά σε κατοικημένες περιοχές την Παρασκευή, προκαλώντας ζημιές σε σπίτια και επιχειρήσεις και οδηγώντας στην αναγκαστική απομάκρυνση των κατοίκων.

Δεκαέξι σπίτια και 30 χώροι εργασίας σε μια βιομηχανική περιοχή κάηκαν, ανέφερε ο δήμαρχος της Σμύρνης Cemil Tugay σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X, ενώ το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι 78 άνθρωποι κινδύνευσαν από την πυρκαγιά.

Πλάνα έδειχναν ελικόπτερα και αεροπλάνα να συνεχίζουν να ρίχνουν νερό στις φλόγες, καθώς συνεχίζονταν οι προσπάθειες των πυροσβεστών να περιορίσουν τη φωτιά από την ξηρά.

Οι πυροσβέστες εργάζονται επίσης για να περιορίσουν τις πυρκαγιές στις δυτικές επαρχίες Αϊντίν και Μανίσα, καθώς και στις βόρειες επαρχίες Μπόλου και Καραμπούκ, δήλωσε ο υπουργός Δασών Yumakli.

Η Γενική Διεύθυνση Δασών έχει προειδοποιήσει για υψηλό κίνδυνο πυρκαγιών σε 12 επαρχίες της βόρειας και δυτικής Τουρκίας για τις επόμενες 10 ημέρες λόγω των υψηλών θερμοκρασιών, της χαμηλής υγρασίας και των ισχυρών ανέμων.

Ειδικά οι παράκτιες περιοχές της Τουρκίας έχουν τα τελευταία χρόνια καταστραφεί από πυρκαγιές, καθώς τα καλοκαίρια έχουν γίνει πιο ζεστά και ξηρά, γεγονός που οι επιστήμονες συνδέουν με την κλιματική αλλαγή.

Moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News