Κόσμος Παρασκευή 16/08/2024, 21:43
ΚΟΣΜΟΣ

Την επόμενη εβδομάδα οι διαβουλεύσεις του Macron για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης

Οι πιθανοί νέοι πρωθυπουργοί περιλαμβάνουν την αριστερή Lucie Castets, τον πρώην ισχυρό σοσιαλιστή Bernard Cazeneuve και τον συντηρητικό Xavier Bertrand.

Την επόμενη εβδομάδα οι διαβουλεύσεις του Macron για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης

Ο Γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron θα ξεκινήσει συναντήσεις με πολιτικούς ηγέτες την ερχόμενη Παρασκευή σε μια προσπάθεια να διορίσει νέο πρωθυπουργό και να δώσει στη Γαλλία μια νέα κυβέρνηση.

«Ο διορισμός ενός πρωθυπουργού θα ακολουθήσει τις εν λόγω διαβουλεύσεις και τα αποτελέσματά τους», ανέφερε το Μέγαρο των Ηλυσίων σε ανακοίνωσή του την Παρασκευή, ανακοινώνοντας μια σειρά συναντήσεων μεταξύ του Γάλλου προέδρου και των ηγετών των κοινοβουλευτικών ομάδων και κομμάτων στις 23 Αυγούστου.

Η ανακοίνωση έρχεται μετά από εβδομάδες κατά τις οποίες οι Ολυμπιακοί Αγώνες έθεσαν τη πολιτική της χώρας σε παύση.

Αυτού του είδους οι διαβουλεύσεις είναι μια ασυνήθιστη άσκηση στη γαλλική πολιτική, τουλάχιστον τα τελευταία χρόνια, καθώς ο πρόεδρος θα μπορούσε να διορίσει έναν πρωθυπουργό από το ίδιο πολιτικό στρατόπεδο, γνωρίζοντας ότι ο υποψήφιος θα κερδίσει την υποστήριξη του κοινοβουλίου.

Αλλά τα πράγματα είναι διαφορετικά αυτή τη φορά, καθώς, μετά τις πρόωρες εκλογές του Ιουλίου, κανένα από τα τρία μεγάλα πολιτικά μπλοκ της χώρας δεν διαθέτει απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.

Πιθανοί νέοι πρωθυπουργοί είναι η αριστερή Lucie Castets, ο πρώην ισχυρός σοσιαλιστής Bernard Cazeneuve και ο συντηρητικός Xavier Bertrand.

Η Castets είναι η μόνη επίσημη υποψήφια στην κούρσα. Έχει οριστεί από το παναριστερό Νέο Λαϊκό Μέτωπο (NFP) – το οποίο ήρθε πρώτο στις εκλογές και περιλαμβάνει τους Σοσιαλιστές, τους Πράσινους, τους Κομμουνιστές και το κίνημα France Unbowed.

«Οι Γάλλοι εξέφρασαν στις βουλευτικές εκλογές τη βούληση για αλλαγή και για μια ευρεία συσπείρωση. Με πνεύμα ευθύνης, όλοι οι πολιτικοί ηγέτες πρέπει να εργαστούν για την υλοποίηση αυτής της βούλησης», πρόσθεσε το Ελιζέ.

Οι συνομιλίες πρόκειται να ξεκινήσουν ένα μήνα μετά την παραίτηση της κυβέρνησης με επικεφαλής τον πρωθυπουργό Gabriel Attal, η οποία όμως παραμένει υπηρεσιακή μέχρι να αναλάβει καθήκοντα μια νέα κυβέρνηση.

Moneyreview.gr με πληροφορίες από Politico

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News