Κόσμος Πέμπτη 15/08/2024, 19:43
ΕΥΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΠΙΘΗΚΩΝ

Σουηδία: Πρώτο κρούσμα mpox – Σε εγρήγορση οι ελληνικές Αρχές

Σουηδία: Πρώτο κρούσμα mpox – Σε εγρήγορση οι ελληνικές Αρχές

Η Σουηδία ανακοίνωσε σήμερα Πέμπτη ότι επιβεβαίωσε το πρώτο κρούσμα της mpox, μιας ιογενούς ασθένειας που μεταδίδεται μέσω στενής σωματικής επαφής. Είναι το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα εκτός της αφρικανικής ηπείρου.

Νωρίτερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) κήρυξε λόγω της mpox, η παλιότερη ονομασία της οποίας ήταν ευλογιά των πιθήκων, παγκόσμια έκτακτη ανάγκη στη δημόσια υγεία για δεύτερη φορά μέσα σε δύο χρόνια, έπειτα από μια έξαρση της νόσου στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, η οποία έχει επεκταθεί και σε άλλες χώρες.

«Στη διάρκεια του απογεύματος είχαμε την επιβεβαίωση ότι έχουμε ένα κρούσμα στη Σουηδία του πιο σοβαρού τύπου της mpox, αυτού που ονομάστηκε Clade I», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Υγείας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάκομπ Φόρσμεντ.

Σε εγρήγορση στην Ελλάδα

Σε ετοιμότητα βρίσκονται οι ελληνικές υγειονομικές Αρχές, στη χώρα μας, ενώ δεν έχουν καταγραφεί κρούσματα. Υπάρχει εμβόλιο δύο δόσεων για προστασία από τον ιό, που μεταδίδεται μέσω της σωματικής επαφής.

Επιπλέον, συνίσταται εμβολιασμός σε άτομα ηλικίας άνω των 18 που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου. Ο εμβολιασμός πραγματοποιείται στα νοσοκομεία «Ανδρέας Συγγρός» και «Αττικόν».

moneyreview.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ και ΕΡΤ

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News