Κόσμος Τετάρτη 14/08/2024, 14:56
ΚΟΣΜΟΣ

Πολωνία: Έλαβε ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης υπόπτου για τις επιθέσεις στον Nord Stream

Πολωνία: Έλαβε ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης υπόπτου για τις επιθέσεις στον Nord Stream

Η Πολωνία έλαβε ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης υπόπτου, το οποίο εκδόθηκε από το Βερολίνο σε σχέση με την επίθεση του 2022 στους αγωγούς Nord Stream. Ωστόσο ο ύποπτος, ένας Ουκρανός με το όνομα Volodymyr Z, έχει ήδη εγκαταλείψει την Πολωνία, δήλωσαν Πολωνοί εισαγγελείς στο Reuters.

Μπόρεσε να φύγει καθώς η Γερμανία δεν είχε συμπεριλάβει το όνομά του σε μια βάση δεδομένων με καταζητούμενους, σύμφωνα με τους εισαγγελείς.

Οι αγωγοί πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων Nord Stream 1 και 2 που μεταφέρουν φυσικό αέριο κάτω από τη Βαλτική Θάλασσα, υπέστησαν ρήξη από σειρά εκρήξεων τον Σεπτέμβριο του 2022, επτά μήνες μετά την έναρξη της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Οι Γερμανοί ερευνητές πιστεύουν ότι ο Βολοντίμιρ Ζ, ένας Ουκρανός δύτης, ήταν μέλος της ομάδας που τοποθέτησε τα εκρηκτικά, ανέφεραν οι εφημερίδες SZ και Die Zeit μαζί με το ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο ARD, επικαλούμενες ανώνυμες πηγές.

Η εκπρόσωπος της πολωνικής Εθνικής Εισαγγελίας Άννα Αντάμιακ δήλωσε ότι οι γερμανικές αρχές απέστειλαν τον Ιούνιο ευρωπαϊκό ένταλμα στην Περιφερειακή Εισαγγελία της Βαρσοβίας για τον Volodymyr Z σε σχέση με τις διαδικασίες που διεξάγονται εναντίον του στη Γερμανία.

«Τελικά, ο Volodymyr Z δεν τέθηκε υπό κράτηση επειδή στις αρχές Ιουλίου εγκατέλειψε το πολωνικό έδαφος, περνώντας τα πολωνο-ουκρανικά σύνορα», έγραψε η ίδια σε δήλωση που έστειλε με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο απαντώντας σε ερωτήσεις του Reuters.

Η πολωνική νομοθεσία δεν επιτρέπει τη δημοσίευση του πλήρους ονόματος των υπόπτων σε ποινικές έρευνες. Η Γερμανία δήλωσε ότι η σχέση της με την Ουκρανία δεν επιβαρύνθηκε από την έρευνα για τον Nord Stream.

«Οι διαδικασίες δεν έχουν καμία σχέση με αυτό που ο καγκελάριος (Όλαφ Σολτς) έχει περιγράψει ως υποστήριξη της άμυνας της Ουκρανίας έναντι του παράνομου επιθετικού πολέμου της Ρωσίας, για όσο διάστημα είναι απαραίτητο», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Ένα παντρεμένο ζευγάρι, ένας άνδρας και μια γυναίκα – επίσης Ουκρανοί εκπαιδευτές καταδύσεων – έχουν εντοπιστεί στο πλαίσιο της γερμανικής έρευνας για το σαμποτάζ, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχουν εκδοθεί εντάλματα σύλληψης εναντίον τους, σύμφωνα με τις SZ, Zeit και ARD.

Η γυναίκα δήλωσε την Τετάρτη στο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο Welt ότι ούτε η ίδια ούτε ο σύζυγός της εμπλέκονται και ότι βρισκόταν στο Κίεβο την ώρα της επίθεσης στον αγωγό.

Οι εκρήξεις κατέστρεψαν τρεις από τους τέσσερις αγωγούς Nord Stream, οι οποίοι είχαν γίνει αμφιλεγόμενο σύμβολο της γερμανικής εξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία.

Η Ρωσία κατηγόρησε τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Βρετανία και την Ουκρανία για τις εκρήξεις, οι οποίες απέκοψαν σε μεγάλο βαθμό το ρωσικό φυσικό αέριο από την προσοδοφόρα ευρωπαϊκή αγορά. Οι χώρες αυτές αρνήθηκαν την εμπλοκή τους.

Η Γερμανία, η Δανία και η Σουηδία ξεκίνησαν έρευνες για το περιστατικό και οι Σουηδοί βρήκαν ίχνη εκρηκτικών σε διάφορα αντικείμενα που ανακτήθηκαν από τον τόπο της έκρηξης, επιβεβαιώνοντας ότι οι εκρήξεις ήταν σκόπιμες ενέργειες.

Οι έρευνες της Σουηδίας και της Δανίας έκλεισαν τον Φεβρουάριο χωρίς να εντοπιστεί κάποιος ύποπτος.

moneyreview.gr με πληροφορίες από το reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News