Κόσμος Τρίτη 13/08/2024, 22:45
ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Οι εργαζόμενοι στην αυτοκινητοβιομηχανία μηνύουν Τραμπ και Μασκ

ΗΠΑ: Οι εργαζόμενοι στην αυτοκινητοβιομηχανία μηνύουν Τραμπ και Μασκ

Η συνέντευξη του Ντόναλντ Τραμπ με τον Ελον Μασκ προκάλεσε την οργή των εργαζομένων στην αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία, καθώς πίσω από τους καγχασμούς και τους επαίνους του υποψήφιου προέδρου των ΗΠΑ στον ιδιοκτήτη του Χ και της Tesla είδαν επιχείρηση εκφοβισμού τους.

Το αμερικανικό συνδικάτο των εργαζομένων στην αυτοκινητοβιομηχανία (UAW) κατέθεσε μήνυση σε ομοσπονδιακό εργατοδικείο εναντίον του Ντόναλντ Τραμπ και του Ελον Μασκ, κατηγορώντας τους δύο δισεκατομμυριούχους για «απόπειρες εκφοβισμού και απειλή» σε βάρος των εργαζομένων.

«Βλέπω τι κάνεις», είπε ο Τραμπ στον Μασκ: «Πας, τους ρωτάς αν θέλουν να παραιτηθούν και εκείνοι ξεκινούν απεργία. Τότε εσύ τους λες: Καλά λοιπόν, απολύεστε όλοι. Απολύεστε όλοι», επαινώντας τον για τη στάση του.

Το συνδικάτο εξήγησε ότι προσέφυγε στη δικαιοσύνη εναντίον «των επαίσχυντων», όπως τους χαρακτήρισε, δισεκατομμυριούχων Ντόναλντ Τραμπ και Ελον Μασκ «για τις παράνομες απόπειρές τους να απειλήσουν και να εκφοβίσουν τους εργαζομένους που κινητοποιούνται προχωρώντας σε συμφωνημένες, προστατευόμενες δράσεις, όπως είναι οι απεργίες».

 

«Με βάση την ομοσπονδιακή νομοθεσία, οι εργαζόμενοι δεν επιτρέπεται να απολυθούν επειδή απεργούν και η απειλή απόλυσης είναι παράνομη», σημειώνει το συνδικάτο, το οποίο έχει ήδη δηλώσει τη στήριξή του στην Κάμαλα Χάρις, την υποψήφια των Δημοκρατικών για την προεδρία. Προηγουμένως, στήριζε τον Τζο Μπάιντεν.

«Ο Τραμπ και ο Μασκ θέλουν και οι εργαζόμενοι να κάθονται ήσυχα και να το βουλώνουν, και γελούν ανοιχτά μ’ αυτό. Είναι αποκαρδιωτικό, παράνομο και απολύτως προβλέψιμο από αυτούς τους δυο παλιάτσους», είπε ο πρόεδρος του συνδικάτου, ο Σον Φέιν.

Ο Μασκ, ιδιοκτήτης, μεταξύ άλλων, της πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης Χ, της SpaceX και της εταιρείας κατασκευής ηλεκτρικών αυτοκινήτων Tesla, έχει επικριθεί επειδή στο παρελθόν παρεμπόδιζε τον συνδικαλισμό των υπαλλήλων του σε όλον τον κόσμο.

Οταν εξαγόρασε την πλατφόρμα Twitter (νυν Χ), προχώρησε σε μαζικές απολύσεις ενώ στα μέσα Απριλίου ανακοίνωσε ότι θα απολυθεί «πάνω από το 10%» του εργατικού δυναμικού της Tesla σε όλον τον κόσμο, δηλαδή τουλάχιστον 14.000 άνθρωποι.

Πολλές μηνύσεις έχουν κατατεθεί επίσης στην Καλιφόρνια από πρώην εργαζομένους στη SpaceX που κατήγγειλαν «αντίποινα» εναντίον εκείνων που προσπάθησαν να διαμαρτυρηθούν για τις συνθήκες εργασίας. Σε πολλές περιπτώσεις, τα αντίποινα πήραν τη μορφή απόλυσης.

Πηγή: kathimerini.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News